ΓΔ: 1423.56 1.17% Τζίρος: 74.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

«Ανάσες» σε ευρωπαϊκές αγορές και ΧΑ, ελπίδες για λύση με το ρωσικό αέριο

Απομακρύνεται ο κίνδυνος ύφεσης στην Ευρώπη μετά τη συμφωνία για τον αγωγό Nord Stream. Βελτιωμένο κλίμα στο ΧΑ με τη διάψευση των εκλογικών σεναρίων. Στο επίκεντρο οι τράπεζες, τοποθετήσεις από αμερικανικά funds.

Σε μια σαφή βελτίωση του χρηματιστηριακού κλίματος στην Ευρώπη προσβλέπει από σήμερα το ΧΑ για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις συνέχισης της ανοδικής αντίδρασης των τελευταίων συνεδριάσεων, μετά τη διάψευση των εκλογικών σεναρίων. Όλα δείχνουν ότι οι προϋποθέσεις για αυτή τη βελτίωση του κλίματος στην Ευρώπη έχουν πλέον δημιουργηθεί, μετά τις θεαματικές εξελίξεις του Σαββατοκύριακου σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση.

Όπως έγραψε το BD χθες, ο κίνδυνος διακοπής της τροφοδοσίας με αέριο προς τη Γερμανία από τον αγωγό Nord Stream μετά τις 21 Ιουλίου, οπότε λήγει η προγραμματισμένη συντήρησή του που αρχίζει σήμερα, φαίνεται ότι απομακρύνεται. Η κυβέρνηση του Καναδά συμφώνησε να επιστρέψει στη Γερμανία μία τουρμπίνα που θα πρέπει να επανεγκατασταθεί στον αγωγό μετά την επισκευή της, παρακάμπτοντας το διεθνές καθεστώς κυρώσεων. Έτσι, η τουρμπίνα αναμένεται να παραδοθεί τελικά στην Gazprom μέσω Γερμανίας,για να επανέλθει ο αγωγός σε πλήρη δυναμικότητα, κάτι για το οποίο δεσμεύθηκε και το Κρεμλίνο την Παρασκευή.

Η προοπτική κανονικής τροφοδοσίας της Γερμανίας με αέριο αλλάζει, όπως εκτιμούν αναλυτές, και το βασικό πλαίσιο εντός του οποίου κινούνταν έως τώρα τα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Για παράδειγμα, από τις αρχές Ιουνίου, ο Dax έφθασε να χάνει περίπου 15% μέχρι την περασμένη Τρίτη, καθώς επικράτησε ο φόβος ότι η γερμανική οικονομία θα μπορούσε να οδηγηθεί σε ύφεση, εάν διακοπτόταν η ροή αερίου από τους Ρώσους, κάτι βεβαίως που θα συμπαρέσυρε σε σοβαρή επιβράδυνση ή και ύφεση ολόκληρη την ευρωζώνη, καθώς μάλιστα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρχίζει από την 21η Ιουλίου την αύξηση των επιτοκίων της για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, όμως, όταν άρχισαν να κυκλοφορούν οι φήμες περί συμφωνίας του Καναδά για την επιστροφή της τουρμπίνας, παρά τις αντιδράσεις από την κυβέρνηση της Ουκρανίας, το κλίμα άρχισε να βελτιώνεται, ιδιαίτερα στο γερμανικό χρηματιστήριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Dax από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της Τρίτης, ως το κλείσιμο της Παρασκευής, αντέδρασε ανοδικά κατά 5% περίπου και μάλιστα στη συνεδρίαση της Παρασκευής έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, καθώς υπήρχαν πληροφορίες περί συμφωνίας Καναδά - Γερμανίας για την τουρμπίνα του Nord Stream.

Η ανάκαμψη του DAX

dax

 

«Χρωστάει» ανοδική αντίδραση το ΧΑ

Το νέο σκηνικό που φαίνεται να διαμορφώνεται, στο βαθμό που επαληθευτούν οι πληροφορίες για εκτόνωση της κρίσης με το φυσικό αέριο, ευνοεί το ΧΑ αυτή την εβδομάδα. Το ελληνικό χρηματιστήριο θα «μετρήσει» τα περαιτέρω περιθώρια ανοδικής διόρθωσης και μερικής τακτοποίησης των πτωτικών στρεβλώσεων που είχαν προκύψει από το εκλογικό ρίσκο, το οποίο πλέον μετατίθεται για την άνοιξη του 2023. Οι τράπεζες βρίσκονται ξανά στο προσκήνιο, έχοντας ήδη ανεβάσει στροφές από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, με σημαντικές τοποθετήσεις από αμερικανικά funds την Παρασκευή.

