Στην… αρένα του διεθνούς risk off ρίχνεται από σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, ύστερα από δύο διαδοχικές αργίες (Μ. Παρασκευή και χθες, Δευτέρα του Πάσχα) στη διάρκεια των οποίων άλλαξε σημαντικά το κλίμα στις αγορές, λόγω των εξαγγελιών του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουλ για επιθετική αύξηση των επιτοκίων, αλλά και υπό τον φόβο νέας διεθνούς ύφεσης, τον οποίο ενίσχυσαν τα lockdown στην Κίνα.
Στην Κίνα, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, ενώ υπάρχουν φόβοι για νέα lockdown με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τη ζήτηση στην παγκόσμια οικονομία και τις πιθανές εμπλοκές στην εφοδιαστική αλυσίδα. Όλα αυτά, ενώ μαίνεται ένας πόλεμος στα όρια της Ευρώπης, που αλλάζει άρδην το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, δημιουργώντας συνεχή κύματα πληθωριστικών πιέσεων, που υποχρεώνουν τις κεντρικές τράπεζες να ακολουθήσουν αυστηρότερη πολιτική επιτοκίων.
Ο συνδυασμός των ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη και της αναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ, όπου πλέον αναμένονται διαδοχικές αυξήσεις κατά μισή μονάδα ως τον Σεπτέμβριο, δημιουργεί δυσμενές περιβάλλον για τα χρηματιστήρια και εντείνει τους φόβους για έξοδο κεφαλαίων (risk off) και διόρθωση.
Από την άλλη, πάντως, όπως έδειξε η χθεσινή συνεδρίαση στη Wall Street, όπου λίγο πριν τη λήξη ήλθε η ανατροπή και οι βασικοί δείκτες έκλεισαν με άνοδο, εξακολουθούν να υπάρχουν αντιστάσεις των επενδυτών στη δυσμενή συγκυρία. Εν αναμονή της δημοσίευσης οικονομικών αποτελεσμάτων από τους πέντε κολοσσούς της τεχνολογίας τις επόμενες ημέρες και στον απόηχο του μεγάλου deal για την εξαγορά της Twitter από τον Έλον Μασκ, έκαναν την εμφάνισή τους οι κυνηγοί ευκαιριών στις ελκυστικότερες αποτιμήσεις που έχουν διαμορφωθεί και ώθησαν τους δείκτες υψηλότερα.
Αναλυτές εκτιμούν ότι, εάν τα αποτελέσματα των κορυφαίων τεχνολογικών εταιρειών στις ΗΠΑ επιβεβαιώσουν τις θετικές προβλέψεις, αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν «αντίδοτο» στο κακό κλίμα των ημερών και να επαναφέρει τους αγοραστές στα χρηματιστήρια.
Σε κάθε περίπτωση, στις συνεδριάσεις Παρασκευής και Δευτέρας, όπου το Χ.Α. είχε αργία, το σκηνικό στις διεθνείς αγορές άλλαξε και μένει να δούμε το αν το risk off που καταγράφηκε διεθνώς αυτές τις ημέρες θα συνεχιστεί και κατά πόσο θα επηρεάσει και το ελληνικό χρηματιστήριο που έχει σαφώς πιο ανθεκτική εικόνα έναντι των ξένων δεικτών όλες τις τελευταίες εβδομάδες.
Μετά τις μεγάλες απώλειες Πέμπτης και Παρασκευής, οι δείκτες της Wall Street χθες έδειξαν διάθεση συμμαζέματος βελτιώνοντας σημαντικά την εικόνα τους στο φινάλε, ενώ με μεγάλες απώλειες είχαν κλείσει νωρίτερα οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων που αθροιστικά σε ένα διήμερο έχασαν άνω του 4%.
Στην Ευρώπη ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης, μετά το -2,48% της Παρασκευής έχασε εκ νέου 1,54% χθες χάνοντας και το όριο ψυχολογίας των 14.000 μονάδων. Ο CAC 40 υποχώρησε κατά 2,01% χθες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο -1,88%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο -1,53%, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε σε ποσοστό 1,81%.
Στη Wall Street, ο δείκτης Dow Jones την Παρασκευή έχασε 981,36 μονάδες (-2,82%) καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση μέσα αυτόν τον μήνα, ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε κατά 2,55%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 είχε απώλειες 2,77%. Χθες, αν και στο ξεκίνημα υποχωρούσαν σημαντικά, προς το τέλος η εικόνα βελτιώθηκε αισθητά, καθώς αρχικά ο Nasdaq και κατόπιν ο Dow Jones και ο S&P πέρασαν σε θετική τροχιά.
