ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

Διστακτική άνοδος στις αγορές και φόβοι για «κόκκινο» Οκτώβριο

Ήπια ανοδική κίνηση των δεικτών διεθνώς και στο ΧΑ στην τελευταία συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για μια σοβαρή διόρθωση στα Χρηματιστήρια τον Οκτώβριο αν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις από ανάπτυξη, πληθωρισμό, επιτόκια.

Κερδίζουν έδαφος και σήμερα με διστακτικό τρόπο οι διεθνείς αγορές χωρίς ακόμη να έχουν ανακτήσει τις απώλειες από την «βουτιά» της Τρίτης και οι επενδυτές ετοιμάζονται για έναν Οκτώβριο υψηλού ρίσκου και έντονης αβεβαιότητας καθώς η κυρίαρχη ανησυχία αφορά την πιθανότητα μιας σοβαρής διόρθωσης έως και κατά 20%.

Στην Ευρώπη ο δείκτης Stoxx 600 ετοιμάζεται να κλείσει τον Σεπτέμβριο με θετικό πρόσημο μεταβολής, όμως η ασθενής άνοδος κατά 0,30% προδίδει την επιφυλακτικότητα των επενδυτών και την έλλειψη διάθεσης να τοποθετηθούν με νέα κεφάλαια ύστερα από μια πτώση, η γνωστή πρακτική «buy the dip». Ανάλογη ήταν η κίνηση και στη Νέα Υόρκη στη χθεσινή συνεδρίαση όπου ο Dow Jones και ο S&P 500 έκλεισαν χθες με οριακή άνοδο ενώ μικρή υποχώρηση σημείωσε ο Nasdaq. Τα futures των δυο βασικών αμερικανικών δεικτών βρίσκονται σε μικρή άνοδο σήμερα (της τάξεως του 0,4-0,5%) δείχνοντας ότι η τελευταία συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου θα κλείσει με θετικά πρόσημα χωρίς όμως να υπάρξει κάποια ισχυρή ανοδική κίνηση.

Στην Αθήνα, η αγορά κινείται στο ίδιο μοτίβο σημειώνοντας γύρω στις 14:00 άνοδο κατά 0,4% με τον Γενικό Δείκτη να πασχίζει να διατηρηθεί πάνω από τις 870 μονάδες και τις συναλλαγές να παραμένουν μέτριες. Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο της τάξεως του 0,6%, ενώ η ΔΕΗ που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κερδίζει περίπου 0,9%

Στα «βαριά» χαρτιά πρωταγωνιστικός είναι ο ρόλος της μετοχής του ΟΠΑΠ, που ενισχύεται περίπου κατά 3% ενώ σε τιμές πέριξ του χθεσινού κλεισίματος κυμαίνονται οι μετοχές των ΟΤΕ και Mytilineos που είχαν χθες πρωταγωνιστικό ρόλο στην άνοδο των βασικών δεικτών.

Οι προφητείες για διόρθωση

 Όλα δείχνουν ότι ο Οκτώβριος, ένας ιστορικά «καταραμένος» μήνας για τα Χρηματιστήρια, μπαίνει με τους επενδυτές να έχουν περιορίσει τις προσδοκίες για συνέχιση της μεγάλης ανόδου μετά τους σοβαρούς κραδασμούς που είχε προκαλέσει η πανδημία τον Μάρτιο του 2020, καθώς σωρεύονται στον ορίζοντα σύννεφα που γίνεται ολοένα και πιθανότερο να διαταράξουν το κλίμα των αγορών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε έρευνα της Citigroup που υπέβαλλε ερωτήσεις σε θεσμικούς επενδυτές σχετικά με τις εκτιμήσεις τους για την πορεία των αγορών και την επενδυτική τους στρατηγική, οι περισσότεροι ερωτηθέντες ανέφεραν ως πιο πιθανό σενάριο μια διόρθωση της τάξεως του 20% παρά μια άνοδο κατά 20%. Με βάση τις προβλέψεις τους, ο S&P 500 θα σταματήσει το ράλι του σημειώνοντας έως το τέλος του επόμενου χρόνου μια άνοδο κατά 4% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Δεν πρόκειται ασφαλώς για έναν «κεραυνό εν αιθρία» καθώς ήδη από το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου με διαδοχικές τους εκθέσεις κορυφαίοι οίκοι όπως οι: Goldman Sachs, Morgan Stanley και Citigroup είχαν προειδοποιήσει τους επενδυτές για τα ρίσκα μιας διόρθωσης επισημαίνοντας ότι ένας συνδυασμός παραγόντων, από την υιοθέτηση αυστηρότερης πολιτικής εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών ως την ενδεχόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και τις νέες διαταραχές που θα μπορούσε να προκαλέσει η μετάδοση της παραλλαγής «Δέλτα» του κορονοϊού εκθέτουν τις μετοχές που είναι ήδη σε υψηλές αποτιμήσεις σε κίνδυνο σοβαρής πτώσης.

Όπως είχε δηλώσει ο στρατηγικός αναλυτής της Goldman Sachs Κρίστιαν Μίλερ-Γκλίσμαν οι υψηλές αποτιμήσεις έχουν αυξήσει τους κινδύνους για τις αγορές και αν υπάρξει κάποια αρνητική εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε γρήγορη απόσυρση κεφαλαίων.