Η αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται σημαντικά χαμηλότερα από τις 21 Ιουνίου, όταν και ξεκίνησε το μεγάλο πτωτικό σερί που αποδίδεται κυρίως στην έξαρση του πολιτικού – εκλογικού ρίσκου, κάτι που φάνηκε από το «στέγνωμα» των συναλλαγών, αλλά και από την υστέρηση του Γενικού Δείκτη έναντι των ευρωπαϊκών.

Θυμίζουμε πως στις 21 Ιουνίου ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. είχε κλείσει στις 840,69 μονάδες, ο FTSE 25 ήταν στις 2.027,26 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ήταν στις 543,63 μονάδες. Έκτοτε και παρά τη σημαντική αντίδραση των συνεδριάσεων Πέμπτης και Παρασκευής λόγω της ξεκάθαρης δέσμευσης του πρωθυπουργού ότι δεν πρόκειται να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, ο Γενικός Δείκτης εξακολουθεί να βρίσκεται 4,58% πιο κάτω, ο FTSE 25 υποχωρεί 5,24% και ο τραπεζικός δείκτης χάνει 10,93%.

Η μετοχή της Πειραιώς Financial υποχωρεί κατά 18,60% από τις 21 Ιουνίου, η Eurobank βρίσκεται στο -13%, η Alpha Bank στο -10,11% και η Εθνική –που έχει την καλύτερη συμπεριφορά όλο το τελευταίο διάστημα– είναι στο -6,14%.

Η αγορά, λοιπόν, «χρωστά» το έλασσον της εξισορρόπησης και έχει περιθώρια περαιτέρω ανοδικής διόρθωσης, ιδιαίτερα αν διατηρηθεί θετικό επενδυτικό κλίμα διεθνώς. Θυμίζουμε πως ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε την περασμένη εβδομάδα σε ποσοστό 2,5%, ο γερμανικός DAX επανήλθε πάνω από τις 13.000 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ξεπέρασε εκ νέου τον κόμβο των 6.000 μονάδων, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο πλησιάζει το όριο των 7.200 μονάδων.

Παράλληλα, μετά την ακύρωση του «τοξικού» σεναρίου των πρόωρων εκλογών με ό,τι αυτό θα συνεπάγονταν για τη στασιμότητα αλλά και την ανασφάλεια σε επιχειρηματικό, οικονομικό και χρηματιστηριακό επίπεδο, εκτιμάται από αναλυτές ότι πιθανότατα θα ξεμπλοκάρουν επιπλέον επιχειρηματικές συμφωνίες που ήταν στο συρτάρι ή είχαν μείνει πίσω.

Η αγορά λοιπόν θα έχει την ευκαιρία να εστιάσει πάλι στα θεμελιώδη, στις αποτιμήσεις, στις επιχειρηματικές εξελίξεις και τα deals, τα οποία έως και την περασμένη Τετάρτη σκέπαζε η ομίχλη της τοξικής εκλογολογίας, που –ειδικά στην Ελλάδα– ακυρώνει ή απονευρώνει κάθε δημιουργική δραστηριότητα, σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο.

Από την αγορά δεν λείπουν οι επιχειρηματικές εξελίξεις, τα deals στον ενεργειακό κλάδο και τις υποδομές (Ελλάκτωρ, Intrakat), στην πληροφορική (δημόσιες προτάσεις και πολλαπλές εξαγορές) και σε άλλους κλάδους, ο τουρισμός πάει εξαιρετικά και θα λειτουργήσει ως ισχυρή ένεση ρευστότητας για τη χώρα και χιλιάδες επιχειρήσεις στην πραγματική οικονομία, ενώ οι τράπεζες ξεκινούν σταδιακά δημοσιεύσεις μεγεθών για το δεύτερο τρίμηνο.

Έντονη κινητικότητα στις τράπεζες, τοποθετούνται funds

Η αύξηση της κινητικότητας στις τράπεζες παρατηρήθηκε από τα μέσα της συνεδρίασης της περασμένης Τετάρτης και εξελίχθηκε περαιτέρω την Πέμπτη και την Παρασκευή, όταν αμερικανικά funds, μέσω κυρίως της Goldman Sachs, έκαναν τοποθετήσεις στις τέσσερις συστημικές, κάτι που ανέβασε κατακόρυφα τους όγκους και τους τζίρους.

