Με επιφυλακτικές κινήσεις ξεκίνησε το δεύτερο εξάμηνο για τη Wall Street καθώς οι δείκτες έχουν γυρίσει και πάλι σε θετικό έδαφος, μετά την πρόσκαιρη πτώση τους μιας και παραμένουν στο «κόκκινο» οι ανησυχίες των επενδυτών για την οικονομική ανάκαμψη, εν μέσω της επιθετικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών.
Το πρώτο εξάμηνο έκλεισε με ιστορικές απώλειες για τη Wall Street καθώς ο S&P 500 κατέγραψε το χειρότερο εξάμηνο από το 1970 με πτώση που ξεπέρασε το 20%, ο Dow Jones το χειρότερο από το 1962 με πτώση 15,3%, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες πρώτου εξαμήνου από καταβολής του δείκτη χάνοντας 29,5%.
Σε επίπεδο β' τριμήνου, ο Dow υποχώρησε κατά 11,2%, ο S&P 500 κατά 16,4% και ο Nasdaq κατά 22,4%. Σε επίπεδο Ιουνίου, οι απώλειες ήταν 6,7% για τον Dow Jones, 8,4% για τον S&P500 και 8,7% για το Nasdaq. Ο δε Nasdaq κατέγραψε την χειρότερη επίδοσή του σε τρίμηνο από το 2008.
Στις 21:00 ο δείκτης Dow Jones σημειώνει μικρή άνοδο 0,34% στις 30.881 μονάδες και ο S&P 500 κερδίζει 0,27% στις 3.796 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει οριακή άνοδο 0,04% στις 11.032 μονάδες.
Ιδιαίτερα επίπονο ήταν το πρώτο εξάμηνο για τη Wall Street εξαιτίας των ανησυχιών για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, τον καλπάζων πληθωρισμό και την επιθετική πολιτική των κεντρικών τραπεζών για να τον συγκρατήσουν. Παράλληλα το νέο κύμα πανδημίας στην Κίνα που προκάλεσε νέα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει ανησυχία στους επενδυτές που βρίσκονται σε στάση αναμονής.
«Ο κύριος λόγος για αυτή την καθίζηση είναι ότι το ενδεχόμενο για παγκόσμια ύφεση έγινε ορατό το β' τρίμηνο», ανέφερε σε σημείωμα προς τους πελάτες της η Deutsche Bank.
Από την πλευρά του ο Richard Hunter, αναλυτής της Interactive Investor ανέφερε πως «οι κεντρικές τράπεζες εκτίμησαν λανθασμένα τον πληθωρισμό και βρίσκονται να προσπαθούν να τον προφτάσουν ακόμη και αν η επιθετική σύσφιξη της πολιτικής μπορεί να προκαλέσει οικονομική ύφεση» και πρόσθεσε ότι «το επερχόμενο μπαράζ αποτελεσμάτων τριμήνου θα προσπαθήσει να αντιστρέψει το κλίμα. Δεν θα είναι εύκολο εγχείρημα, όμως, καθώς παραμένουν οι πιέσεις στα περιθώρια κέρδους και οι αβέβαιες προοπτικές».
Σημειώνεται ότι η αμερικανική αγορά θα παραμείνει κλειστή τη Δευτέρα λόγω αργίας για την Ημέρα Ανεξαρτησίας.
Επίσης η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ σημείωσε σημαντική επιβράδυνση με τον δείκτη PMI της S&P Global να κατρακυλά σε χαμηλό δύο ετών καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις και οι διαταραχές στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες συνεχίζουν να πλήττουν την αμερικανική οικονομία.
Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020, διολισθαίνοντας στις 52,7 μονάδες από 57 μονάδες τον Μάιο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η S&P Global. Η τελική μέτρηση ήταν πάντως λίγο καλύτερη από την αρχική εκτίμηση στις 52,4 μονάδες.
Στην Ευρώπη επικράτησαν μεικτά πρόσημα μετά από το χειρότερο τρίμηνο που υπήρξε στις ευρωπαϊκές αγορές από το ξέσπασμα της πανδημίας το 2020 και έπειτα, με τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν να προκαλούν ανησυχία για το μέλλον.
Ειδικότερα, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έφτασε στο 8,6% τον Ιούνιο έναντι 8,1% τον Μάιο, όπως ανακοίνωσε η Eurostat, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για 8,4%. Απογοητευτικά ήταν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον κλάδο της μεταποίησης, με την δραστηριότητα του κλάδου να συρρικνώνεται για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας στις αρχές του 2020.
Ο δείκτης για την παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου κατρακύλησε τον Ιούνιο σε χαμηλό 24 μηνών στις 49,3 μονάδες από 51,3 μονάδες τον Μάιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η S&P Global. Ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε σε χαμηλό 22 μηνών, παραμένοντας πάντως πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων. Ειδικότερα, διαμορφώθηκε στις 52,1 μονάδες από 54,6 μονάδες τον Μάιο.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, έπειτα από την πτώση 9% το δεύτερο τρίμηνο και το 16,6% από την αρχή του έτους, άνοιξε το δεύτερο εξάμηνο με οριακές απώλειες 0,02% στις 407,13 μονάδες.
Στις επί μέρους ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε μικρή άνοδο 0,23% στις 12.813 μονάδες, και ο CAC 40 στο Παρίσι ανέβηκε κατά 0,14% στις 5.931 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος κλείνοντας με οριακή πτώση 0,01 στις 7.168 μονάδες.
Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 0,29% στις 21.354 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημείωσε άνοδο 0,96% στις 8.176 μονάδες.