Ένας από τους κύριους συσχετισμούς που αρχίζουν να εδραιώνονται στον κόσμο μετά την πανδημία φαίνεται να είναι ο αρνητικός συσχετισμός μεταξύ του πληθωρισμού των ΗΠΑ και του δολαρίου, όπως αναφέρει στην εβδομαδιαία ανάλυσή του, ο Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury..
Ακόμα μια ισχυρή έκθεση για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή έδειξε τον πληθωρισμό να κινείται πάνω από 5% για πέμπτο συνεχόμενο μήνα. Ως απάντηση, οι αποδόσεις δεν κινήθηκαν ιδιαίτερα, αλλά το δολάριο ΗΠΑ έχασε έδαφος την περασμένη εβδομάδα έναντι κάθε σημαντικού παγκόσμιου νομίσματος. Οι μόνες εξαιρέσεις ήταν το ιαπωνικό γιεν, που επιβαρύνθηκε από την έντονη άνοδο των τιμών των βασικών προϊόντων και τη διάθεση για ρίσκο, καθώς και η τουρκική λίρα, η οποία για άλλη μια φορά είναι θύμα των τεχνασμάτων του Ερντογάν.
Αυτή την εβδομάδα δεν αναμένονται ανακοινώσεις για σημαντικά μακροοικονομικά δεδομένα ή ανακοινώσεις πολιτικής. Θα δοθεί προσοχή στην έκθεση για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο που θα βγει την Τετάρτη και μπορεί να ενισχύσει τις προσδοκίες για αύξηση στο 2021. Οι δείκτες PMI επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη θα ανακοινωθούν την Παρασκευή και θα μας δώσουν μια εικόνα του βαθμού με τον οποίο η οικονομική ανάκαμψη μετριάζεται. Ωστόσο, οι προσδοκίες της αγοράς εξακολουθούν να κινούνται προς την ιδέα της επέκτασης της οικονομίας.
Στερλίνα
Τα ισχυρά δεδομένα για την αγορά εργασίας και τα νούμερα για τη βιομηχανική παραγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο μας φέρνουν πιο κοντά σε μια αύξηση το 2021 από την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία φαίνεται ότι θα δράσει νωρίτερα από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ. Οι αγορές δίνουν τώρα περίπου μία στις τρεις πιθανότητες αυτή η πρώτη μικρή αύξηση να ανακοινωθεί στην επόμενη συνάντηση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, τον Νοέμβριο. Η έκθεση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή αυτής της εβδομάδας είναι επομένως βασική, καθώς θα είναι η τελευταία σημαντική δέσμη δεδομένων που θα λάβει υπ’ όψιν της η Επιτροπή. Αναμένεται ο βασικός πληθωρισμός να κινηθεί πάνω από το 3%, ακόμη και πριν η αύξηση του ανώτατου ορίου τιμών στην ενέργεια να τροφοδοτήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό. Κατά την άποψή μας, αυτό θα πρέπει να είναι αρκετό για να δικαιολογήσει μια άνοδο το 2021 και να παρέχει ισχυρή υποστήριξη στη στερλίνα.
Ευρώ
Το ευρώ ήταν ένα από τα νομίσματα που κινήθηκαν πτωτικά σε σχέση με το δολάριο την περασμένη εβδομάδα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται να έχει καθυστερήσει να κάνει άρση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης και οι αγορές δεν προεξοφλούν αυξήσεις επιτοκίων άμεσα. Σε αυτό το πλαίσιο, αναθεωρήσαμε προς τα κάτω τις προβλέψεις μας για το ευρώ έναντι άλλων νομισμάτων της G10 και των αναδυόμενων αγορών. Βραχυπρόθεσμα, οι προσδοκίες της αγοράς για τους δείκτες PMI του Οκτωβρίου φαίνεται να είναι αρκετά υποτονικές, οπότε υπάρχει περιθώριο για μια θετική έκπληξη που θα παρείχε υποστήριξη στο κοινό νόμισμα.
Δολάρια ΗΠΑ
Ακόμη ένας μήνας με τον γενικό πληθωρισμό πάνω από 5% και το βασικό ποσοστό άνω του 4%, μας οδηγεί στην άποψη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι απίθανο να είναι τόσο βραχυχρόνιες όσο περίμενε η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ το καλοκαίρι. Δεδομένου ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ είναι διψήφιο και τα πραγματικά επιτόκια είναι πολύ κάτω από το μηδέν, πιστεύουμε ότι το ράλι στα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου και στα βασικά προϊόντα έχει ακόμα πολλά περιθώρια. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως θετικό υπόβαθρο για τις επιδόσεις του δολαρίου, και συνεχίζουμε να προτείνουμε την πώληση του δολαρίου έναντι των περισσοτέρων ομολόγων του, ιδίως των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών που εξάγουν βασικά προϊόντα.