Οι διοικήσεις των τραπεζών θορυβήθηκαν με το πρόσφατο (εν πολλοίς αδικαιολόγητο) «λιώσιμο» αποτιμήσεων και έχουν αποφασίσει να βγουν μπροστά και να αναδείξουν τα καλά αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου που θα αρχίσουν να ανακοινώνονται από την επόμενη εβδομάδα. Τα συμφραζόμενα δείχνουν ότι οι τέσσερις συστημικές θα δείξουν αντοχή στα έσοδα και αύξηση της πιστωτικής επέκτασης.

Την Παρασκευή ο τραπεζικός κλάδος διακίνησε πάνω από 50 εκατ. ευρώ τζίρο, εν μέσω πολλαπλών πακέτων με πρώτη τη Eurobank, που έκανε συνολικό τζίρο 24,8 εκατ. ευρώ με τα 21 εκατ. σε πακέτα, που αφορούσαν το 0,57% των μετοχών της. Ο τζίρος της αγοράς έφτασε στα 85,15 εκατ. ευρώ στην τελευταία συνεδρίαση, με τα 29,71 εκατ. ευρώ, ήτοι το 35,22% του συνόλου να είναι πακέτα στις τέσσερις συστημικές, ενώ υπήρξε και ένα 200 χιλ. μετοχών στη Σαράντης.

Το τελευταίο τριήμερο η μετοχή της Εθνικής είχε αντίδραση +10,96%, η Eurobank κέρδισε 9,66%, η Alpha Bank +9,41%, ενώ υστέρησε η Πειραιώς.

Καλώς ή κακώς, το ελληνικό χρηματιστήριο είναι έντονα τραπεζοκεντρικό και ο κλάδος είναι αυτός που δύναται να ανεβάσει επίπεδο την αγορά και μάλιστα εύκολα. Ο κλάδος έφτασε φέτος να κερδίζει έως 29,7%, κατόπιν έφτασε να υποχωρεί 22,92% την περασμένη Τρίτη μετά τη «βουτιά» -9%, ενώ πλέον υποχωρεί κατά 15,78%. Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο -10,21% από την αρχή του χρόνου, ο FTSE 25 στο -10,60% και ο Mid Cap στο -12,55%.

Το γύρισμα του τραπεζικού δείκτη

ftseb

 

Κρίσιμες για αλλαγή τάσης οι 840 μονάδες

Φυσικά δεν έχει αλλάξει κάτι σημαντικά στην αγορά από πλευράς τεχνικών δεδομένων, η ψυχολογία παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτη. Το ελάχιστο ζητούμενο είναι πλέον η διακράτηση του ορίου των 800 μονάδων και το «χτίσιμο» περιθωρίου πάνω από αυτό το όριο, ενώ η διάσπαση των 840 μονάδων θα σηματοδοτούσε αλλαγή τάσης.

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, Μάνος Χατζηδάκης, το ρίσκο δεν έχει αλλάξει, απλώς η ενσωμάτωσή του πιθανόν να οδήγησε σε κάποιες υπερβολές γεγονός που σύντομα θα αξιολογηθεί ανάλογα από τους επενδυτές. Μιας πρώτης τέτοιας αξιολόγησης έτυχαν οι ελληνικές τράπεζες μετά τα ενθαρρυντικά μηνύματα από την τηλεδιάσκεψη της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο αναλυτής σημειώνει πως τα νέα φετινά χαμηλά ενεργοποίησαν αγοραστικά αντανακλαστικά με τους long να επανέρχονται σε ένα χρονικό σημείο που μπορεί να θεωρηθεί ουδέτερο από μακροοικονομικές ανακοινώσεις διορθώνοντας κάποιες από τις έντονες πτωτικές στρεβλώσεις που είχαν παρατηρηθεί. Το διάλειμμα από τη φορτισμένη αρνητικά ειδησεογραφία έφερε στην επιφάνεια επιχειρηματικές συμφωνίες ή εν δυνάμει συμφωνίες που μάλλον είχαν περάσει στο παρασκήνιο.

