ΓΔ: 2613.49 1.22% Τζίρος: 290.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Μητσοτάκης, Γκιλφόιλ
Φώτο: Η νέα πρέσβης των ΗΠΑ, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, Credits: Aris Oikonomou / SOOC

Μητσοτάκης: Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο

«Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με την πρέσβη των ΗΠΑ Κίμπερλι Γκιλφόιλ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συνάντηση με τη νέα πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκιλφόιλ, είχε το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, επισημαίνοντας τη δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσής τους.

 Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα περιφερειακής σταθερότητας και παραμένει παραδοσιακός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, με σημαντικό ρόλο σε σχήματα συνεργασίας όπως το 3+1.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός τόνισε τη συμβολή της χώρας ως σταθεροποιητικού παράγοντα σε περιφερειακές συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής. 

Ειδική αναφορά έγινε στη σημασία του υγροποιημένου φυσικού αερίου και στον ρόλο της Ελλάδας ως πύλης εισόδου για την ευρύτερη περιοχή, με τον Κάθετο Διάδρομο να χαρακτηρίζεται ως έργο στρατηγικής σημασίας τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις ΗΠΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης τη σημασία της προσέλκυσης περισσότερων αμερικανικών επενδύσεων, ιδιαίτερα στον τεχνολογικό τομέα, καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

 Αναφέρθηκε στη συμπλήρωση 250 ετών από τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας τον διαχρονικό δεσμό μεταξύ των δύο δημοκρατιών.

Από την πλευρά της, η πρέσβης των ΗΠΑ, Κίμπερλι Γκιλφόιλ, εξέφρασε τη χαρά και την τιμή της για την ανάληψη των καθηκόντων της στην Αθήνα. 

Τόνισε τη σημασία της επερχόμενης διάσκεψης P-TEC, όπου συμμετέχουν περισσότεροι από 80 αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς και υπουργοί από χώρες της περιοχής, δίνοντας έμφαση στον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η κ. Γκιλφόιλ αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου και της ενέργειας, επισημαίνοντας ότι η ενεργειακή κυριαρχία συνδέεται άμεσα με την εθνική ασφάλεια. 

Υπογράμμισε, τέλος, ότι η διάσκεψη αποτελεί επιστέγασμα της ισχυρής συμμαχίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, εκφράζοντας την αισιοδοξία της για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μάρκο Ρούμπιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρούμπιο: Ελλάδα και ΗΠΑ ενώνουμε δυνάμεις για ασφάλεια και ευημερία

Ο Μάρκο Ρούμπιο αποτίμησε την επίσκεψή του στην Ελλάδα μέσω αναρτήσεων, τονίζοντας τη σημασία της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας σε ενέργεια και άμυνα, και την επιδίωξη κοινής ασφάλειας και ευημερίας με τους συμμάχους.
Μαρκ Ρούμπιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρούμπιο στην Αθήνα: Εξοπλιστικά 4 δισ., αμηχανία για Τουρκία - καλώδιο

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Ρούμπιο στην Αθήνα. Οι συναντήσεις με Μητσοτάκη - Γεραπετρίτη, οι συμφωνίες για τα εξοπλιστικά, οι προοπτικές των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και η αμερικανική στάση για καλώδιο - Τουρκία.
Κυριάκος Μητσοτάκης χειραψία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης-Ρούμπιο: Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας και ισχυρός εταίρος

Σε συνάντηση με τον Μάρκο Ρούμπιο, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο. Υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και γέφυρα μεταξύ Δύσης και Μέσης Ανατολής.
Κιμμπερλι Γκιλφόιλ πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας στην ισχυρότερη φάση τους

Η πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, τόνισε πως η επίσκεψη του ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο στην Ελλάδα αναδεικνύει τη δύναμη της ελληνοαμερικανικής συμμαχίας και την κοινή δέσμευση για αμυντική, εμπορική και ενεργειακή συνεργασία.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα για τον 6ο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ

Στην Αθήνα φτάνει απόψε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, για τον 6ο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ. Την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου θα γίνουν οι βασικές εργασίες με συναντήσεις και κοινές δηλώσεις στο ΥΠΕΞ.