ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
deals, symfwnies, ependyseis
Φώτο: Shutterstock

Στερεύει το φθηνό χρήμα στην Ευρώπη για μεγάλα επιχειρηματικά deal

Οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια και περιορίζουν τη ρευστότητα στις αγορές, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει σοβαρά η χρηματοδότηση εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Ο κύκλος της παροχής φθηνού χρήματος κλείνει, καθώς οι κεντρικές τράπεζες ξεκινούν την ομαλοποίηση της νομισματικής τους πολιτικής, έχοντας να αντιμετωπίσουν την έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων. Αυτή η στροφή, πέραν όλων των άλλων, δημιουργεί και μία πρόσθετη δυσκολία στους επιχειρηματίες κυρίως της Ευρώπης: δεν βρίσκουν κεφάλαια προκειμένου να ολοκληρώσουν εξαγορές ή συγχωνεύσεις. 

«Οι τράπεζες σήμερα βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση και η στρόφιγγα σφίγγει για τη χορήγηση δανείων σε καταστάσεις υψηλής μόχλευσης», σημειώνει, μιλώντας στο Bloomberg, η Άλισον Χάρντινγκ-Τζόουνς, ειδική για θέματα συγχωνεύσεων στην περιοχή ΕΜΕΑ στη Citigroup και προσθέτει ότι «βρισκόμαστε σε μία νέα κανονικότητα και δεν αναμένεται ότι αυτή θα αλλάξει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα». 

Οι αγορές σε διεθνές επίπεδο βρίσκονται αντιμέτωπες με μία σειρά δύσκολων προκλήσεων από την εκτίναξη του πληθωρισμού και την αύξηση των επιτοκίων, έως τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι οποίες απειλούν να οδηγήσουν την οικονομία σε υφεσιακό κανάλι. Αποτέλεσμα ακόμη και οι μεγάλες τράπεζες, όπως για παράδειγμα η JPMorgan Chase να μειώνουν την έκθεσή τους σε δάνεια με μόχλευση υπό τον κίνδυνο να επιβαρυνθούν με χρέος που δεν μπορούν να πουλήσουν στους επενδυτές. 

Φέτος, οι τράπεζες αντιμετώπισαν προβλήματα με το να «ξεφορτωθούν» χρέος ύψους 8,1 δισ. δολαρίων το οποίο δημιουργήθηκε για την εξαγορά της βρετανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Wm Morrison Supermarkets από την Clayton Dubilier & Rice. Το ενδιαφέρον εστιάζεται τώρα στο πώς θα συγκεντρωθεί η χρηματοδότηση για συμφωνίες, όπως η πιθανή εξαγορά της βρετανικής αλυσίδας φαρμακείων Boots ύψους πέντε δισ. λιρών και η πώληση της βρετανικής εταιρείας εκμετάλλευσης πρατηρίων καυσίμων Motor Fuel Group ύψους πέντε δισ. στερλινών. Εν τω μεταξύ, η Reckitt Benckiser Group Plc δυσκολεύεται να προσελκύσει αγοραστές για την πώληση της μονάδας παραγωγής παιδικών τροφών, έναντι 7 δισ. δολαρίων. 

«Είναι σαφώς ένα διαφορετικό περιβάλλον σε σχέση με πέρυσι, όταν η φθηνή χρηματοδότηση και η χαμηλότερη μεταβλητότητα διευκόλυναν πολλές από τις συναλλαγές», εκτιμά ο Τζουλέρμο Μπέιγκαλ, αναλυτής της JPMorgan και προσθέτει πολύ παραστατικά ότι: «Είναι σαφές ότι δεν πηδάμε στην πισίνα χωρίς να βεβαιωθούμε ότι υπάρχει νερό σε αυτήν». 

Η εποχή του εύκολου χρήματος που επικράτησε τα χρόνια μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 ήταν «χρυσή» για τις εταιρείες εξαγορών, οι οποίες αυξάνουν τη μόχλευση για να αυξήσουν τις αποδόσεις τους. Οδήγησε σε μια έκρηξη στις συναλλαγές private equity που άφησε πολλούς στον κλάδο αυτό να μην έχουν συνηθίσει να δραστηριοποιούνται σε συνθήκες ύφεσης.

«Χρειαζόμαστε χρόνο για να εκπαιδεύσουμε το αγοραστικό σύμπαν και να προσαρμόσουμε τις διαδικασίες ανάλογα. Υπάρχουν ισχυρά επίπεδα δραστηριότητας από ταμεία υποδομών που έχουν χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου και συνήθως μακροχρόνιες περιόδους διακράτησης, γεγονός που οδηγεί σε χαμηλότερες προσδοκίες απόδοσης», τονίζει ο αναλυτής της JPMorgan.

Ενώ η αξία των εξαγορών private equity στην Ευρώπη είναι αυξημένη κατά 9% σε ετήσια βάση και ανέρχεται σε περίπου 170 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη γιγαντιαία εξαγορά του ιταλικού ομίλου υποδομών Atlantia. Υπάρχουν σαφή σημάδια επιβράδυνσης, με τις αξίες να μειώνονται κατά 69% τον Ιούνιο και μια σειρά από συναλλαγές που αναμενόταν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των ιδιωτικών κεφαλαίων να παραπαίουν.

Μια πιθανή πώληση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της ισπανικής εταιρείας διύλισης Cepsa και η πώληση ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων της βρετανικής εταιρείας διαχείρισης πάρκων διακοπών Parkdean Resorts από την καναδική Onex Corp. καθυστέρησαν εν μέρει λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης, σύμφωνα με πηγές κοντά στις δύο συμφωνίες. Η αστάθεια της αγοράς οδήγησε σε αναβολή τα σχέδια της Ardian για την πώληση, έναντι τριών δισ. ευρώ, της ιταλικής εταιρείας παροχής λογισμικού για την υγειονομική περίθαλψη Dedalus 

Οι τομείς των καταναλωτών, του λιανικού εμπορίου και της βιομηχανίας είναι μεταξύ εκείνων που επηρεάζονται περισσότερο από την επιβράδυνση των πιστωτικών αγορών. Ωστόσο, οι αγοραστές που θέλουν να προχωρήσουν σε συμφωνίες παρά τη στενότητα της αγοράς χρηματοδότησης έχουν και άλλες επιλογές. Μία από αυτές είναι η χρήση ιδίων κεφαλαίων. Μια άλλη επιλογή είναι η αναζήτηση εναλλακτικών μορφών πίστωσης. Η απροθυμία των τραπεζών να δεσμεύσουν χρηματοδότηση έχει ανοίξει την πόρτα σε μια ομάδα ιδιωτικών εταιρειών χρέους που έχουν συγκεντρώσει πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για να βοηθήσουν να καλυφθεί το κενό και να αποσπάσουν μερίδιο αγοράς από τους παραδοσιακούς δανειστές. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζες: Η «βουτιά» των μετοχών, τα κέρδη 3μήνου και οι ξένοι αναλυτές

Ξεπέρασαν το 7% οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη, κομβικό σημείο για τη συνέχεια οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων. Εξαιρετικοί δείκτες αποδοτικότητας το α' εξάμηνο. Πιο επιφυλακτικοί οι ξένοι αναλυτές.