Αναφερόμενος στην τεχνική εικόνα σημειώνει πως «ο Γενικός Δείκτης τίμησε τις υποτιμημένες ζώνες των ταλαντωτών σε ημερήσιο επίπεδο και ξεκίνησε μια ανοδική αντίδραση που εκ πρώτης άποψης έχει καλές τεχνικές προδιαγραφές σε ένταση και δομή. Η προοδευτική αύξηση των συναλλαγών ήταν μια ακόμα καλή είδηση για τους αγοραστές. Η επιστροφή του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 800 μονάδες δεν άλλαξε κάτι παρά μόνο την έντονα αρνητική εικόνα των ταλαντωτών, οι οποίοι επέστρεψαν σε ουδέτερα επίπεδα διαπραγμάτευσης.

Διαγραμματικά, η αλλαγή στην πτωτική πορεία του δείκτη θα τεθεί σε αμφισβήτηση σε κατοχύρωση και διαφυγή από το επίπεδο των 840 μονάδων, σημείο το οποίο οριοθετεί την άμεση πρώτη αντίσταση, το 50% της ανοδικής διόρθωσης από τα υψηλά των 901 μονάδων και την διάσπαση του κινητού μέσου των 30 ημερών».

Από την πλευρά της, η Merit Χρηματιστηριακή σημειώνει πως «η μακροπρόθεσμη τάση είναι πτωτική (bear market) με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 στις 875,64 μονάδες, με σημεία στήριξης τις 780 και 770 μονάδες και σημεία αντίστασης τις 810 και τις 820 μονάδες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σκληρή δοκιμασία για τις αγορές της Ευρώπης, σε δίνη πιέσεων και το ΧΑ

Κλιμακώνονται οι ανησυχίες των επενδυτών με επίκεντρο τη Γαλλία, «βουτιά» πάνω από 12% για την κορυφαία τράπεζα BNP Paribas. Έχει υποχωρήσει 3,50% ο Γενικός Δείκτης στο 5θήμερο και δοκιμάζονται τα επίπεδα των 1.400 μονάδων.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή αντίδραση στις ευρωπαϊκές αγορές, νέα δεδομένα και στο Χ.Α.

Επιστροφή των αγοραστών στην Ευρώπη, αντεπίθεση Μακρόν στη Λεπέν. Ρεκόρ S&P 500 και Nasdaq μετά την πτώση του πληθωρισμού. Η παρέμβαση Μητσοτάκη μέσω Bloomberg «ζεσταίνει» το ενδιαφέρον των ξένων για το Χ.Α.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς απέφυγαν τον πανικό οι αγορές στην Ευρώπη, γιατί ξεχώρισε θετικά το ΧΑ

Έπεσε το ευρώ, εκτινάχτηκε το spread γαλλικών - γερμανικών ομολόγων, πιέστηκαν τα χρηματιστήρια, αλλά στο τέλος της συνεδρίασης οι απώλειες ήταν μικρές. Πώς αξιολογείται το στοίχημα Μακρόν. Υπεραπόδοση από το ΧΑ.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις από ισχυρά funds στο ΧΑ κόντρα στην ψυχραιμία των αγορών

Αφορμή και όχι αιτία των πιέσεων στην ελληνική αγορά η κλιμάκωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή. Σε λίγες βαριές μετοχές επικεντρώθηκαν οι ρευστοποιήσεις. Τι λένε οι χρηματιστές Λ. Παπακωνσταντίνου και Ηλ. Ζαχαράκης.
ΑΓΟΡΕΣ

Τι σημαίνει για το χρηματιστήριο η πρώτη διόρθωση από τον Οκτώβριο

Αναγκαία η αποφόρτιση της αγοράς που ήταν «φορτωμένη» με μεγάλα κέρδη και έπιασε τα υψηλά 10ετίας στις 1.350 μονάδες χωρίς «πειστικούς» τζίρους. Φρενάρουν οι διεθνείς αγορές λόγω των νέων δεδομένων για τα επιτόκια.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Η εισαγόμενη διόρθωση στο χρηματιστήριο και το κρίσιμο τεστ στις αγορές

Διεθνές κύμα ρευστοποίησης κερδών μετά το ράλι του 2023 και εν μέσω αυξημένου γεωπολιτικού ρίσκου. Ανθεκτικό το ΧΑ. Κλειδί οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από τις εταιρείες του S&P 500 το δεύτερο 15θήμερο του μήνα.