Σαν πύργο από τραπουλόχαρτα που θα καταρρεύσει και θα θάψει επενδυτές σε ζημιές, ενώ μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα, περιέγραψε τα κρυπτονομίσματα κορυφαίο στέλεχος της ΕΚΤ, στην πιο σκληρή, έως τώρα, επίθεση από Ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη στα κρυπτονομίσματα.
Σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη, πριν από λίγες ημέρες, ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επέκρινε τα κρυπτονομίσματα για την έλλειψη διαφάνειας και τους κινδύνους που εγκυμονούν για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Τα χαρακτήρισε κερδοσκοπικά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να προκαλέσουν σημαντική ζημιά στην κοινωνία και ζήτησε ταχύτερη και αυστηρότερη ρύθμιση.
Σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου οι ευρωπαϊκές αρχές συζητούν πρωτοβουλίες για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων, ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης, που έχει αρμοδιότητα στην ΕΚΤ, μεταξύ άλλων, για τα συστήματα πληρωμών και έχει τεθεί επικεφαλής της ομάδας που εξετάζει τη δημιουργία του ψηφιακού ευρώ, μίλησε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και εμφανίσθηκε εξαιρετικά αυστηρός έναντι των κρυπτονομισμάτων. Μεταξύ άλλων, ο Πανέτα τόνισε ότι:
- Η δραστηριότητα γύρω από τα κρυπτονομίσματα θυμίζει την Άγρια Δύση του 19ου αιώνα. Πρόκειται, όπως είπε, για μια εσπευσμένη αναζήτηση χρυσού πέρα από τον κρατικό έλεγχο.
- Οι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων υπόσχονται τον επίγειο παράδεισο, χρησιμοποιώντας μια απατηλή αφήγηση για τις διαρκώς αυξανόμενες τιμές τους, ώστε να συντηρούν τη δυναμική που δημιουργεί μια φούσκα.
- Ο υποτιθέμενος δημιουργός του Bitcoin, ο προγραμματιστής που έγινε γνωστός ως Σατόσι Νακαμότο, είχε το όνειρο να δημιουργήσει ένα αξιόπιστο νόμισμα και αυτό παραμένει μέχρι σήμερα ένα όνειρο.
- Τα κρυπτονομίσματα επιφέρουν αστάθεια και ανασφάλεια, ακριβώς το αντίθετο από αυτό που υποσχέθηκαν. Δημιουργούν μια νέα Άγρια Δύση.
- Τα κρυπτονομίσματα έχουν υψηλή κατανάλωση ενέργειας. Σύμφωνα με τον Δείκτη Κατανάλωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας Bitcoin του Cambridge, το Bitcoin θα φθάσει σύντομα να καταναλώνει 148 τεραβατώρες ενέργειας ετησίως, η οποία αντιστοιχεί περίπου στην ετήσια κατανάλωση ενέργειας της Πολωνίας.
- Η φούσκα των κρυπτονομισμάτων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η αγορά κρυπτονομισμάτων είναι τώρα μεγαλύτερη από ό,τι ήταν η αγορά ενυπόθηκων δανείων χαμηλής διαβάθμισης στις ΗΠΑ, που είχε αξία 1,3 τρισ. δολ. και πυροδότησε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Είναι εντυπωσιακά παρόμοιες οι δυναμικές σε αυτές τις δύο αγορές, αν και οι παραδοσιακές τράπεζες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία δεν είναι ακόμη τόσο εκτεθειμένες σε κρυπτονομίσματα, όσο ήταν στα ενυπόθηκα δάνεια υψηλού κινδύνου.
- Ωστόσο, πρόσφατη μελέτη που αξιολόγησε τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα από τα κρυπτονομίσματα, που πραγματοποιήθηκε από το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB), έναν διεθνή οργανισμό που παρακολουθεί το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, διαπίστωσε ότι οι αγορές κρυπτονομισμάτων εξελίσσονται γρήγορα και θα μπορούσαν να φτάσουν σε ένα σημείο όπου αποτελούν απειλή για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
- Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη, περιμένοντας να σκάσει η φούσκα για να παρέμβουμε.
- Οι αγορές των κρυπτονομισμάτων αποτελούν ένα πύργο από τραπουλόχαρτα. Τα κρυπτονομίσματα είναι κερδοσκοπικά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να προκαλέσουν σημαντική ζημιά στην κοινωνία. Επί του παρόντος αντλούν την αξία τους κυρίως από την απληστία, βασίζονται στην απληστία και στην ελπίδα ότι το σχέδιο θα συνεχιστεί ανεμπόδιστα. Μέχρι που θα καταρρεύσει αυτός ο πύργος από τραπουλόχαρτα, αφήνοντας τους ανθρώπους θαμμένους κάτω από τις ζημιές.
- Τα ρυθμιστικά μέτρα της Ευρώπης πρέπει να προχωρήσουν περαιτέρω. Χρειάζεται ενίσχυση των απαιτήσεων δημοσιότητας και ρυθμιστικής αναφοράς. Είναι αναγκαία η υψηλότερη φορολόγηση ορισμένων κρυπτονομισμάτων, για παράδειγμα με βάση το περιβαλλοντικό κόστος.