Σε κλοιό πιέσεων βρίσκονται οι αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω των φόβων για τον πληθωρισμό και για πιο αυστηρή πολιτική από τις κεντρικές τράπεζες, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να μην αποτελεί εξαίρεση και να ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις μεγάλες αγορές της Ευρώπης, οι οποίες διολισθαίνουν κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο δύο μηνών.
Οι απώλειες του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 φθάνουν στο 1,84%, με τον γερμανικό DAX να υποχωρεί άνω του 2%, ενώ δυσμενής είναι η εικόνα και για τα αμερικανικά προθεσμιακά συμβόλαια, καθώς και οι τρεις δείκτες της Wall Street έχουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%. Η τρέχουσα εβδομάδα περιλαμβάνει αρκετές συνεδριάσεις κεντρικών τραπεζών με τη μεγαλύτερη προσοχή να στρέφεται σε αυτή της Fed, η οποία ξεκινά αύριο και ολοκληρώνεται την Τετάρτη, ενώ ακολουθείται από συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας την Πέμπτη.
Οι αγορές αναμένουν η Fed να δώσει το στίγμα της αναφορικά με το πότε θα ξεκινήσει η μείωση (tapering) του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ παράλληλα θα δημοσιοποιήσει και τις νέες εκτιμήσεις της για την πορεία οικονομίας, πληθωρισμού και αγοράς εργασίας των ΗΠΑ.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι οι συνεχώς αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις αποτελούν ένα «παροδικό φαινόμενο», όμως συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των οικονομολόγων, αλλά και των επενδυτών, που μάλλον έχει τελείως διαφορετική άποψη, με βασικό επιχείρημα ότι ο «τροφοδότης» της ανόδου του πληθωρισμού, δηλαδή η εκτόξευση των τιμών ενέργειας, όχι μόνο δεν πρόκειται να χαλαρώσει αλλά πιθανώς και να ενταθεί, με δεδομένη την αύξηση της ζήτησης λόγω της χειμερινής περιόδου. Την ίδια ώρα τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν είναι διόλου ενθαρρυντικά, καθώς ο δείκτης τιμών παραγωγού στη Γερμανία εκτοξεύθηκε τον Αύγουστο στο υψηλότερο επίπεδο από το 1974.
Ένας ακόμη παράγοντας ανησυχίας, που μειώνει σημαντικά την επενδυτική διάθεση ανάληψης ρίσκου, είναι και το ενδεχόμενο κατάρρευσης της κινεζικής εταιρείας real estate, Evergrande, η οποία μπορεί να συμπαρασύρει στην κατάρρευσή της το σύνολο του κλάδου και φυσικά την κινεζική οικονομία.
Έξωθεν φρένο στο ΧΑ
Η ελληνική αγορά έδειξε σημάδια αφύπνισης στη συνεδρίαση της Παρασκευής 17/9, με ένα ισχυρό ξέσπασμα και με αύξηση της αξίας των συναλλαγών, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να συνεχίσει τη θετική του πορεία σε εβδομαδιαία βάση. Αυτή η εικόνα έδωσε ελπίδες ότι στη σημερινή συνεδρίαση θα κατακτούσε πιο υψηλά επίπεδα, αλλά αυτές διαψεύσθηκαν λόγω του διεθνούς αρνητικού κλίματος.
Στις 13:53 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 2,38% στις 891,06 μονάδες, έχοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο επίπεδο των 890,92 μονάδων. Υψηλή η αξία των συναλλαγών, καθώς φθάνει στα 32,20 εκατ. ευρώ, χωρίς ύπαρξη μεγάλων «πακέτων», ενώ σταθερό είναι το προβάδισμα των πτωτικών μετοχών που φθάνουν στις 95, έναντι 17 ανοδικών και δύο που διατηρούνται αμετάβλητες. Πτώση 2,45% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να αποδυναμώνεται 2,15%.
Υψηλές απώλειες 3,61% για τον τραπεζικό δείκτη, με την Εθνική Τράπεζα να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις και να υποχωρεί 5,08%, ενώ πτώση 3,04% εμφανίζει η Eurobank, με την Alpha Bank να κινείται 3,25% χαμηλότερα και την Τράπεζα Πειραιώς να βρίσκεται στο - 3,60%.
Παραμένει «κόκκινη» η υψηλή κεφαλαιοποίηση με απώλειες 3,42% για τον τίτλο της Aegean Airlines, ενώ άνω του 2% είναι η πτώση σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Lamda Development, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, ElvalHalcor, Mytilineosς, Coca Cola HBC, ΟΤΕ και Viohalco. Οι απώλειες σε Jumbo, ΟΠΑΠ, Titan, ΟΛΠ, Sarantis και Τέρνα Ενεργειακή ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται ΕΧΑΕ και ΕΛΠΕ.
Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Alpha Bank και η Eurobank με 2.076.172 και 1.773.867 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Εθνική με 2,954 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 2,377 εκατ. ευρώ.