Αδύναμος κρίκος της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων, εν μέσω των κραδασμών που προκαλούν οι εκτιμήσεις για αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ μέσα στο τρέχον έτος, αποδεικνύονται τα ελληνικά ομόλογα, που δέχονται σήμερα ακόμη ισχυρότερη πίεση σε σχέση με αυτές που είχαν εκδηλωθεί την Παρασκευή, στον απόηχο των δηλώσεων της Κριστίν Λαγκάρντ.
Η παγκόσμια έξοδος κεφαλαίων από τα ομόλογα, που προκαλεί πτώση τιμών και άνοδο αποδόσεων, επηρεάζει έντονα σήμερα τις ευρωπαϊκές αγορές. Λίγο πριν τις 13.00, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η απόδοση των ελληνικών δεκαετών ομολόγων σημείωνε τη μεγαλύτερη άνοδο στις ευρωπαϊκές αγορές, πλησιάζοντας το 2,50%, επίπεδο το οποίο για λίγο ξεπεράσθηκε στη σημερινή διαπραγμάτευση.
Τα ελληνικά ομόλογα έχουν τη μεγαλύτερη αύξηση από τα άλλα ευρωπαϊκά, ενώ σε διάστημα ενός μήνα η απόδοσή τους έχει εκτιναχθεί κατά 98 μονάδες βάσης (σχεδόν 1%). Σε βάθος 12μήνου, η αύξηση είναι τόσο μεγάλη, που περιγράφει με σαφήνεια την αλλαγή σκηνικού στο κόστος δανεισμού του Δημοσίου και ευρύτερα της ελληνικής οικονομίας: η απόδοση έχει εκτιναχθεί 174 μονάδες βάσης (1,74%) υψηλότερα.
Τα γερμανικά ομόλογα, που αποτελούν το σημείο αναφοράς για το κόστος δανεισμού των κρατών της ευρωζώνης, σημείωσαν άνοδο απόδοσης κατά 3 μ.β. σήμερα, ενώ έχουν πλέον ξεφύγει με μεγάλη σαφήνεια από τη ζώνη των αρνητικών αποδόσεων, καθώς σε ένα μήνα η αύξηση φθάνει τις 27 μ.β. και σε 12μηνη βάση τις 68 μ.β.
Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων στην Ευρώπη
Για τα ελληνικά ομόλογα, που έχουν την ιδιαιτερότητα ότι δεν αξιολογούνται από τους οίκους αξιολόγησης με επενδυτική βαθμίδα, η αγορά είχε ήδη τιμολογήσει, πριν τις δηλώσεις Λαγκάρντ, την επίδραση από τον τερματισμό του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, μέσω του οποίου η κεντρική τράπεζα έχει προσφέρει ισχυρή στήριξη στους ελληνικούς τίτλους μετά τον Μάρτιο του 2020, αγοράζοντας περισσότερα ομόλογα από όσα έχει εκδώσει το Δημόσιο αυτή την περίοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη κοινοπρακτική έκδοση 10ετών ομολόγων για το 2022 η απόδοση εκτινάχθηκε στο 1,80%, ενώ στο τελευταίο άνοιγμα της ίδιας έκδοσης, το καλοκαίρι του 2021, ήταν μόλις 0,90%.
Η νέα μεγάλη άνοδος των αποδόσεων είναι συνέπεια της ενσωμάτωσης των εκτιμήσεων για αλλαγή πολιτικής από την ΕΚΤ, με γρήγορο τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης και αύξηση επιτοκίου μέσα στο τρέχον έτος. Ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Κλάας Νοτ, ένα από τα «γεράκια» του συμβουλίου της ΕΚΤ, προέβλεψε χθες ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση επιτοκίου μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2023, δηλαδή πολύ γρηγορότερα από όσο περίμενε έως τώρα η αγορά.
Η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων δεν αναμένεται να σταματήσει σύντομα. Μιλώντας στο Bloomberg, ο Αλέξανδρος Μάλαμας από την Piraeus Securities ανέφερε ότι ο δρόμος για τα ελληνικά ομόλογα θα είναι δύσκολος, λόγω της προοπτικής αύξησης των επιτοκίων, της ενεργειακής κρίσης και της γεωπολιτικής κατάστασης στην Ουκρανία. Καλό είναι, όπως είπε, οι επενδυτές να περιμένουν να κατακαθίσει η σκόνη, πριν κάνουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Ο συναγερμός στις αγορές ομολόγων είναι διεθνής και συνδέεται με τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό και τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας. Οι τελευταίοι έξι μήνες είναι οι χειρότεροι από το 2016, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Την Πέμπτη αναμένονται με μεγάλη ενδιαφέρον τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που εκτιμάται ότι έχει επιταχυνθεί τον Ιανουάριο, φθάνοντας σε 12μηνο ρυθμό 7,3%.
Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η Moody's, η αγορά εργασίας και στις δύο όχθες του Ατλαντικού είναι πολύ ισχυρή και δείχνει ότι μπορεί να εκδηλωθούν πιέσεις για αυξήσεις μισθών, κάτι που οδηγεί τις κεντρικές τράπεζες σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική.
Ο οίκος τονίζει ότι τα τελευταία στοιχεία από τις ΗΠΑ, έδειξαν μεγάλη αύξηση της απασχόλησης (κατά 467.000) και η ανεργία διατηρήθηκε πολύ χαμηλά, στο 4%. Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, έχει καλυφθεί το 85% των αρχικών απωλειών απασχόλησης. Με βάση αυτά τα δεδομένα από την αγορά εργασίας, η Moody's εκτιμά ότι η Fed θα προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις επιτοκίων φέτος.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι επιχειρήσεις προσθέτουν θέσεις εργασίας με σταθερό ρυθμό και το ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ευρώ τον Δεκέμβριο μειώθηκε στο 7%, που αποτελεί χαμηλό ρεκόρ από την έναρξη της καταγραφής στοιχείων το 1998. Ως εκ τούτου, τονίζει η Moody's, η ΕΚΤ βρίσκεται σε πορεία τερματισμού των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με την πανδημία έως τα τέλη Μαρτίου, ενώ διατηρεί τα επιτόκια σε αναμονή. «Αναμένουμε από την ΕΚΤ να ανοίξει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων στις αρχές του 2023, καθώς θα επιταχύνεται η αύξηση των μισθών», προβλέπει ο οίκος.