ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Προβληματίζει το ΧΑ η μετοχή της ΔΕΗ, ανησυχίες για τα εταιρικά κέρδη

Σε νέο χαμηλό 18μήνου υποχώρησε η μετοχή της ΔΕΗ, εν μέσω προβληματισμού για την επίτευξη των στόχων του business plan. Αναθεωρούνται προς το χειρότερο οι προσδοκίες για την κερδοφορία των εισηγμένων.

Μολονότι διανύουμε μια περίοδο έντονης επιχειρηματικής κινητικότητας, με πολλαπλές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις για deals με αιχμή κυρίως τον ενεργειακό κλάδο, ενώ ήδη έχουν καταγραφεί πολλαπλές επιχειρηματικές συμφωνίες μέσα στους πρώτους τεσσεράμισι μήνες του 2022 με κυριότερη την πρόσφατη μεταξύ Ελλάκτωρ και Motor Oil, εντούτοις το χρηματιστήριο δείχνει να έχει περάσει σε φάση εσωστρέφειας, με τους επενδυτές να έχουν φοβική συμπεριφορά.

Ασχέτως αν σήμερα και προσεχώς βγει αντίδραση, η εικόνα της αγοράς κατά τη διάρκεια του Μαΐου παρουσιάζει σημάδια κόπωσης αλλά και προβληματισμού, με τους επενδυτές να προβαίνουν σε ρευστοποιήσεις, με εστίαση τόσο τις ενεργειακές μετοχές, όσο και άλλα σημαντικά blue chips όπως ο ΟΤΕ, αλλά και στις τράπεζες.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, μολονότι το Χ.Α. είχε –και έχει– λόγους καλύτερης συμπεριφοράς έναντι των διεθνών αγορών, καθώς έχασε το υπερδεκαετές bull market, ενώ η ελληνική οικονομία είναι σε διαδικασία «επιστροφής» και ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας, εντούτοις υπάρχει ένας όψιμος προβληματισμός για το οικονομικό περιβάλλον όπου δραστηριοποιούνται φέτος οι εισηγμένες.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι πιέσεις τελευταία εστιάζονται σε συγκεκριμένους και εμβληματικούς τίτλους της αγοράς, με πρώτη τη ΔΕΗ, που χθες έκλεισε σε νέα χαμηλά 18 μηνών, καθώς στα επίπεδα των 6,30 ευρώ είχε να βρεθεί από το Νοέμβριο του 2020.

Η αλλαγή στο μακροοικονομικό περιβάλλον φαίνεται πως θέτει σε αμφισβήτηση πλέον το αναπτυξιακό σενάριο για την επιχείρηση, όπως αυτό είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Νοέμβριο κατά τη διαδικασία της μεγάλης αύξησης κεφαλαίου κατά 1,35 δισ. ευρώ. Οι στόχοι του 2023, όπως διαμορφώνονται οι εξελίξεις, είναι αμφίβολο αν θα επιτευχθούν, με βάση όλες τις εξελίξεις στην ενέργεια, τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για φορολόγηση υπερκερδών και επιβολή πλαφόν στις τιμές, ενώ στον ορίζοντα προβάλλει απειλητικά ένα νέο κύμα απλήρωτων λογαριασμών.

Η πορεία της ΔΕΗ είναι εμβληματική για την αγορά, ενώ η πτώση της -που χθες ήρθε με τον κορυφαίο τζίρο στην αγορά (15 εκατ. ευρώ) και όγκο πάνω από 2,5 εκατ. τεμάχια- ξεφεύγει από τα όρια της λογικής πτώσης όλου του χρηματιστηρίου λόγω της επιδείνωσης του διεθνούς κλίματος. Η μετοχή της ΔΕΗ υποχωρεί άνω του 20% το τελευταίο 10ήμερο, το 2022 χάνει περί το 30%, ενώ από τα υψηλά των 11 ευρώ του περασμένου Νοέμβρη υποχωρεί σχεδόν 40%!

Δεδομένου ότι αποτελεί μια μετοχή που είχε ταυτιστεί με τη βελτίωση των οικονομικών δεδομένων της χώρας την τελευταία 3ετία, ενώ έκανε και τη μεγαλύτερη αύξηση της τελευταίας 15ετίας (για μη τραπεζική εταιρεία) το 2021, σηκώνοντας από τις αγορές 1,35 δισ. ευρώ, η πορεία της μετοχής έχει επιβαρύνει ευρύτερα το επενδυτικό κλίμα στο ΧΑ.

