ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Νευρικότητα στα χρηματιστήρια, τι προβληματίζει τους επενδυτές

Η επέλαση της μετάλλαξης «Δέλτα» σε συνδυασμό με τον φόβο για χαλάρωση της ανάπτυξης αλλά και μείωσης των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωση, δημιουργούν αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές.

Οι ανησυχίες για τις προθέσεις των κεντρικών τραπεζών αναφορικά με τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, σε συνδυασμό με την «ανθεκτικότητα» της πανδημίας αλλά και η συνεχιζόμενη άνοδος των πληθωριστικών πιέσεων δημιουργούν ένα κοκτέιλ που δεν ικανοποιεί στο ελάχιστο τους επενδυτές, οι οποίοι φροντίζουν σε διεθνές επίπεδο να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις και να οδηγήσουν χαμηλότερα κορυφαίους δείκτες αλλά και μετοχικές αποτιμήσεις. 

Τόσο οι ευρωπαϊκές αγορές όσο και η Wall Street συμπλήρωσαν τρεις πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει να «ροκανίζει» τα κέρδη που εμφάνισε τον Αύγουστο. Η ελληνική αγορά αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα της γενικότερης νευρικότητας που επικρατεί διεθνώς, καθώς τα μηνύματα που έχει στείλει τόσο η οικονομία όσο και ο τουρισμός είναι κάτι παραπάνω από θετικά, αλλά οι επενδυτές παραμένουν μουδιασμένοι και στο περιθώριο, κάτι που αποδεικνύει και η χαμηλή πτήση των συναλλαγών, εκτός από τις συνεδριάσεις όπου υπάρχουν προσυμφωνημένα πακέτα. 

Την ίδια ώρα κορυφαίοι χρηματοοικονομικοί όμιλοι εμφανίζονται λιγότερο «ενθουσιασμένοι» με τις μετοχές, τονίζοντας ότι οι αποτιμήσεις έχουν εκτοξευθεί σε επίπεδα που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν καλύπτονται από τα θεμελιώδη δεδομένα, αποφεύγοντας, πάντως, να μιλήσουν για φαινόμενα «φούσκας». Σε αυτήν την λίστα των λιγότερο αισιόδοξων κατατάχθηκαν χθες οι Goldman Sachs, Morgan Stanley και Citigroup 

Οι αναλυτές των τριών κορυφαίων αμερικανικών χρηματοοικονομικών ομίλων προειδοποίησαν ότι το επόμενο διάστημα θα μπορούσε να υπάρξει μία σειρά από αρνητικά σοκ, που θα έχουν ως αποτέλεσμα να πλήξουν την πορεία των αγορών και να οδηγήσουν τις μετοχικές αξίες σε χαμηλότερα επίπεδα. Ως βασική αιτία θεωρούν το εξής τρίπτυχο: εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα», χαλάρωση της ανάκαμψης της διεθνούς οικονομίας και «έξοδος», αν και σταδιακή, των κεντρικών τραπεζών από τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης. 

«Οι υψηλές αποτιμήσεις έχουν καταστήσει πιο «εύθραυστες» τις αγορές. Εάν υπάρξουν κάποιες αρνητικές εξελίξεις τότε αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει αρνητικά σοκ και μείωση της διάθεσης ανάληψης ρίσκου από τους επενδυτές», εκτιμά ο Κρίστιαν Μούλερ – Γκλίσμαν, υπεύθυνος επενδύσεων και διαχείρισης χαρτοφυλακίων της Goldman Sachs. 

Η Morgan Stanley σε έκθεσή της υποβάθμισε τη σύστασή της για τις αμερικανικές μετοχές σε «underweight» και για τις διεθνείς μετοχές σε «equal-weight», υποστηρίζοντας ότι μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου υπάρχουν «σημαντική κίνδυνοι» για την οικονομία.  Ανάλογες απόψεις εξέφρασαν τόσο οι αναλυτές της Citigroup όσο και αυτοί της Credit Suisse Group. 

Αν και οι ειδικοί δεν αναμένουν κάποιο επιθετικό sell-off σπεύδουν να τονίσουν ότι, ειδικά οι αμερικανικές μετοχές, είναι απόλυτα φυσιολογική μία διόρθωση των αγορών, καθώς έχουν τρέξει κατά τη διάρκεια του επτάμηνου Φεβρουαρίου – Αυγούστου, ενώ ο Σεπτέμβριος είναι εκ παραδόσεως ένας μήνας που χαρακτηρίζεται από αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, προκειμένου να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία για το… φώτο φίνις του έτους. 

Ο πληθωρισμός, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις από τους κεντρικούς τραπεζίτες, αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα που πλήττει τις επενδυτικές διαθέσεις, με τους traders πάντως να μην φαίνονται πρόθυμοι να στραφούν ούτε στα παραδοσιακά αντιπληθωριστικά καταφύγια όπως ο χρυσός, ο οποίος ακολουθεί πορεία ανάλογη με αυτήν των αγορών, έχοντας χάσει, ενδοσυνεδριακά στη σημερινή συνεδρίαση και το ψυχολογικό επίπεδο των 1.800 δολαρίων. 

Το αρνητικό κλίμα ήρθε να «φουσκώσει» και η Fed, καθώς στο «Beige Book», τη «Βίβλο» της τράπεζας που εξετάζει την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και τις προοπτικές της, τονίζεται ότι οι περισσότερες αμερικανικές επιχειρήσεις ανησυχούν για την πορεία του πληθωρισμού και τις ελλείψεις αγαθών, λόγω της πανδημίας και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ παράλληλα ετοιμάζονται να περάσουν μέρος του αυξημένου κόστους λειτουργίας τους στους καταναλωτές. Επιπρόσθετα η ανάπτυξη των ΗΠΑ εμφάνισε ενδείξεις χαλάρωσης στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, η οποία αποδίδεται κυρίως στις ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

«Εγκλωβισμένες» στους χρησμούς του Τζερόμ Πάουελ για επιτόκια οι αγορές

Η ομιλία του προέδρου της Fed στο Τζάκσον Χολ, δημιουργεί αρκετό προβληματισμό στους επενδυτές, οι οποίοι ευελπιστούν να αποκαλύψει τις προθέσεις της τράπεζας για μειώσεις επιτοκίων.