ΓΔ: 1395.27 -0.17% Τζίρος: 50.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:44:00 DATA
Russia, Rossia, Russian Economy, Rossiki Oikonomia
Φωτο: Shutterstock

Πώς μπορεί να επιβληθούν από τη Δύση... capital controls στη Ρωσία

Αποκλείστηκε προς το παρόν το σενάριο αποβολής της Ρωσίας από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT, αλλά το «όπλο» παραμένει στο τραπέζι, όπως τονίζει στο BD υψηλόβαθμη πηγή του Ευρωσυστήματος.

Ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT παραμένει μια επιλογή της Δύσης στο πλαίσιο των κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι προς το παρόν στις προθέσεις των Ευρωπαίων συμμάχων. Αυτό δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης.

«Το σενάριο να αποκλειστούν οι ρωσικές τράπεζες από το SWIFT δεν είναι απίθανο», παραδέχεται ωστόσο στο BD υψηλόβαθμο στέλεχος του Ευρωσυστήματος. Όπως εξηγούν πηγές με γνώση του θέματος, μια τέτοια απόφαση θα ισοδυναμούσε με επιβολή ενός είδους capital controls, αφού θα πάγωναν οι εισροές χρήματος προς τη Ρωσία.

Ο οργανισμός SWIFT με έδρα το Βέλγιο διακινεί περισσότερες από 42 εκατ. συναλλαγές καθημερινά, αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Συνεργάζεται με 11.000 πιστωτικά ιδρύματα απ’ όλον τον κόσμο και αποτελεί το βασικό όχημα διεκπεραίωσης διατραπεζικών συναλλαγών διεθνώς. 

Οι Financial Times κάνουν λόγο για «σφοδρές επιπτώσεις» σε περίπτωση που η Ρωσία αποκλειστεί από το διεθνές σύστημα πληρωμών, καθώς κάτι τέτοιο θα καθιστούσε -για παράδειγμα- ιδιαίτερα δυσχερή, αν όχι αδύνατη, την είσπραξη των εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αξίζει να αναφερθεί ότι στον ετήσιο όγκο συναλλαγών που διακινήθηκαν μέσω SWIFT το 2020, η Ρωσία αναλογούσε στο 1,5%

Οι ίδιες πηγές εξηγούν, πάντως, ότι υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι εκτέλεσης διασυνοριακών συναλλαγών χωρίς να μεσολαβεί το SWIFT, καθώς η Ρωσία έχει δημιουργήσει εναλλακτικό σύστημα συναλλαγών στο οποίο όμως έχουν εισχωρήσει ελάχιστα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Μέσω του εναλλακτικού δικτύου η Ρωσία διακινεί περίπου το 20% των εγχώριων συναλλαγών.

Ο λόγος που οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι διστάζουν να καταφύγουν στο συγκεκριμένο μέτρο είναι επειδή  «κόβει και από τις δύο μεριές». Εκτός από το κλείσιμο της στρόφιγγας ρευστότητας προς τη Ρωσία, διακυβεύονται και μια σειρά από κρίσιμες εμπορικές συναλλαγές που διατηρεί η Ρωσία με την Ευρώπη με κυριότερο το εμπόριο φυσικού αερίου και πετρελαίου. Θυμίζεται ότι η προμήθεια φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι κατά 40% εξαρτημένη από τη Ρωσία και το ίδιο ισχύει και για το πετρέλαιο σε ποσοστό 26%

Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν, σύμφωνα με τους FT, να επιβάλλουν μονομερείς κυρώσεις στη Ρωσία μπλοκάροντας τη συναλλαγματική μετατροπή ρουβλίων προς δολάρια μέσω του συστήματος διακανονισμών των δολαριακών συναλλαγών που εποπτεύει η Fed. Σημειώνεται ότι το 50% των ρωσικών εξαγωγών είναι εκπεφρασμένες σε δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 19% του ρωσικού ΑΕΠ σύμφωνα με τη Fitch. Προκειμένου να προετοιμαστεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Μόσχα έχει συσσωρεύσει συναλλαγματικά αποθέματα σε δολάρια, ύψους 11 δισ. σε ρευστά διαθέσιμα και 73 δισ. σε βραχυπρόθεσμες καταθέσεις σε άλλες τράπεζες, αναφέρει η Fitch.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

DBRS: Τα ρίσκα για τις τράπεζες από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Παρά τη μικρή έκθεση των ελληνικών τραπεζών στις αγορές Ουκρανίας και Ρωσίας οι δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί ο πόλεμος μπορεί να οδηγήσουν σε μία νέα γενιά επισφαλών δανείων, τονίζει ο οίκος αξιολόγησης.