Σφίγγει ο κλοιός της πολιορκίας των Ευρωπαίων καταναλωτών από τις υψηλές τιμές της ενέργειας, καθώς οι τελευταίες επιθετικές κινήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι απειλές για υπερδιπλασιασμό της τιμής έχουν ανεβάσει κατά 16% σε δύο ημέρες την τιμή του φυσικού αερίου στην Ολλανδία. Πάντως, παρήγορη είναι η αντίθετη πορεία που ακολουθεί η τιμή του αργού πετρελαίου, μετά τις «προσεκτικές» κυρώσεις Μπάιντεν και εν μέσω προσδοκιών για επάνοδο των ιρανικών εξαγωγών στην αγορά.
Τη Δευτέρα, η τιμή του φυσικού αερίου (προθεσμιακά συμβόλαια Μαρτίου) είχε διαμορφωθεί στα 72,5 ευρώ/μεγαβατώρα, ενώ σήμερα έχει εκτιναχθεί κοντά στα 85 ευρώ, δηλαδή περίπου 17% υψηλότερα. Οι απώλειες για την ελληνική οικονομία είναι δυσβάστακτες, καθώς, όπως έχει υπολογίσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης,για κάθε 10 ευρώ αύξησης της μέσης ετήσιας τιμής φυσικού αερίου η ελληνική οικονομία χάνει 600 εκατ. ευρώ.
Η αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης δεν μπορεί να επανέλθει σε ηρεμία, όσο βρίσκεται υπό το φάσμα της απειλής μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, κίνδυνος που έχει αυξηθεί σημαντικά μετά την αποστολή ρωσικών «ειρηνευτικών» δυνάμεων στο Ντονμπάς. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε χθες την εκτίμησή του, που απορρέει και από τις αναφορές των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ότι επίκειται ρωσική εισβολή. Επιπλέον, σε περίπτωση επιβολής των πλέον αυστηρών κυρώσεων στη Ρωσία, όπως η αποβολή από σύστημα πληρωμών SWIFT, βέβαιη θεωρείται η διακοπή του εφοδιασμού της αγοράς από την Gazprom.
Όμως, από χθες προστέθηκε στην εξίσωση που καλούνται να λύσουν οι αγορές και αναγγελία της διακοπής των διαδικασιών πιστοποίησης και αδειοδότησης του αγωγού Nord Stream 2 από τις γερμανικές αρχές. Εκφράζονται φόβοι ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να «πνίξει» την αγορά φυσικού αερίου με περαιτέρω μείωση των εξαγωγών στην Ευρώπη, που ήδη έχει ιστορικά χαμηλά αποθέματα.
Σχετικές απειλές της Μόσχας ήλθαν χθες από τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έναν πολιτικό από τον στενό πυρήνα του Κρεμλίνου, που έχει διατελέσει πρωθυπουργός, πρόεδρος και σήμερα είναι αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Όπως έγραψε στο Twitter: «Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς εξέδωσε διάταγμα για να σταματήσει η πρόοδος της πιστοποίησης του αγωγού Nord Stream 2. Λοιπόν: Καλωσήλθατε στον θαυμαστό, νέο κόσμο όπου οι Ευρωπαίοι θα πληρώνουν πολύ σύντομα 2.000 δολ. για 1.000 κυβικά φυσικού αερίου»! Σημειώνεται ότι σήμερα η τιμή είναι στα 800 δολ.
Πάντως, στην αγορά του αργού πετρελαίου η εικόνα είναι αρκετά διαφορετική, καθώς το μπρεντ και το αμερικανικό αργό βρίσκονται σε τροχιά μικρής πτώσης σήμερα, υποχωρώντας αντίστοιχα κάτω από τα 94 και τα 92 δολ. το βαρέλι και κρατώντας απόσταση από τα υψηλά επταετίας, όπου είχαν βρεθεί τις προηγούμενες ημέρες και από το επίπεδο των 100 δολ. το βαρέλι.
Ιδιαίτερα σημαντική για την αποκατάσταση σχετικής ηρεμίας στην αγορά ήταν η δομή των κυρώσεων που ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος Μπάιντεν με στόχο, όπως τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, να περιορισθούν στο ελάχιστο δυνατό τα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκληθούν στον εφοδιασμό της αγοράς.
Παράλληλα, όμως, η αγορά πετρελαίου έχει την προσδοκία ότι οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην άρση των κυρώσεων στη χώρα, ώστε σταδιακά να επανέλθουν οι εξαγωγές του Ιράν σε υψηλότερα επίπεδα και να ανακουφισθεί η έλλειψη προσφοράς.