Με θετικό πρόσημο κινούνται σήμερα στην έναρξη των συναλλαγών τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με την επενδυτική κίνηση ωστόσο να αναμένεται σήμερα να κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα λόγω της αργίας της 4ης Ιουλίου στις ΗΠΑ αλλά και της επιφυλακτικότητας που κυριαρχεί μετά από ένα πολύ δύσκολο και επίπονο α’ εξάμηνο.
Οι ευρωπαϊκές αγορές πήραν την σκυτάλη από τα ασιατικά χρηματιστήρια και την ανοδική κίνηση σε Nikkei και Κίνα, και ο Stoxx 600 στις 11:05 καταγράφει κέρδη 0,65% στις 409,88 μονάδες ενώ ο Eurostoxx 50 κερδίζει 0,20% στις 3.455 μονάδες.
Στις επί μέρους ευρωπαϊκές αγορές ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει οριακά κέρδη κατά 0,09% στις 12.825 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κερδίζει 0,60% στις 5.966 μονάδες ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύεται κατά 0,92% στις 7.237 μονάδες.
Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο δείκτης ΜΙΒ στο Μιλάνο κερδίζει 0,18% στις 21.394 μονάδες και ο ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη σημειώνει άνοδο κατά 0,27% στις 8.200 μονάδες
Οι αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις και ο κίνδυνος να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας εξαιτίας των επιθετικών κινήσεων από τις κεντρικές τράπεζες για συγκράτηση του πληθωρισμού σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει κουράσει τους επενδυτές, ενώ και το νέο κύμα πανδημίας στην Κίνα έρχεται να προστεθεί στις ανησυχίες για την πορεία των αγορών στο β’ εξάμηνο.
Η ευρωζώνη, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Αυστραλία και ο Καναδάς, καθώς και οι ΗΠΑ είναι πιθανό να πέσουν σε ύφεση τους επόμενους 12 μήνες, αναφέρουν οι αναλυτές της Nomura σε σημείωμά τους, καθώς οι κεντρικές τράπεζες που επιδιώκουν να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία τους στον έλεγχο του πληθωρισμού είναι πιθανό να σφάλουν στην πλευρά της υπερβολικής σύσφιξης της πολιτικής, ακόμη και αν αυτό θυσιάζει την ανάπτυξη.
Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ μίλησε για την «άνευ όρων» δέσμευση της κεντρικής τράπεζας να περιορίσει τον πληθωρισμό την περασμένη εβδομάδα, ενώ αναγνώρισε επίσης τον κίνδυνο να ωθήσει την αμερικανική οικονομία, τον μεγαλύτερο καταναλωτή αργού στον κόσμο, σε ύφεση.
Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία έχουν προστεθεί στις ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία, βασικός μοχλός παγκόσμιας ανάπτυξης, ψυχραίνεται εν μέσω επιθετικής σύσφιξης της πολιτικής της Fed, οπότε η έκθεση της Παρασκευής για τις μη αγροτικές μισθοδοσίες θα μελετηθεί προσεκτικά για το πώς αποδίδει η αγορά εργασίας, δεδομένης της εντολής της Fed για τον πληθωρισμό/την απασχόληση.
Παράλληλα οι ανησυχίες για τον εφοδιασμό πετρελαίου εξακολουθούν να υφίστανται, με τη Λιβύη να αντιμετωπίζει περαιτέρω διαταραχές λόγω της κλιμακούμενης πολιτικής αναταραχής, ορισμένους Νορβηγούς εργαζόμενους στο πετρέλαιο να απεργούν και τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους του να αγωνίζονται να επιτύχουν τις πρόσφατα αυξημένες ποσοστώσεις παραγωγής.
Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται πέριξ των 111 δολαρίων, καθώς οι έμποροι αφομοίωσαν τις ανησυχίες σχετικά με μια πιθανή οικονομική επιβράδυνση των ΗΠΑ μαζί με την υποκείμενη στενότητα της προσφοράς. Συγκεκριμένα το Brent διαπραγματεύεται στα 111 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας μικρή πτώση 0,36% και το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 0,40% στα 108 δολάρια το βαρέλι.