Παροδικό φαίνεται ότι ήταν το χθεσινό ανοδικό ξέσπασμα στις διεθνείς αγορές, καθώς ο φόβος του πληθωρισμού είναι συνεχώς παρόν, ενώ ορισμένα αρνητικά μακροοικονομικά δεδομένα επιτείνουν ακόμη περισσότερο το αρνητικό κλίμα. Παράλληλα ακάθεκτο συνεχίζεται το ράλι τόσο για την τιμή πετρελαίου όσο και για αυτήν φυσικού αερίου.
Πτώση 1,15% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, με τις ρευστοποιήσεις να επικεντρώνονται εκ νέου στον τεχνολογικό τομέα ο οποίος υποχωρεί 2,3%, ενώ πτωτικά κινούνται όλοι οι κλαδικοί δείκτες. Απώλειες 1,39% για τον γερμανικό DAX, με τον βρετανικό FTSE 100 να υποχωρεί 0,96% και τον γαλλικό CAC 40 να κινείται 1,37% χαμηλότερα. Ανάλογη η εικόνα στις μεγάλες αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, όπου ο ιταλικός FTSE MIB έχει πτώση 1,38% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 αποδυναμώνεται 1,11%.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη στις 10:39 να υποχωρεί 0,84% στις 874,65 μονάδες. Απώλειες 0,88% εμφανίζει ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 0,44%. Μεγάλες οι πιέσεις για τον τραπεζικό δείκτη ο οποίος υποχωρεί 0,99%, ενώ στο «κόκκινο» βρίσκεται σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Ράλι για πετρέλαιο - φυσικό αέριο
Το συνεχές ράλι στις τιμές ενέργειας, με το brent να ενισχύεται 1,93% στα 82,86 δολάρια, μετά και την απροθυμία του ΟΠΕΚ+ να προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής του, αλλά και το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά να κατακτά συνεχή ιστορικά υψηλά, ξεπερνώντας τα 100 ευρώ, δεν αφήνει τους επενδυτές να ξεχάσουν το «φάντασμα» του πληθωρισμού και τις πιέσεις που αυτό μπορεί να ασκήσει στις κεντρικές τράπεζες προκειμένου να προχωρήσουν σε αύξηση επιτοκίων. Στο +0,37% και τα 79,22 δολάρια κινείται το αμερικανικό αργό.
Το υψηλό κόστος ενέργειας αλλά και το αντίστοιχα αυξημένο κόστος μεταφοράς πρώτων υλών έχει αρχίσει να γίνεται αισθητό και στη λειτουργία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, με αρκετές εταιρείες να κάνουν λόγο για ελλείψεις που μπορεί να τις αναγκάσουν ακόμη και να διακόψουν την παραγωγική διαδικασία σε ορισμένες μονάδες του.
Ταυτόχρονα η «βουτιά» για τις γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες αποτελεί ένα ακόμη «καμπανάκι κινδύνου» όχι μόνο για τη γερμανική αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα οι παραγγελίες υποχώρησαν 7,7% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, εμφανίζοντας υποχώρηση πολύ υψηλότερη από το 2,1% που ανέμεναν οι αναλυτές. Αντίθετα σε ετήσια βάση σημειώθηκε αύξηση 11,7%.
Από την πλευρά τους οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, με αρκετούς πάντως τραπεζίτες να επιμένουν ότι ο πληθωρισμός είναι ένα παροδικό φαινόμενο που θα εκλείψει το 2022, καθώς γνωρίζουν ότι εάν προχωρήσουν σε πρόωρη αλλαγή νομισματικής πολιτικής θα πλήξουν την ανάκαμψη, αλλά εάν καθυστερήσουν αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο για τις οικονομίες αλλά και τις αγορές.
Σε πτωτική πορεία κινούνται αυτήν την ώρα και τα futures της Wall Street, παρά το χθεσινό ανοδικό ξέσπασμα, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,66%, τον S&P 500 να κινείται 0,82% χαμηλότερα και τον Nasdaq να έχει απώλειες 1%.
Η σημαντική ενίσχυση για το δολάριο οδηγεί τους επενδυτές σε αποχώρηση από την αγορά πολυτίμων μετάλλων με τον χρυσό να υποχωρεί 0,58% στα 1.750,55 δολάρια, ενώ απώλειες 0,74% σημειώνει ο άργυρος στα 22,44 δολάρια.
Απώλειες και για τις ασιατικές αγορές με τον Nikkei να υποχωρεί 1,05%, ενώ πτώση 0,79% εμφάνισε ο δείκτης Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ. Κλειστή η κινεζική αγορά λόγω αργίας.