Τα αποτελέσματα του 2021 της ΔΕΗ σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογούν το… ξεφόρτωμα που λαμβάνει χώρα στη μετοχή, καθώς ούτε «καταστροφικά» ήταν, ούτε εκτός προγράμματος. Φαίνεται πως η διεθνής ενεργειακή κρίση έχει επηρεάσει περισσότερο τη μετοχή της ΔΕΗ, καθώς η αγορά «διαβάζει» την επόμενη ημέρα και αμφισβητεί πλέον αν μπορεί να επιτευχθεί η μεγάλη βελτίωση της κερδοφορίας τα επόμενα χρόνια, που προβλέπεται στο business plan της επιχείρησης.

Η γενικευμένη ενεργειακή κρίση φαίνεται πως πλήττει τις… παλιές ενεργειακές εταιρείες – μετοχές, ενώ δίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε όσες δραστηριοποιούνται στις καθαρές μορφές ενέργειας. Ενεργειακοί κολοσσοί σε όλη την Ευρώπη έχουν προβλήματα, καθώς από την ενεργειακή κρίση κανείς δεν μένει αλώβητος, μεγάλοι όμιλοι παλινδρομούν εκ νέου προς τις σίγουρες μορφές ενέργειας ώστε να αποφευχθεί το… κρασάρισμα επιχειρήσεων και ολόκληρων οικονομιών.

Άλλωστε, ένα ερώτημα που θέτουν ορισμένοι είναι πώς θα μπορέσει μια εταιρεία όπως η ΔΕΗ που αναγκάζεται να επιστρέψει –έστω και μερικώς– στο λιγνίτη, να επιτύχει στο ακέραιο τις ρήτρες αειφορίας για τις οποίες έχει δεσμευθεί μέσα από τις εκδόσεις των «πράσινων» ομολόγων.

Το οικονομικό περιβάλλον

Ευρύτερα, οι εξελίξεις με τον πόλεμο, η εκτόξευση των τιμών πρώτων υλών, το ενεργειακό κόστος, η αλλαγή στην πολιτική των επιτοκίων και ο πληθωρισμός είναι παράγοντες που συνδυαστικά αλλάζουν ολόκληρο το οικοσύστημα που δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις. Τα δεδομένα αλλάζουν άρδην και φαίνεται πως μετά την εξαιρετική περυσινή χρήση όπου το 1/3 των εισηγμένων σημείωσε ρεκόρ κερδοφορίας, φέτος η εικόνα θα δείξει πίεση και αλλαγή σκηνικού.

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «η αγορά αναμένει το προσεχές διάστημα η αύξηση του κόστους δανεισμού να περάσει και στις χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις με ότι αυτό συνεπάγεται για τα περιθώρια κέρδους, την απαιτούμενη απόδοση νέων επενδύσεων αλλά και την χρηματοδότηση εγχειρημάτων εξαγορών. Εκτός από το κόστος χρήματος, η αύξηση των επιτοκίων ανεβάζει το ασφάλιστρο κινδύνου των μετοχών επιδρώντας στην θεωρητική δίκαιη τιμή τους περιορίζοντας έτσι το δυνητικό ανοδικό περιθώριο».

Σύμφωνα με τον αναλυτή, «ήδη το πρώτο σετ από τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου των εισηγμένων εταιρειών αντανακλά την πίεση των περιθωρίων κερδοφορίας από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και των α’ υλών σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, ανάλογα το είδος της εταιρείας. Η δραστηριότητα δείχνει να μην έχει επηρεαστεί, ενώ η ρευστότητα διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Αν δεν αλλάξει κάτι πολύ σύντομα, οι εισηγμένες και δη οι εμπορικές εταιρείες θα κληθούν να απαντήσουν στο δίλλημα “μερίδιο αγοράς ή κερδοφορία”, αφού το κόστος πωληθέντων θα αρχίσει να γίνεται απαιτητικό ως προς τις εξοικονομήσεις που μπορούν να υλοποιηθούν και οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν ικανότητες ή πλεονεκτήματα προς τους πελάτες ή τους προμηθευτές.

Τα δύσκολα επομένως είναι μπροστά και επιβάλλουν πολύ πιο αυστηρά κριτήρια επιλογής μετοχών που θα λαμβάνουν υπόψη τις χρηματοοικονομικές αντοχές, την επιλογή μιας φόρμουλας διαχείρισης που θα προστατεύει το κύκλο εργασιών και παράλληλα θα αφήνει κάποια ικανοποιητική κερδοφορία καθώς και το ιστορικό αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων στο παρελθόν».

