ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:04 DATA
Φωτο: Shutterstock

Πούτιν: Μόνο με ρούβλια το φυσικό αέριο, απειλεί με διακοπή παροχής

Ανατρέπει ο Ρώσος πρόεδρος την αισιοδοξία ότι θα συνεχίζονταν οι πληρωμές σε ευρώ και δολάρια. Μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Πτωτικά το πετρέλαιο εν όψει της παρέμβασης Μπάιντεν.

Σε μια δραματική ανατροπή που προκαλεί ισχυρούς κραδασμούς στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου και στα χρηματιστήρια, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πριν από λίγο ότι ο μόνος τρόπος για να πληρωθούν εξαγωγές φυσικού αερίου είναι να γίνει η συναλλαγή σε ρούβλια και σε αντίθετη περίπτωση θα θεωρείται ότι δεν υπάρχει εκπλήρωση υποχρεώσεων, κάτι που σημαίνει ότι θα διακόπτεται η παροχή αερίου.

Η νέα δήλωση Πούτιν που μεταδόθηκε από την ρωσική τηλεόραση ανέτρεψε την εικόνα που υπήρχε έως τώρα, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι ο οποίος είχε τονίσει ότι ο Ρώσος πρόεδρος είχε αποδεχθεί να συνεχιστούν οι πληρωμές για φυσικό αέριο σε ευρώ και δολάρια.

Η παρέμβαση Πούτιν προκάλεσε έντονη νευρικότητα και αστάθεια στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Νωρίτερα η τιμή στην Ολλανδία για τα συμβόλαια του Μαΐου υποχωρούσε περίπου κατά 4%. Αμέσως μετά την δήλωση Πούτιν εκτινάχθηκε 5% υψηλότερα και στη συνέχεια η άνοδος περιορίστηκε χαμηλότερα από 2%.

Όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος από αύριο Παρασκευή, 1η Απριλίου οι αγοραστές φυσικού αερίου θα είναι υποχρεωμένοι να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες και όλες οι πληρωμές από αύριο θα γίνονται με την κατάθεση συναλλάγματος στις ρωσικές τράπεζες ώστε οι αγοραστές να παίρνουν ρούβλια με τα οποία θα πληρώνεται το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Αν δεν γίνουν με αυτό τον τρόπο οι πληρωμές θα θεωρήσουμε ότι υπάρχει αποτυχία του πελάτη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πούτιν. «Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν, ούτε κι εμείς θα κάνουμε φιλανθρωπία – δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα διακοπούν», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα με το οποίο καθιερώνεται η υποχρέωση για άνοιγμα λογαριασμών σε ρωσικές τράπεζες από τους αγοραστές φυσικού αερίου ώστε να γίνεται η ανταλλαγή συναλλάγματος με ρούβλια.

Στο μεταξύ, οι δηλώσεις Πούτιν έχουν επίδραση και στις τιμές του πετρελαίου, αλλά παρ' όλα αυτά η υποχώρησή τους συνεχίζεται, έστω και σε μικρότερο βαθμό, υπό την επίδραση των πληροφοριών για μεγάλη παρέμβαση από τους Αμερικανούς με την αποδέσμευση 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως από τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας. Η τιμή του μπρεντ υποχωρούσε λίγο πριν τις 17:00 κατά 2,7% στα 108 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε πέσει ακόμα και κάτω από τα 105 δολάρια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι ΗΠΑ μπορεί να προχωρήσουν σε συνολική απελευθέρωση 180 εκατ. βαρελιών, ποσότητα η οποία θεωρείται πρωτόγνωρη, ενώ η διαδικασία θα γίνει υπό την εποπτεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας και το πιθανότερο είναι ότι το παράδειγμα των ΗΠΑ θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Από την πλευρά του, όμως, ο ΟΠΕΚ παραμένει σταθερός και δεν φαίνεται να έχει κάποια διάθεση να προσφέρει στήριξη ώστε να υποχωρήσουν οι τιμές, αποφασίζοντας σε μία διαδικτυακή σύσκεψή του να μην προχωρήσει σε κάποια αλλαγή των αποφάσεων για την αύξηση παραγωγής, γεγονός, πάντως, το οποίο ανέμεναν οι αγορές. 

Συγκρατημένοι ως προς τα μακροπρόθεσμα οφέλη από την κίνηση της απελευθέρωσης μέρους των στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ και άλλων χωρών εμφανίζονται, πάντως, οι αναλυτές. Σύμφωνα με την Goldman Sachs η απελευθέρωση θα βοηθούσε την αγορά να εξισορροπηθεί φέτος, αλλά δεν θα λύσει ένα διαρθρωτικό έλλειμμα για το πετρέλαιο. Πιο απαισιόδοξη στις εκτιμήσεις της η S&P Global, η οποία εκτίμησε ότι η κίνηση αυτή μπορεί να αποδειχθεί τελικά ασήμαντη, καθώς οι ρωσικές εξαγωγές θα παραμείνουν στο επίκεντρο της αγοράς. 

Για μία εντυπωσιακή κίνηση η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει βραχυπρόθεσμα την αγορά κάνει λόγο η ING, προσθέτοντας, όμως, ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες χώρες προκειμένου να καταστεί πιο ισχυρή. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο της Ρωσίας είχαν μέχρι στιγμής απαλλαγεί ως επί το πλείστον από κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες, λόγω ανησυχίας για τις οικονομικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, η οποία έχει μεγαλύτερη εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και, ειδικότερα, το φυσικό αέριο. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση άνω του 5% για το πετρέλαιο, ελπίδες για εκεχειρία στην Ουκρανία

Χαμηλότερα από το επίπεδο των 100 δολαρίων υποχώρησε το αμερικανικό αργό, ενώ οριακά υψηλότερα από τα 100 δολάρια κινείται το brent, υπό το φως ελπίδων ότι μπορεί να υπάρξει κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία.