Παρά το γεγονός ότι η τουρκική λίρα συνεχίζει να βυθίζεται σε ιστορικό χαμηλό, και τη χώρα να βιώνει μια σκληρή οικονομική κρίση, η Τουρκία παραμένει αποφασισμένη να ακολουθήσει την πολιτική μείωσης επιτοκίων καθώς σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι «οι επιθέσεις χειραγώγησης της λίρας» δεν θα έχουν μακροχρόνια επίπτωση.
Η Τουρκία βρίσκεται κοντά στα όρια μιας ανεξέλεγκτης συναλλαγματικής κρίσης κινείται μετά και τη νέα απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μειώσει κατά 1% το βασικό της επιτόκιο, στο 15%, ακολουθώντας την καθοδήγηση που δίνει ο πρόεδρος Ερντογάν με ισλαμικές... κορώνες κατά των υψηλών επιτοκίων.
Η τουρκική λίρα έχει χάσει ήδη το 45% της αξίας της φέτος, ενώ έχει υποχωρήσει κατά 26% από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας σημειώνει στο Twitter πως «πρέπει να αξιολογήσουμε την οικονομία της Τουρκίας από ένα μεγαλύτερο παράθυρο αντί για την στενή προοπτική που λαμβάνει υπ’ όψιν ως βάση μόνο τη συναλλαγματική ισοτιμία», και τόνισε ότι «υπό τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, δεν υπάρχει ζήτημα με το να παραμείνει χαμηλότερο του πληθωρισμού το επιτόκιο».
Παράλληλα ανέφερε ότι η μείωση των επιτοκίων θα τονώσει την οικονομία και θα ενισχύσει την απασχόληση και τις εξαγωγές, ενώ ταυτόχρονα θα αντιμετωπίζει και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Πρόσθεσε ότι τα έσοδα που προέρχονται από τα χαμηλά επιτόκια θα κατευθυνθούν προς βασικές εισαγωγές όπως ενέργειας και πρώτες ύλες.
Ο Τούρκος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως «οι επιθέσεις χειραγώγησης που εξαπολύονται στην τουρκική λίρα για την πολιτική χαμηλών επιτοκίων δεν θα βλάψουν σοβαρά την οικονομία μας», και δείχνει εμπιστοσύνη στη τουρκική οικονομία σημειώνοντας πως «αν και υπάρχουν αναταράξεις στην πραγματική οικονομία με την τελευταία επίθεση στη συναλλαγματική ισοτιμία, η οικονομία μας διατηρεί τη δύναμή της».
Συντονισμένος στη γραμμή Ερντογάν, που τη Δευτέρα, έφθασε στο σημείο να καταγγείλει «συνωμοσία» εναντίον της τουρκικής οικονομίας, ο κ. Νεμπάτι δήλωσε «από το 2013, κάθε φορά που προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε δική μας πολιτική χαμηλών επιτοκίων, αντιμετωπίσαμε ισχυρή αντίδραση. Αυτή τη φορά, είμαστε αποφασισμένοι να την υλοποιήσουμε». Τονίζει ότι η πολιτική μείωσης των επιτοκίων θα βοηθήσει την Τουρκία καθώς θα μπορεί να φέρει ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναθεωρήσουν την πολιτική τους για υψηλότερα επιτόκια.
Η τουρκική λίρα είναι το νόμισμα με τη χειρότερη πορεία στις αναδυόμενες αγορές από την αρχή του έτους, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι η πτώση δεν μπορεί να ανακοπεί όσο συνεχίζεται η παράλογη νομισματική πολιτική, ενώ σημειώνεται ότι έφθασε και σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ στις 13,45 λίρες.
Τα προβλήματα στη λίρα μεταφέρονται και στις αγορές ομολόγων, με την απόδοση του τουρκικού 10ετούς να ξεπερνά το 21% για πρώτη φορά από το 2021, βάσει στοιχείων της Tradeweb.
Η τουρκική κεντρική τράπεζα έχει προχωρήσει σε μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού κατά 400 μονάδες βάσης, ενώ προκειμένου να δικαιολογήσει την τελευταία παράλογη κίνησή της, υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός είναι «εισαγόμενος», επιχείρημα το οποίο δεν είναι εντελώς λανθασμένο, με δεδομένη την αύξηση, διεθνώς, τόσο των τιμών τροφίμων και κυρίως των ενεργειακών τιμών, και ως εκ τούτου αποτελεί «παροδικό» φαινόμενο. Βέβαια στην περίπτωση της Τουρκίας αποτελεί ένα «παροδικό» φαινόμενο που εμφανίζεται την τελευταία 2ετία!