Ενδιαφέρον το ξύπνημα του μεσαίου χώρου

Χθες δεν ήταν μόνο η ΔΕΗ που πιέστηκε στον FTSE 25, καθώς πτώση άνω του 3% είχε και ο ΟΤΕ (υπερβολική πτώση για τη φυσιογνωμία του τίτλου), που πλέον τον πλησίασε στην κορυφή των κεφαλαιοποιήσεων η Coca Cola HBC με τη διαφορά μόλις στα 15 εκατ. ευρώ. Επίσης, πτώση άνω του 3% είχε και ο τίτλος των ΕΛΠΕ, στο -2,82% η Πειραιώς, -2,44% η Motor Oil, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Mytilineos και Alpha Bank.

Πάντως, ενδιαφέρον ήταν το ξύπνημα και η καλύτερη συμπεριφορά του Mid Cap που μετά από πολλές ημέρες υποαποόδοσης έκλεισε με άνοδο 0,87%. Τέσσερις μετοχές, οι Intrakat, Παπουτσάνης, Entersoft και Epsilon Net είχαν άνοδο άνω του 3%, η ΕΧΑΕ ενισχύθηκε κατά 2,99%, ενώ πλέον του 1% κέρδισαν οι Cenergy Holdings, AVAX, Intracom Holdings, Ικτίνος, Briq Properties και Profile.

Τι λένε οι αναλυτές για την τεχνική εικόνα

Αναφορικά με την τεχνική εικόνα της αγοράς, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη, «οι αντιστάσεις είναι πλέον μαζεμένες στα επίπεδα των 868 - 875 μονάδων. Όσο η αγορά δεν κατοχυρώνει αυτά τα επίπεδα, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κάτι καλύτερο. Το παλαιό χαμηλό των 843 μονάδων προσφέρει κάποια στήριξη, ενώ ενδεχόμενη διάσπασή του μπορεί να το φέρει στη ζώνη των 830 μονάδων».

Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της Merit Χρηματιστηριακή σημειώνουν πως η μεσοπρόθεσμη τάση είναι πτωτική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 στις 888,61 μονάδες. Σημεία στήριξης εντοπίζονται στις 850 και 840 μονάδες και σημεία αντίστασης στις 880 και 890 μονάδες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Τζίρος 140 εκατ. σε τρεις μετοχές: Πώς αλλάζει η φυσιογνωμία του Χ.Α.

Αλλάζουν θεμελιωδώς τα μεγέθη στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς χθες μια νέα εισαγωγή, αυτή του ΔΑΑ απασχόλησε πάνω από 90 εκατ. ευρώ τζίρο, ενώ τρεις μετοχές (ΔΑΑ, ΔΕΗ και Πειραιώς) διακίνησαν συναλλαγές πάνω από 140 εκατ. ευρώ.
ΑΓΟΡΕΣ

Διαθέσεις... bull στο χρηματιστήριο με ρεκόρ και ενδιαφέρον από ξένους

Πάνω από τις 1.360 μονάδες για πρώτη φορά από το Μάρτιο του 2014 έκλεισε χθες το ΧΑ, πρωταγωνιστές οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας. Μεγάλος αριθμός εισηγμένων στο συνέδριο ΕΧΑΕ - JP Morgan στη Νέα Υόρκη.
Markets, Xrimatistirio, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Η «έξοδος» του ΧΑ στα διεθνή κεφάλαια και η προετοιμασία νέας υπέρβασης 

Οι προοπτικές των εισηγμένων παρουσιάζονται στους ξένους θεσμικούς στη Νέα Υόρκη, ενώ η αγορά δείχνει έτοιμη για νέα ανοδική κίνηση μετά την αποφόρτιση της προηγούμενης εβδομάδας. Βελτιώνει το διεθνές κλίμα το ρεκόρ του S&P 500.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Τα ενεργειακά deals αλλάζουν το χάρτη και «φορτίζουν» το χρηματιστήριο

Οι μεγάλες επιχειρηματικές κινήσεις στον τομέα ενέργειας και υποδομών δίνουν ισχυρή ώθηση στις μετοχές του κλάδου και στη χρηματιστηριακή αγορά. Ποιες μετοχές έχουν γίνει πρωταγωνιστές.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Οι 24 μετοχές που έκλεψαν την παράσταση στο εκρηκτικό μετεκλογικό ράλι

Διψήφιες αποδόσεις έως και 36,8% από 24 μετοχές στις πέντε συνεδριάσεις μετά τις εκλογές. Σχεδόν 1 δισ. οι συναλλαγές σε πέντε ημέρες. Κέρδη 7,82% για τον Γενικό Δείκτη με άνοδο σε υψηλά εννέα ετών.