Έχοντας μειώσει στο 10%, περίπου, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στους ισολογισμούς τους, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες στρέφονται τώρα στη βελτίωση της κερδοφορίας τους, όπως τονίζει η S&P Global Ratings σε έκθεσή της με τίτλο "Greek Banking Sector 2022: Focus Turns To Profitability", η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα.
Η Πειραιώς, η Alpha Bank, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank εκτιμάται από τον οίκο ότι θα πετύχουν φέτος να μειώσουν τις προβλέψεις για πιστωτικές ζημιές. Αυτό, σε συνδυασμό με την εστίαση στον έλεγχο του κόστους, θα στηρίξει την κερδοφορία και πιθανότατα θα επιτρέψει στην Εθνική και τη Eurobank να διανείμουν μερίσματα από τα φετινά κέρδη, ενώ η Alpha θα μπορούσε να ακολουθήσει ένα χρόνο αργότερα.
Ο δείκτης NPEs για το σύνολό του κλάδου θα μειωθεί σε περίπου 8% μέχρι το τέλος του έτους, εκτιμά η S&P, ενώ αναμένει πως οι εισροές νέων NPEs θα είναι περιορισμένες λόγω της ανθεκτικότητας που έχουν δείξει οι ελληνικές τράπεζες κατά την περίοδο της Covid, καθώς και χάρη στις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί και έχουν βελτιώσει την κουλτούρα των πληρωμών.
Οι προβλέψεις για βελτιωμένες επιδόσεις δεν είναι χωρίς κινδύνους. Οι ισχυρότεροι ισολογισμοί, τονίζει η S&P, θα τονώσουν τον ανταγωνισμό στα νέα δάνεια, ασκώντας πίεση στα περιθώρια κέρδους που θα μπορούσαν να διαβρωθούν περαιτέρω από το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης.
Επίσης, η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να επηρεάσει την ανάκαμψη του ελληνικού τραπεζικού τομέα, αν και σε μεγάλο βαθμό έμμεσα, μέσω του πληθωρισμού, της περιστολής των τουριστικών δαπανών και της αυξημένης αποστροφής του επενδυτικού κινδύνου.
Οι προκαταρκτικές προβλέψεις της S&P Global Ratings τοποθετούν τη μείωση της ανάπτυξης κατά 1,2% στην ευρωζώνη το 2022. Η κάμψη της εμπιστοσύνης των καταναλωτών οδηγεί σε ασθενέστερες δαπάνες και μειωμένα έσοδα από τον τουρισμό, εν μέρει λόγω της εγγύτητας της Ελλάδας με την Ουκρανία. Παράλληλα, οι τράπεζες ενδέχεται να επηρεαστούν από την αυξημένη αστάθεια της αγοράς και την αποστροφή στον επενδυτικό κίνδυνο που μπορεί να δυσκολέψει την άντληση κεφαλαίων για να ανταποκριθούν στις ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL).