ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Οι πιέσεις στον πληθωρισμό έστειλαν στο 19% τα επιτόκια στην Τουρκία

Η τουρκική κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει το επιτόκιο κατά 8,75 ποσοστιαίες μονάδες από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο Ερντογάν διόρισε τον Ακμπάλ στη θέση του διοικητή της.

H τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιό της κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στο 19% για να αντιμετωπίσει την πτώση της λίρας και την αύξηση του πληθωρισμού, μία κίνηση που θεωρείται ως τεστ αξιοπιστίας δεδομένης της αντίθεσης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σφιχτή νομισματική πολιτική. Η τουρκική λίρα ενισχύθηκε 2% έναντι του δολαρίου μετά την απόφαση.

Σχεδόν το σύνολο των 21 οικονομολόγων, που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, ανέμεναν αύξηση του επιτοκίου κατά μία ποσοστιαία μονάδα Το επιτόκιο για ρέπος μίας εβδομάδας ανερχόταν στο 17% από τον Δεκέμβριο, μετά την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής πέρυσι. Πρόκειται για το υψηλότερο επιτόκιο μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών, σε ένα επίπεδο που είχε φθάσει τελευταία φορά στα μέσα του 2019.

Οι προσδοκίες για αύξηση του επιτοκίου είχαν ενισχυθεί καθώς η λίρα κατέγραφε απώλειες 10% από τα μέσα Φεβρουαρίου, εν μέσω της μεγάλης αύξησης των αποδόσεων στα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου. Ο πληθωρισμός στην Τουρκία, επίσης, αυξήθηκε σχεδόν στο 16% τον περασμένο μήνα, πολύ πάνω από τον στόχο του 5%.

Ο Ερντογάν κάνει συχνά εκκλήσεις για μείωση του κόστους δανεισμού και απέλυσε ξαφνικά τους δύο προηγούμενους κεντρικούς τραπεζίτες. Διόρισε, ωστόσο, τον Νατζί Ακμπάλ στο πλαίσιο των αιφνιδιαστικών αλλαγών στο οικονομικό επιτελείο καθώς δεσμεύτηκε για μία φιλική προς τις αγορές εποχή για την οικονομία.

Ο Ερντογάν διόρισε τον Αγκμπάλ μία ημέρα μετά την υποχώρηση της λίρας σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο στις αρχές Νοεμβρίου. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε δεσμευθεί επίσης για μία νέα οικονομική περίοδο φιλική προς την αγορά. Από τότε, η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια στο 17% από το 10,25% για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό που είναι κολλημένος σε διψήφια επίπεδα την τελευταία τριετία. Μετά από χρόνια που απέφευγαν τα τουρκικά στοιχεία ενεργητικού, οι επενδυτές άρχισαν να επανέρχονται, με τις εισροές από το εξωτερικό να ανέρχονται σε περίπου 15 δισ. δολάρια από τον Νοέμβριο, ενισχύοντας τη λίρα και μειώνοντας πολύ τους δείκτες κινδύνου της αγοράς.

Ωστόσο, αναφέρει το Reuters, παραμένουν ανησυχίες σχετικά με το αν ο Αγκμπάλ μπορεί να αποκαταστήσει την κουρελιασμένη αξιοπιστία της τράπεζας και να ξαναχτίσει τα συναλλαγματικά διαθέσιμά της που θεωρούνται ως ασπίδα έναντι χρηματοπιστωτικών κρίσεων, τα οποία ανέρχονταν τον προηγούμενο μήνα στο ένα τέταρτο του επιπέδου τους στις αρχές του 2020 λόγω των υψηλού κόστους κρατικών παρεμβάσεων στις αγορές συναλλάγματος.

Η τουρκική οικονομία, η οποία ήταν ήδη εύθραυστη και πριν από την πανδημία, όμως πλέον φαίνεται πως η κατάσταση δυσκολεύει έτι περισσοτερο εξαιτίας της αύξησης του πληθωρισμού και της ταυτόχρονης υποχώρησης της τουρκικής λίρας, εκπέμπει πλέον σήμα κινδύνου. Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο 2020, το 13,9% του πληθυσμού της Τουρκίας ζει κάτω από το εθνικό όριο της φτώχειας, το οποίο βρίσκεται στα 3,59 ευρώ την ημέρα κατ' άτομο.

Συγκεκριμένα, οι τιμές ορισμένων τροφίμων, όπως το λάδι ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αυξάνονται πλέον κάθε εβδομάδα. «Είναι η τρίτη φορά που έρχομαι για να αγοράσω λίγο τυρί και βγαίνω με άδεια χέρια αφού είδα τις τιμές. Όλα είναι τόσο ακριβά», διαμαρτύρεται η 65χρονη συνταξιούχος, Γκιουλάι Αβσάρ

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Erdogan-Tayip-Turkey-Tourkia
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν κατά Μπάιντεν για τη χρήση πυραύλων ATACMS από την Ουκρανία

Σε συνομιλία που είχε στην πτήση της επιστροφής του από τη Βραζιλία, όπου μετέβη για τη Σύνοδο Κορυφής των G20, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι δεν θεωρεί σωστή την απόφαση αυτή ούτε την εγκρίνει.
businessdaily-Erdogan-Tayip-Turkey-Tourkia
ΔΙΕΘΝΗ

Συνταγματική αναθεώρηση για να επανεκλεγεί ο Ερντογάν ζητά ο Μπαχτσελί

Το τουρκικό Σύνταγμα επιτρέπει δύο διαδοχικές προεδρικές θητείες, ως εκ τούτου για να είναι υποψήφιος και πάλι ο Ερντογάν στις επόμενες προεδρικές εκλογές απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση.