ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

«Μοίρασε» 5,2 δισ. το Χρηματιστήριο: Ρεκόρ 14 ετών σε άντληση κεφαλαίων

Εντυπωσιακός απολογισμός στην άντληση κεφαλαίων από το ΧΑ, παρά την υστέρηση σε αποδόσεις έναντι των διεθνών αγορών. Έσοδα 3,77 δισ. από αυξήσεις κεφαλαίου και 1,42 δισ. από εκδόσεις ομολόγων με μεγάλες υπερκαλύψεις.

Ασχέτως αν σε επίπεδο αποδόσεων το ελληνικό χρηματιστήριο υστερεί έναντι των διεθνών δεικτών και μολονότι νέες εισαγωγές εταιρειών δεν υπάρχουν και αυτό αποτελεί μεγάλη παθογένεια, εντούτοις το 2021 ήταν ένα κομβικό έτος καθώς καταγράφηκε ρεκόρ 14 ετών στη συνολική άντληση κεφαλαίων από τις εισηγμένες.

Μπορεί λοιπόν το ελληνικό χρηματιστήριο να παρουσιάζει εγγενείς αδυναμίες και δομικά προβλήματα με αποτέλεσμα να μην αντανακλά τις εξελίξεις στην οικονομία ούτε την πορεία των εισηγμένων, εντούτοις το 2021 έγιναν οκτώ αυξήσεις κεφαλαίου και επτά εκδόσεις εισηγμένων ομολόγων, που απέφεραν έσοδα πάνω από 5 δισ. ευρώ στις εταιρείες.

Μέσω των οκτώ ΑΜΚ του 2021 –με κορυφαίες αυτές της ΔΕΗ και της Πειραιώς– οι εισηγμένες άντλησαν συνολικά 3,772 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άντληση μέσω ΑΜΚ από το 2007, όταν η MIG είχε κάνει τη θηριώδη αύξηση των 5,19 δισ. ευρώ. Εξαιρούνται βέβαια οι χρονιές των μεγάλων ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών.

Ειδικότερα,

  • Η Πειραιώς «σήκωσε» 1,38 δισ. ευρώ, η ΔΕΗ 1,35 δισ. ευρώ, η Alpha Bank 800 εκατ. ευρώ, η Ελλάκτωρ 120,5 εκατ., η Aegean Airlines 60 εκατ., η Premia 47,5 εκατ., η Ελγέκα 10,9 εκατ. και η Τζιρακιάν 3 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα μέσω ομολογιακών εκδόσεων οι εισηγμένες έχουν αντλήσει συνολικά 1,420 δισ. ευρώ, που σημαίνει πως συνολικά, μαζί με τις ΑΜΚ, οι εταιρείες έχουν «σηκώσει» από την αγορά σχεδόν 5,2 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ρεκόρ πολλών ετών, που δείχνει ότι το Χρηματιστήριο, πέρα από τις «σκιές» που αφήνει η σχεδόν σκανδαλώδης υστέρησή του έναντι των ξένων αγορών σε επίπεδο αποδόσεων, μπορεί να λειτουργήσει ξανά ως μοχλός άντλησης φθηνών κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις. Αυτός άλλωστε είναι και ο κεντρικός σκοπός της ύπαρξης ενός χρηματιστηρίου. Η υποστήριξη των επιχειρήσεων στην προσπάθεια περαιτέρω ανάπτυξής τους.

Το ελληνικό χρηματιστήριο μέσω των ΑΜΚ του 2021 αλλάζει «πίστα», γίνεται ξανά μια αγορά με οντότητα και βάθος, οι αποτιμήσεις ενισχύονται, το εκτόπισμα και οι κεφαλαιοποιήσεις των εταιρειών αυξάνονται, κάτι που νομοτελειακά θα ανεβάσει επίπεδο όλη την αγορά.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ελληνικό χρηματιστήριο στο ξεκίνημα του 2021 είχε μόλις τρεις συμμετοχές στο δείκτη MSCI Standard Greece ενώ πλέον έχει έξι, μετά και την προσθήκη των Eurobank (τον περασμένο Μάιο), Alpha Bank (τον Ιούλιο μετά την ΑΜΚ) και ΔΕΗ (το Νοέμβριο μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ που εκτόξευσε την κεφαλαιοποίηση).

Σε μια συγκυρία που ο τραπεζικός τομέας ακόμη δεν έχει «λύσει» τις αναστολές στα θέματα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, δεδομένου ότι ο ίδιος ο κλάδος εξακολουθεί να βαρύνεται από πολλά δισ. επισφαλειών -κατάλοιπα της υπερδεκαετούς κρίσης- το χρηματιστήριο καθ’ όλη τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου έδειξε ότι ξαναγίνεται αποτελεσματικός μηχανισμός παροχής κεφαλαίων στις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των αυξήσεων κεφαλαίου -πλην μερικώς της Πειραιώς και ίσως της Aegean Airlines– δεν είχαν το χαρακτήρα της ανακεφαλαιοποίησης. Είναι εποικοδομητικής κατεύθυνσης κεφάλαια που στοχεύουν στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και όχι στην κάλυψη ζημιών από το παρελθόν.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ελληνική αγορά, κατά την τελευταία 12ετία της δημοσιονομικής κρίσης και των μνημονίων, έχασε σε αρκετά μεγάλο βαθμό μέρος του διεθνούς κύρους της, αλλά και την επαφή της με τα διεθνή κεφάλαια. Η αγορά απομονώθηκε σε σημαντικό βαθμό από το διεθνές γίγνεσθαι των χρηματιστηρίων, έχασε τη θέση της στις ανεπτυγμένες αγορές καθώς υποβαθμίστηκε στις αναπτυσσόμενες, ενώ κορυφαίες μετοχές – οδηγοί του Χ.Α. υποβαθμίστηκαν στους διεθνείς δείκτες MSCI και FTSE Russell, ή αφαιρέθηκαν εντελώς.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν όχι μόνο να μειωθούν οι εισροές «φρέσκων» κεφαλαίων στο σύστημα, αλλά να καταγραφούν και σημαντικές εκροές, ενώ η αγορά εδώ και πολλά χρόνια έχει πάψει υπηρετεί το ρόλο της, που είναι η τροφοδότηση των εισηγμένων με ζωτικά αναπτυξιακά κεφάλαια.

Χορός... υπερκαλύψεων στις εκδόσεις ομολόγων

Στα εταιρικά ομόλογα ξεχώρισαν επτά νέες εκδόσεις: Motor Oil με 200 εκατ. ευρώ, Προντέα ΑΕΕΑΠ με 300 εκατ. ευρώ, Costamare με 100 εκατ. ευρώ, CPLP Shipping Holding με 150 εκατ. ευρώ, ElvalHalcor με 250 εκατ. ευρώ, Noval Property 120 εκατ. ευρώ και ΓΕΚ Τέρνα με 300 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή αντλήθηκαν 1,420 δισ. ευρώ που είναι ρεκόρ όλων των εποχών για τη σχετικά νεοσύστατη αγορά των εταιρικών ομολόγων που εισάγονται προς διαπραγμάτευση, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016. Το 2020 είχαν αντληθεί 1,02 δισ. ευρώ μέσω τριών εκδόσεων, ενώ τρεις είχαν γίνει και το 2019 και το 2018 και το 2017 είχαν γίνει τέσσερις.

Συνάμα, υπήρξαν σε όλα τα ομόλογα σημαντικότατες υπερκαλύψεις που έφτασαν έως τις 6,7 φορές στα ναυτιλιακά ομόλογα, πιστοποιώντας το τεράστιο ενδιαφέρον κυρίως από μικροεπενδυτές για τίτλους σχετικά υψηλής απόδοσης σε μια περίοδο μηδενικών επιτοκίων:

  • Τον Μάρτιο, η Motor Oil ενώ ζητούσε 200 εκατ. ευρώ οι προσφορές ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ διαμορφούμενες στο 1,019 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι πέτυχε μεγάλη υπερκάλυψη κατά 5,1 φορές!
  • Τον περασμένο Απρίλιο, εντυπωσιακή ήταν η υποδοχή που επιφύλαξαν οι διεθνείς επενδυτές στο μεγάλο «πράσινο» ομόλογο της Μυτιληναίος, καθώς ενώ η εταιρεία ζητούσε 500 εκατ. ευρώ, οι προσφορές έφτασαν κοντά στα 2 δισ. ευρώ, ήτοι σχεδόν τέσσερις φορές πάνω.
  • Εξαιρετική υποδοχή είχαν και τα ναυτιλιακά ομόλογα που φέτος άνοιξαν μια καινούρια αγορά για το ελληνικό χρηματιστήριο. Το ομόλογο της Costamare τον περασμένο Μάιο καλύφτηκε κατά 6,7 φορές καθώς ενώ η εταιρεία ζητούσε 100 εκατ. ευρώ, οι προσφορές έφτασαν στα 655 εκατ. ευρώ. Το ομόλογο της CPLP Shipping Holdings PLC (συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη) που εκδόθηκε τον Οκτώβριο υπερκαλύφθηκε κατά 5,3 φορές καθώς η εταιρεία ζητούσε 150 εκατ. ευρώ ενώ οι προσφορές έφτασαν στα 801,37 εκατ. ευρώ.
  • Το ομόλογο των 250 εκατ. ευρώ της ElvalHalcor υπερκαλύφθηκε σχεδόν κατά τρεις φορές με τις προσφορές να φτάνουν στα 734,9 εκατ. ευρώ, το ομόλογο των 120 εκατ. της Noval Property ΑΕΕΑΠ καλύφθηκε σχεδόν κατά 2,8 φορές, ενώ το ομόλογο των 300 εκατ. ευρώ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με ρήτρα αειφορίας, που θα ξεκινήσει διαπραγμάτευση την προσεχή Τετάρτη 15/12 υπερκαλύφθηκε κατά 2,3 φορές, καθώς οι προσφορές ανήλθαν στα 683,4 εκατ. ευρώ.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ανακτά χαμένο έδαφος το Χρηματιστήριο, κλειδί τα κέρδη των εισηγμένων

Ανάκαμψη με διψήφιο ποσοστό ανόδου των τραπεζών και με ώθηση από το βελτιωμένο κλίμα στις αγορές και τις αποφάσεις της ΕΚΤ. ΕΧΑΕ, Τιτάν, Mytilineos, Eurobank και Εθνική δημοσιεύουν αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα.
Xrimatistrio, Agores, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ελληνικά assets στη δίνη της πανδημίας: «Βουτιά» στο ΧΑ, στα ύψη το spread

Χάθηκαν σε δύο συνεδριάσεις τα κέρδη ενός μήνα στο ΧΑ, εκτινάχθηκε σε υψηλό 12μήνου το spread ελληνικών - γερμανικών ομολόγων. Κόβει το ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές ο συνδυασμός πανδημίας και πληθωρισμού.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Βλέπουν τη μεγάλη εικόνα οι επενδυτές, ξεπερνά τις αναταράξεις το ΧΑ

Πρόσκαιρη αποδεικνύεται η πτωτική κίνηση της Δευτέρας, ενώ και οι διεθνείς αγορές επανέρχονται σε ανοδική πορεία. Ποια είναι τα στοιχήματα της ελληνικής οικονομίας που θα συντηρήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ασυνήθιστα καυτό καλοκαίρι στο ΧΑ: Μπαίνουν δύο εταιρείες, μπαράζ ΑΜΚ

Πριν τον Δεκαπενταύγουστο αναμένεται να εισέλθουν στην Κύρια Αγορά η Ευρωχαρτική και στην Εναλλακτική Αγορά η Real Consulting, ενώ παράλληλα θα «τρέχουν» τρεις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
bull_market
ΑΓΟΡΕΣ

Ποιοι αντλούν 4,7 δισ. ευρώ μέσα στο 2024 από το Χρηματιστήριο Αθηνών

Οι εκδόσεις μετοχών, ομολόγων και τα placements των βασικών μετόχων τη διετία 2023 - 2024 θα ξεπεράσουν τα 8 δισ. ευρώ. Έχουν ήδη αντληθεί φέτος 3,74 δισ. ευρώ με 15 εταιρικές πράξεις. Αναλυτικοί πίνακες του ΧΑ.
ΑΓΟΡΕΣ

Κυνήγι ευκαιριών μετά τη διόρθωση στο ΧΑ, πέρασε το τεστ στις 1.400 μονάδες

Επέστρεψε η διάθεση ανάληψης ρίσκου στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές στο ΧΑ αναζήτησαν επενδυτικές ευκαιρίες μετά τη διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων, που είχε φτάσει και σε διψήφια ποσοστά για ορισμένες μετοχές.