Το ένα μετά το άλλο τα αρνητικά ρεκόρ σπάει το τουρκικό νόμισμα έναντι του δολαρίου, καθώς σήμερα υποχωρεί άνω του 8% ξεπερνώντας και το επίπεδο των 12 λιρών ανά δολάριο, ως αποτέλεσμα της παράλογης νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας αλλά και νέων δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι θα «κερδίσει τον πόλεμο της ανεξαρτησίας» προαναγγέλλοντας ουσιαστικά νέες μειώσεις επιτοκίων, σε μία χώρα που ο πληθωρισμός φθάνει στο 20% και το επίπεδο διαβίωσης όλο και υποχωρεί εξαιτίας της εκτόξευσης των τιμών αρκετών ειδών πρώτης ανάγκης.
Αποτέλεσμα των δηλώσεών του ήταν το τουρκικό νόμισμα να φθάσει έως και τις 12,49 λίρες ανά δολάρια, έχοντας χάση 40% της αξίας του έναντι του αμερικανικού νομίσματος από την αρχή του έτους και ένα 20% σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας να μειώσει το βασικό επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης στο 15%.
Ο πρώτος που αντέδρασε στις δηλώσεις Ερντογάν ήταν ο πρώην αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, Σεμίχ Τουμέν, τον οποίο ο Ερντογάν έχει απολύσει, καθώς τόνισε πως «πρόκειται για ένα παράλογο πείραμα το οποίο δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας. Αυτή η πολιτική θα πρέπει να εγκαταλειφθεί άμεσα προκειμένου να προστατευθεί τόσο η αξία της λίρας όσο και η ευημερία του τουρκικού λαού».
Η τουρκική λίρα είναι το νόμισμα με τη χειρότερη πορεία στις αναδυόμενες αγορές από την αρχή του έτους, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι η πτώση δεν μπορεί να ανακοπεί όσο συνεχίζεται η παράλογη νομισματική πολιτική, ενώ σημειώνεται ότι έφθασε και σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ στις 13,4 λίρες.
Η πορεία του δολαρίου έναντι της τουρκικής λίρας από την αρχή του έτους
Τα προβλήματα στη λίρα μεταφέρονται και στις αγορές ομολόγων, με την απόδοση του τουρκικού 10ετούς να ξεπερνά το 21% για πρώτη φορά από το 2021, βάσει στοιχείων της Tradeweb.
Η τουρκική κεντρική τράπεζα έχει προχωρήσει σε μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού κατά 400 μονάδες βάσης, ενώ προκειμένου να δικαιολογήσει την τελευταία παράλογη κίνησή της, υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός είναι «εισαγόμενος», επιχείρημα το οποίο δεν είναι εντελώς λανθασμένο, με δεδομένη την αύξηση, διεθνώς, τόσο των τιμών τροφίμων και κυρίως των ενεργειακών τιμών, και ως εκ τούτου αποτελεί «παροδικό» φαινόμενο. Βέβαια στην περίπτωση της Τουρκίας αποτελεί ένα «παροδικό» φαινόμενο που εμφανίζεται την τελευταία 2ετία!
Το θέμα έχει και πολιτικές προεκτάσεις, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν από τον Ερντογάν να σταματήσει αυτήν την πολιτική και να λάβει μέτρα προκειμένου να σταματήσει την «κατρακύλα» της λίρας και την αντίστοιχη πορεία που ακολουθεί το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών.