Με βαριές απώλειες έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι βασικοί αμερικανικοί δείκτες, με τον S&P 500 να σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο και τον Nasdaq να υποχωρεί σχεδόν κατά 3%, καθώς η μεγάλη άνοδος της απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων, σε συνδυασμό με νεότερα στοιχεία που δείχνουν ότι «φρενάρει» η οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ, προκάλεσαν έντονη ανησυχία στους επενδυτές.
Ο S&P 500 έχασε στο κλείσιμο 2%, παρά την προσπάθεια που έγινε νωρίτερα να μειωθούν οι απώλειες, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones διολίσθησε 2% χαμηλότερα, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq, που συνήθως επηρεάζεται έντονα από τις διακυμάνσεις στις αποδόσεις των ομολόγων, σημείωσε πτώση 2,8%.
Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 1,5%, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την προοπτική αύξησης των επιτοκίων από τη Fed νωρίτερα από το αναμενόμενο -ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα η κεντρική τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι οι μισοί διοικητές της τάσσονται υπέρ της αύξησης το 2022 και όχι το 2023.
Αναλυτές εκτιμούν ότι οι ανισορροπίες προσφοράς και ζήτησης, που θα ενταθούν με τους νέους περιορισμούς παραγωγής λόγω πανδημίας και τα προβλήματα προσφοράς, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση του πληθωρισμού για μεγαλύτερη χρονική περίοδο από το αναμενόμενο. Άλλοι επιμένουν ότι η Fed δεν θα αυξήσει τα επιτόκια σύντομα, καθώς θα πρέπει να πειστεί πρώτα ότι όντως ο πληθωρισμός ξεπερνά το αναμενόμενο σε ένταση και διάρκεια.
Η τεχνολογία δέχτηκε ισχυρή πίεση, καθώς τα υψηλά επιτόκια περιορίζουν την ελκυστικότητα των εταιρειών που υπόσχονται μεγάλες αυξήσεις κερδών στο μέλλον. Οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου -Apple, Facebook, Alphabet, Amazon και Microsoft- είχαν απώλειες που ξεπέρασαν το 2%. Η ενέργεια ήταν ο μοναδικός τομέας που έκλεισε με κέρδη, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να εκτιμούν ότι οι διεθνείς τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
Στο οικονομικό μέτωπο, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών υπολείπεται κατά πολύ των προσδοκιών των επενδυτών, καθώς ο αντίκτυπος της παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού επηρέασε τους καταναλωτές. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης μειώθηκε απροσδόκητα σε 109,3 από 115,2, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στο 115.
Η μεγάλη πτώση στη Ν. Υόρκη κλείνει μια χρηματιστηριακή ημέρα εξαιρετικά δύσκολη σε όλες τις αγορές. Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI σημείωσε πτώση 1,85%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 2,2%, τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση εδώ και περισσότερο από δύο μήνες. Το δολάριο έφθασε σε υψηλό 10,5 μηνών, ενισχυμένο από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων του Δημοσίου, ενώ η τιμή του χρυσού έπεσε σε χαμηλό επτά εβδομάδων. Το πετρέλαιο brent υποχώρησε, μετά την άνοδό του στα 80 δολ. το βαρέλι, αλλά διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, στα 79 δολ.