Στην Ασία, οι φόβοι για νέα lockdown και στο Πεκίνο επιβαρύνουν το ήδη εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον, οδηγώντας σε μεγάλη πτώση όλες τις εκεί αγορές, με τον δείκτη Shanghai να υποχωρεί σε ποσοστό 5,14%, τον Hang Seng κατά 3,73%, τον Nikkei κατά -1,90% και τον Asia Dow κατά -2,20%.
Το ανοδικό σερί στο ΧΑ και η διεθνής πίεση
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, μένει να δούμε αν και κατά πόσο το ελληνικό χρηματιστήριο θα δεχτεί κραδασμούς από πιθανές ρευστοποιήσεις διεθνών χαρτοφυλακίων που θα ήθελαν να πουλήσουν για να «κλειδώσουν» κέρδη και να μειώσουν το ρίσκο, αλλά δεν μπορούσαν στις δύο αργίες που προηγήθηκαν. Από την άλλη πλευρά, το Χ.Α. έχει λόγους μικρής ή μεγάλης ανεξαρτητοποίησης, κάτι που έχει δείξει όλο το τελευταίο διάστημα.
Η αγορά έχει περιθώρια διόρθωσης – αποφόρτισης, καθώς με ένα σερί διαδοχικών ανοδικών εβδομάδων, διέγραψε τις απώλειες του πολέμου, κλείνοντας τη Μεγάλη Πέμπτη οριακά πάνω από τα επίπεδα που είχε στην τελευταία συνεδρίαση πριν από την εισβολή. Πλέον, ο Γ.Δ. απέχει μόλις 2% από τα υψηλά 7ετίας και τις 971,09 μονάδες που βρέθηκε στις 11 του περασμένου Φεβρουαρίου.
Το Χ.Α. έχει συμπληρώσει οκτώ ανοδικές συνεδριάσεις στις εννέα τελευταίες και μπορεί να λεχθεί ότι βρίσκεται σε ελαφρώς υπεραγορασμένα επίπεδα. Ο Γ.Δ. σ’ αυτό το διάστημα καταγράφει άνοδο 7,41%, ο FTSE 25 κερδίζει 8,05%, ο Mid Cap είναι στο +2,82%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης στο +9,42%.
Κορυφαίες σε απόδοση μετοχές αυτό το 9ήμερο είναι Εθνική και Mytilineos που κερδίζουν 17,48% και 17,79% αντίστοιχα, εν μέσω προσδοκιών και σεναρίων για εισαγωγή στο δείκτη MSCI Standard Greece, που έχουν φέρει και κλιμάκωση όγκων και τζίρων. Για την Εθνική πρέπει να θεωρείται σχεδόν σίγουρη η εισαγωγή, ενώ «παίζεται» για τη Mytilineos, στην οποία έγινε πακέτο 4,5 εκατ. μετοχών, ήτοι το 3,15% του συνόλου των μετοχών του τη Μεγάλη Τετάρτη, με την αξία της συναλλαγής στα 76,5 εκατ. ευρώ.
Το κεφαλαιακό κέρδος για την εταιρεία φθάνει στα 25 εκατ. ευρώ, καθώς είχε αποκτήσει τις μετοχές στα 11 ευρώ, ενώ ενισχύθηκε σημαντικά το free float της μετοχής, καθοριστικό κριτήριο για ένταξη στον MSCI Standard Greece. Στην τελευταία συνεδρίαση η μετοχή της Εθνικής ξεπέρασε τα 4 ευρώ για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2015, ενώ η Mytilineos έκλεισε πάνω από τα 18 ευρώ και σε νέα ιστορικά υψηλά.
Από εκεί και πέρα, ενώ απομένουν τέσσερις με τη σημερινή συνεδριάσεις για τη λήξη του Απριλίου και του 4μήνου, η αγορά κρατάει σημαντικά κέρδη. Τον Απρίλιο ο Γ.Δ. «τρέχει» με κέρδη 7,99%, ο FTSE 25 είναι στο +8,68%, ο Mid Cap +3,60% και ο τραπεζικός δείκτης στο +7,51%. Σε επίπεδο 2022, ο Γ.Δ. ενισχύεται σε ποσοστό 6,31%, ο FTSE 25 είναι στο +7,62%, ο Mid Cap +4,38% και οι τράπεζες στο +20,24%.
Θυμίζουμε πως τη Μ. Παρασκευή ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s (S&P) βελτίωσε τη βαθμολογία της Ελλάδας στο BB+, που σημαίνει ότι η χώρα μας βρίσκεται ένα «σκαλί» χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ κατέβασε την προοπτική της βαθμολογίας από «θετική» σε «σταθερή». Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται άμεσα νέα αναβάθμιση, αλλά έως το τέλος του 2023.
Ο S&P είναι ο δεύτερος από τους τέσσερις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, τους οποίους λαμβάνει υπόψη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο οποίος αξιολογεί την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, καθώς αντίστοιχη αξιολόγηση είχε κάνει ο καναδικός οίκος DBRS στις 18 Μαρτίου φέτος.