Δεύτερη ημέρα μεγάλης πτώσης για τις μετοχές στη Wall Street, με τον Dow Jones να σημειώνει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από την αρχή χρονιάς, ενώ το δολάριο έφθασε σε υψηλό άνω των δύο ετών, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων σε μια παγκόσμια μάχη κατά του πληθωρισμού.
Οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street μειώθηκαν περισσότερο από 2%, μία ημέρα μετά τη δήλωση του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προετοιμάζει αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα στη συνεδρίασή της τον Μάιο, ενώ θα έρθουν και άλλες.
Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση 2,82%, ενώ ο S&P 500 έχασε 2,77% και ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε κατά 2,55%. Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί μετοχές σε 45 χώρες, μειώθηκε κατά 2,46%.
Οι τεχνολογικές μετοχές πιέσθηκαν έντονα από την προοπτική αύξησης των επιτοκίων. Alphabet, Amazon, Microsoft, Apple και Meta έχασαν περισσότερο από 2%. Τη μεγαλύτερη πτώση της διετίας σημείωσε η μετοχή του τηλεπικοινωνιακού ομίλου Verizon Communications, μετά τη μείωση των προβλέψεών του για τα έσοδα του 2022.
Ο Πάουελ δήλωσε ότι η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης είναι «στο τραπέζι» στην επόμενη συνεδρίαση της Fed, προσθέτοντας ότι «είναι σωστό να κινηθούμε λίγο πιο γρήγορα» για να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό.
Η προοπτική επιθετικών αυξήσεων στα επιτόκια ενίσχυσε το δολάριο, με το δείκτη ισοτιμιών του αμερικανικού νομίσματος να ανεβαίνει σε υψηλό άνω των δύο ετών την Παρασκευή. Η άνοδος του δολαρίου έπληξε τον χρυσό, που έχασε 0,9% και υποχώρησε στα 1.933,94 δολάρια η ουγγιά.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά, με τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα (διετούς διάρκειας) να αγγίζουν τα υψηλά τριών ετών, φθάνοντας στο 2,789%, το υψηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2018. Αργότερα έπεσαν στο 2,697%. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων ανέβηκε στο 2,899%, ενώ έφθασε στο 2,981% την Τετάρτη, που επίσης είναι η υψηλότερη απόδοση από τον Δεκέμβριο του 2018.
Το πετρέλαιο υποχώρησε αυτή την εβδομάδα, καθώς οι ανησυχίες για τις επικείμενες αυξήσεις των επιτοκίων, την ασθενέστερη παγκόσμια ανάπτυξη και τα lockdown στην Κίνα που πλήττουν τη ζήτηση είχαν μεγαλύτερη επίδραση στην τιμή του από την πιθανή απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το μπρεντ υποχώρησε κατά 2% στα 106,16 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό σημείωσε πτώση 2,03% στα 101,69 δολάρια το βαρέλι.