Ισχυρή ανοδική αντίδραση στις ευρωπαϊκές αγορές και τα αμερικανικά futures, με τον Γενικό Δείκτη στο ΧΑ να ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις διεθνείς εξελίξεις, προκαλούν η παρέμβαση του Ρώσου προέδρου Πούτιν με υποσχέσεις για αύξηση της ροής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η δημοσιοποίηση στοιχείων για μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ και η χθεσινοβραδινή ανακωχή στην Ουάσιγκτον για το όριο χρέους στις ΗΠΑ, που απομακρύνει τα «μαύρα» σενάρια αθέτησης πληρωμών από τις ΗΠΑ.
Ως παράγοντας που επηρεάζει θετικά τις επενδυτικές διαθέσεις, τουλάχιστον στη σημερινή συνεδρίαση, αποδεικνύεται και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Στουρνάρας, ο οποίος σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να αναμένουν ή να προεξοφλούν πρόωρη αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Επιπρόσθετα η είδηση, εκ νέου από το Bloomberg, ότι η ΕΚΤ εξετάζει τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου προγράμματος λόγω της πανδημίας, ΡΕΡΡ τον Μάρτιο του 2022, στηρίζει το κλίμα στις αγορές. Σημειώνεται ότι, βάσει τουλάχιστον των όσων υποστηρίζει το αμερικανικό πρακτορείο, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση των κεφαλαίων μέσω του προγράμματος ΑΡΡ, προκειμένου να μην υπάρξει αναταραχή στις αγορές χρήματος και ομολόγων, μετά την απόσυρση του ΡΕΡΡ.
Η αναταραχή στις αγορές ενέργειας φαίνεται να υποχωρεί ελαφρώς, δίνοντας στα χρηματιστήρια το περιθώριο να αντιδράσουν μετά τις τελευταίες πιέσεις, όμως οι κίνδυνοι δεν έχουν απομακρυνθεί, καθώς προς το παρόν υπάρχουν μόνο αόριστες υποσχέσεις με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις από την πλευρά της Ρωσίας για αύξηση εξαγωγών στην Ευρώπη, ενώ, σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, ο ΟΠΕΚ+ δεν έχει αλλάξει τη στάση του για τη σταδιακή αύξηση παραγωγής.
Παράλληλα ενισχύονται οι ενδείξεις ότι η ενεργειακή κρίση αλλά και το «μποκάρισμα» στην εφοδιαστική αλυσίδα αρχίζει να έχει επιπτώσεις και στην πραγματική οικονομία, με τη γερμανική βιομηχανική παραγωγή να προσγειώνεται απότομα τον Αύγουστο με πτώση 4%, ενώ μάλιστα για τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας αυτή έφθασε στο 17,5%.
Οι επενδυτές, πάντως, προς το παρόν προτιμούν να εστιάσουν στη θετική είδηση της αποκλιμάκωσης των ενεργειακών τιμών, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να ενισχύεται 1,03%, χάρη στην πολύ καλή εικόνα για τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας ο οποίος κινείται 1,6% υψηλότερα και παρά την πτώση κατά 1,3% για τον ενεργειακό τομέα, ενώ κέρδη 1,14% σημειώνει ο γερμανικός DAX.
Σημαντική είναι η υποχώρηση για το προθεσμιακό συμβόλαιο Νοεμβρίου του φυσικού αερίου στην ολλανδική αγορά, το οποίο διαμορφώνεται στα 103,5 ευρώ, ενώ χθες είχε εκτιναχθεί έως και τα 162 ευρώ σημειώνοντας ημερήσια άνοδο 40%, με την τιμή του brent να υποχωρεί άνω του 1% και να επιτρέφει κοντά στο επίπεδο των 80 δολαρίων. Σταθερά ανοδικά κινούνται και τα futures της Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να ενισχύονται άνω του 0,5%, ενώ η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη και στην αυριανή ανακοίνωση των στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ, καθώς αποτελεί ένα από τα δύο βασικά στοιχεία, μαζί με τον πληθωρισμό, που εξετάζει η Fed προκειμένου να καθορίσει τη νομισματική της πολιτική.
Το βασικό χαρακτηριστικό των συνεδριάσεων των διεθνών αγορων κατά την τρέχουσα εβδομάδα είναι οι έντονες διακυμάνσεις και η γρήγορη εναλλαγή διαθέσεων εκ μέρους των επενδυτών, καθώς από μετά τη χθεσινή βύθιση σήμερα σημειώνεται εντυπωσιακή ανάκαμψη. Αυτή η εικόνα, όπως τονίζουν οι αναλυτές, θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, με τον Οκτώβριο να είναι ένας εκ των μηνών όπου οι μετοχές ταλαιπωρούνται αρκετά.
Το καλό κλίμα στις διεθνείς αγορές έχει περάσει και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κινείται με κάτι παραπάνω από θετικό βηματισμό, καθώς ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει -στις 14:00- κέρδη 1,16% και διαμορφώνεται στο επίπεδο των 886,52 μονάδων. Ώθηση στην άνοδο προσφέρουν τόσοι οι τραπεζικές μετοχές, με τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται 1,54%, όσο και το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, το οποίο εμφανίζει σημαντικά κέρδη.