ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

«Στέγνωσε» ο τζίρος στο Χρηματιστήριο, ψάχνουν κατεύθυνση οι αγορές

Στασιμοπληθωρισμός και αυξήσεις στα επιτόκια «φρενάρουν» τους επενδυτές διεθνώς και μειώνουν τις συναλλαγές στα χρηματιστήρια. Εξαιρετικά «φτωχοί» οι τζίροι τον Ιούνιο στο ΧΑ και στάση αναμονής με μικρές διακυμάνσεις.

Περίοδος επανεκτίμησης δεδομένων με εστίαση στις εξελίξεις στον πληθωρισμό, στους ρυθμούς παγκόσμιας ανάπτυξης αλλά και στην ετυμηγορία κεντρικών τραπεζών είναι το πρώτο διάστημα του Ιουνίου για τις διεθνείς αγορές, με αποτέλεσμα η διάθεση ανάληψης κινδύνου να έχει μειωθεί, όπως και οι συναλλαγές. Οι αγορές εστιάζουν αυτή την περίοδο στη μεγάλη μακροοικονομική εικόνα, η οποία θα οριοθετήσει τις κινήσεις των επενδυτών.

Η τρέχουσα συγκυρία φαίνεται πως θα είναι καθοριστική για τον προσδιορισμό της μεσοπρόθεσμης τάσης στις αγορές διεθνώς, καθώς οι συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης (σήμερα), της Αυστραλίας και της Ινδίας αναμένεται να σκιαγραφήσουν τη δυναμική της αλλαγής του οικονομικού τοπίου, ενώ αύριο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Η επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία από τον ΟΟΣΑ επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες ότι για τον στασιμοπληθωρισμό. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα επιβραδυνθεί στο 3% φέτος από 4,5% που προέβλεπε τον περασμένο Δεκέμβριο και στο 2,8% το 2023. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί σχεδόν στο 9% στις χώρες του ΟΟΣΑ το 2022, διπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, οι ευρωπαϊκοί δείκτες χθες έκλεισαν για 2η συνεχή συνεδρίαση πτωτικά, ενώ οι δείκτες της Wall Street, μετά την αντίδραση της Τρίτης, χθες το απόγευμα γύρισαν πτωτικά σημειώνοντας απώλειες, με τον Dow Jones να χάνει εκ νέου το όριο των 33.000 μονάδων, ενώ ο Nasdaq πάσχιζε να κρατήσει τις 12.000 μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση, οι μειωμένοι όγκοι και τζίροι σε όλες τις αγορές δείχνουν ότι μετά τους πολύ μεγάλους κλυδωνισμούς του πρώτου 5μήνου και κυρίως μετά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, βρίσκονται σε φάση επανεξέτασης δεδομένων. Από τις 19 Μαΐου έκαναν σημαντική ανοδική διόρθωση και αποκατάσταση αρκετών πτωτικών ακροτήτων που είχαν προηγηθεί, ενώ τις τελευταίες ημέρες, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ κινούνται με μεικτά πρόσημα, χωρίς σαφή τάση.

Μεγάλη μείωση των συναλλαγών

Μέσα σ’ αυτό το τοπίο, το ελληνικό χρηματιστήριο σε όλες τις έως τώρα συνεδριάσεις του Ιουνίου κινείται με κατακόρυφα μειωμένους όγκους και τζίρους έναντι όλου του προηγούμενου 5μήνου. Η αγορά εκτονώθηκε με το μεγάλο rebalancing στην τελευταία συνεδρίαση του Μαΐου, όταν έκανε τζίρο 523 εκατ. ευρώ και στην πρώτη συνεδρίαση του Ιουνίου έγινε τζίρος 95,12 εκατ. ευρώ, όμως έκτοτε έπεσε ακόμη και κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ δύο φορές.

Και όλα αυτά, ενώ οι μέσες συναλλαγές του Μαΐου ήταν στα 110 εκατ. ευρώ, λόγω των 523 εκατ. ευρώ του rebalancing ενώ πριν από αυτό, ο μέσος τζίρος του μήνα ήταν πέριξ των 90 εκατ. ευρώ. Συνολικά το 5μηνο έκλεισε με μέσες συναλλαγές 94,2 εκατ. ευρώ, πολύ υψηλότερες από τα 71 εκατ. ευρώ που είχε κλείσει το 2021.

Είναι σαφές λοιπόν ότι οι ισχυροί επενδυτές τηρούν στάση αναμονής και δεν προβαίνουν σε νέα «πονταρίσματα», με αποτέλεσμα να ανακυκλώνονται τα ίδια κεφάλαια στην αγορά και κυρίως στον FTSE 25 και στον Mid Cap, καθώς όλη η υπόλοιπη αγορά έχει πλήρως απαξιωμένη εικόνα. Χθες ο τζίρος της συνεδρίασης ήταν στα 62,7 εκατ. ευρώ, με τα 59,33 εκατ. ευρώ να διακινούνται στις 25 μετοχές του FTSE!

Κάτι που σημαίνει ότι σ’ όλη την υπόλοιπη αγορά και σε περίπου 125 μετοχές διακινήθηκε τζίρος μόλις 3,37 εκατ. ευρώ! Μια εικόνα που κάθε άλλο παρά περιποιεί τιμή στην αγορά, η οποία παρουσιάζει αυτή την απολύτως μονοδιάστατη, μονοφασική και στρεβλή εικόνα. Μάλιστα, αν αφαιρεθούν και τα 1,97 εκατ. ευρώ που διακινήθηκαν στις 20 μετοχές του Mid Cap, τότε σε όλη την υπόλοιπη αγορά και σε περίπου 100 μετοχές διακινήθηκε τζίρος μόλις 1,4 εκατ. ευρώ!

Στρεβλή εικόνα στο ταμπλό

Πρόκειται για μια στρέβλωση που μαρτυρά ότι το ελληνικό χρηματιστήριο νοσεί. Και τούτο διότι τόσο στο χώρο του Mid Cap όσο και χαμηλότερα, υπάρχουν πάρα πολλές μετοχές εταιρειών με εξαιρετική πορεία, καλά και υγιή μεγέθη, εξωστρέφεια, ελκυστικά προϊόντα και υπηρεσίες και –σε κάποιες περιπτώσεις– leader στον κλάδο τους.

Όμως, εδώ και πολλά χρόνια η ελληνική αγορά παρουσιάζει αυτή τη μονοδιάστατα στρεβλή εικόνα, καθώς οι μικροί ιδιώτες επενδυτές έχουν εξοβελιστεί, νέοι κωδικοί δεν ανοίγουν, καινούριες εισαγωγές δεν γίνονται, οπότε όλη η ρευστότητα έχει «κλειδωθεί» στο… γκέτο του FTSE 25 όπου ανακυκλώνεται διαρκώς.

Σ’ αυτό τον χώρο δραστηριοποιούνται και τα ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια, ενώ το 80% του υπόλοιπου ταμπλό, μένει στα αζήτητα. Πρόκειται για μια παγιωμένη κατάσταση που ασφαλώς είναι άρρωστη και αδικεί δεκάδες μετοχές της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η αγορά κρατάει τις 890 μονάδες και αναμένει εισροές

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά όλο το τελευταίο διάστημα κινείται σε απολύτως περιορισμένο εύρος διακύμανσης μόλις 10-15 μονάδων, συσσωρεύοντας μεταξύ των 890 και των 900 μονάδων. Αφενός δείχνει ότι δεν θέλει να χάσει τις 890 μονάδες, καθώς σοβαρές πωλήσεις δεν βγαίνουν σ’ αυτή την περιοχή, αφετέρου για μια πειστική και ανθεκτική υπέρβαση των 900 μονάδων απαιτείται εισροή κεφαλαίων και σταθεροποίηση του ημερήσιου τζίρου μεταξύ των 80 και 100 εκατ. ευρώ.

Η κεντρική «γραμμή» για το momentum του Χ.Α. ασφαλώς διαμορφώνεται από το διεθνές κλίμα και από αυτό θα εξαρτηθεί η μεγάλη εικόνα. Από εκεί και πέρα, από την αγορά δε λείπουν οι θετικές ειδήσεις, τα καλά αποτελέσματα μεγάλων ομίλων και τραπεζών, αλλά και οι επιχειρηματικές εξελίξεις. Ενέργεια, κατασκευές, real estate και άλλοι κλάδοι βρίσκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο προσκήνιο, συμφωνίες ανακοινώνονται, projects ξεκλειδώνουν και γενικώς υπάρχει ένα περιβάλλον που σε άλλη συγκυρία θα μπορούσε να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον.

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής συνεδρίασης ήταν ότι ο Mid Cap έχασε τις 1.400 μονάδες κλείνοντας στις 1.399,44 μονάδες με πτώση 0,72%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης μετά το -2,52% της Τρίτης υποχώρησε εκ νέου κατά 0,84% φτάνοντας στο όριο των 600 μονάδων και στις 601,48 μονάδες. Καλώς ή κακώς, η αγορά έχει αποδείξει ότι χωρίς τις τράπεζες δύσκολα μπορεί να κάνει την υπέρβαση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις από ισχυρά funds στο ΧΑ κόντρα στην ψυχραιμία των αγορών

Αφορμή και όχι αιτία των πιέσεων στην ελληνική αγορά η κλιμάκωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή. Σε λίγες βαριές μετοχές επικεντρώθηκαν οι ρευστοποιήσεις. Τι λένε οι χρηματιστές Λ. Παπακωνσταντίνου και Ηλ. Ζαχαράκης.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Σε ζώνη υψηλού γεωπολιτικού ρίσκου μπαίνουν οι αγορές και το Χ.Α.

Οι δύο πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία φέρνουν τις αγορές αντιμέτωπες με νέους κινδύνους και μειώνουν τη διάθεση ανάληψης ρίσκου. Το ελληνικό χρηματιστήριο διέκοψε το σερί πτώσης έξι εβδομάδων.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

«Κόκκινο» Οκτώβριο φοβούνται οι αγορές, σε χαμηλό διμήνου έπεσε το ΧΑ

Έξαρση πληθωρισμού και άνοδος επιτοκίων οδηγούν τις μετοχές σε τροχιά διόρθωσης. Η νέα δοκιμασία για το χρηματιστήριο και τα κρίσιμα τεχνικά σημεία για τον Δείκτη. Τι εκτιμούν οι χρηματιστές.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Κλόνισε το χρηματιστήριο ο Πούτιν, έμειναν ψύχραιμες οι διεθνείς αγορές

Μεγάλη πτώση στην Αθήνα, μικρή στην Ευρώπη, άνοδος στη Wall Street. Κάτω από κρίσιμα τεχνικά όρια ο Γενικός Δείκτης, «χρωστάει» ανοδική αντίδραση. Ανθεκτικά τα ελληνικά ομόλογα. Πώς αξιολογείται το γεωπολιτικό ρίσκο.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Γενικευμένες πιέσεις σε τράπεζες - blue chips έφεραν «βουτιά» του Δείκτη

Εν μέσω σημαντικής πτώσης των ευρωπαϊκών μετοχών, οι πωλητές κυριάρχησαν απόλυτα στο ΧΑ και πίεσαν τον Δείκτη στις 1.381 μονάδες. Με απώλειες πάνω από 1% έκλεισαν 15 τίτλοι της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.