Χθες, ο επικεφαλής αναλυτής της Federated Hermes Στιβ Ορλάντο, ένας από τους κατ΄ εξοχήν αισιόδοξους «παίκτες» της Wall Street, τόνισε τους κινδύνους που απορρέουν από τον πληθωρισμό, προειδοποιώντας τους επενδυτές για μια διόρθωση κατά τουλάχιστον 10%.«Πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί και θα παραμείνει υψηλός ξεπερνώντας τις προβλέψεις της Fed, κάτι που θα υποχρεώσει την κεντρική τράπεζα να αλλάξει τη νομισματική πολιτική τόσο σε ό,τι αφορά την μείωση των αγορών ομολόγων όσο και σε σχέση με τα επιτόκια πολύ πιο γρήγορα από όσο έχει ανακοινώσει».

Αυτός ο κίνδυνος, δηλαδή να αρχίσει να αποσύρει με πιο επιθετικό τρόπο από το αναμενόμενο η Fed από τις αγορές αλλά και να αυξήσει τα επιτόκια της επίσης νωρίτερα από το αναμενόμενο έχει ήδη προκαλέσει την άνοδο των μακροπρόθεσμων επιτοκίων στις ΗΠΑ, κάτι που αποτελεί απειλητικό παράγοντα για τις μετοχές και ιδιαίτερα τις τεχνολογικές που έχουν και τις πιο γενναιόδωρες αποτιμήσεις.

Όπως φαίνεται από την συνεχή ενίσχυση του δολαρίου, σε αυτό το περιβάλλον τα διεθνοποιημένα κεφάλαια έχουν αρχίσει να ακολουθούν μια στρατηγική περιορισμού των κινδύνων και επιστροφής στην ασφάλεια των αμερικανικών ομολόγων, κάτι που δεν αποτελεί καλό οιωνό για τις μετοχές διεθνώς. Εκτός όμως από τους φόβους για τον πληθωρισμό οι επενδυτές ενδέχεται να προχωρήσουν σε ακόμα περισσότερες κινήσεις περιορισμού του ρίσκου εγκαταλείποντας θέσεις σε μετοχές εάν αυξηθούν οι ενδείξεις ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μετά την πανδημία αρχίζει να επιβραδύνεται σημαντικά.

Μια τέτοια ένδειξη ήρθε σήμερα από την Κίνα, όπου για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών που αποτυπώνει το κλίμα στη βιομηχανία υποχώρησε χαμηλότερα από το σημείο «κλειδί» του 50 το οποίο χωρίζει την προσδοκώμενη ανάπτυξη από τις εκτιμήσεις για ύφεση. Η Κίνα θα μπορούσε να προκαλέσει κι άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις ανάλογα με τον τρόπο που θα εξελιχθεί η κρίση με την Evergrande, η οποία όπως μετέδωσε σήμερα το Reuters δεν κατάφερε να πληρώσει τους τόκους διεθνούς ομολόγου, κάτι που συμβαίνει για δεύτερη φορά αυτό τον μήνα.

Γενικότερα, οι επενδυτές τον Οκτώβριο θα είναι σε επιφυλακή για κακές ειδήσεις από τα μέτωπα της ανάπτυξης του πληθωρισμού και των επιτοκίων και θα είναι έτοιμοι για άμεση ρευστοποίηση θέσεων σε μετοχές, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες για μια σοβαρή διόρθωση στις αγορές, δηλαδή με πτώση σε ποσοστό άνω του 10%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Κλόνισε το χρηματιστήριο ο Πούτιν, έμειναν ψύχραιμες οι διεθνείς αγορές

Μεγάλη πτώση στην Αθήνα, μικρή στην Ευρώπη, άνοδος στη Wall Street. Κάτω από κρίσιμα τεχνικά όρια ο Γενικός Δείκτης, «χρωστάει» ανοδική αντίδραση. Ανθεκτικά τα ελληνικά ομόλογα. Πώς αξιολογείται το γεωπολιτικό ρίσκο.
Agores, Metoxes, Xrimatistiria, Stocks, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ψάχνει τον δρόμο της ανάκαμψης το ΧΑ, «βαρίδι» ο γεωπολιτικός κίνδυνος

Νέα κεφάλαια στην αγορά μέσω της ΕΤΕ, ρεκόρ 18 ετών στην κερδοφορία των εισηγμένων. Θετικά τα μηνύματα από Αμερική και Κίνα. Αγωνία για τις εξελίξεις στην πολεμική αντιπαράθεση Ισραήλ - Ιράν, κρίσιμα 24ωρα.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Wall Street
ΑΓΟΡΕΣ

Σε Συμπληγάδες οι αγορές: Οι φόβοι για ύφεση και η «νάρκη» από το γιεν

Τι κρύβει το διεθνές ντόμινο: Οι ανησυχίες -με πολλές δόσεις υπερβολής- για την αμερικανική οικονομία και το αναγκαστικό sell-off που πυροδότησε η απότομη άνοδος του γιεν. Ανάκαμψη των futures στη Wall Street το βράδυ.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, Wall Street
ΑΓΟΡΕΣ

Καλοκαιρινή... τρέλα στις αγορές: Τι φοβούνται για ύφεση και τεχνολογία

Η ψυχρολουσία από την ανεργία στις ΗΠΑ, οι «φουσκωμένες» αποτιμήσεις των τεχνολογικών κολοσσών και η πίεση στη Fed να μειώσει δραστικά τα επιτόκια. Ανακόπηκε η πορεία του ΧΑ προς τις 1.500 μονάδες, γιατί πιέζονται οι τράπεζες.
ΑΓΟΡΕΣ

Bull market με νέα ρεκόρ στα χρηματιστήρια, καταλύτης για το ΧΑ οι τράπεζες

Σε ιστορικά υψηλά S&P 500 - Nasdaq, κοντά στο ρεκόρ και ο Stoxx 600. «Πάρτι» στην τεχνολογία και νέα στοιχήματα για τα επιτόκια. Μερίσματα και αυξημένες προβλέψεις για κέρδη δίνουν ώθηση στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές.