Πτωτικά και μάλιστα με αρκετά «επιθετκό» τρόπο κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς επιστρέφουν οι ανησυχίες για την πορεία της ανάκαμψης της διεθνούς οικονομίας, εξαιτίας και της μετάλλαξης «Δέλτα», ενώ παράλληλα οι επενδυτές στη Γηραιά Ήπειρο και όχι μόνο αναμένουν την αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ.
Πτώση 1% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, με την αυτοκινητοβιομηχανία να υποχωρεί 1,7% και όλους τους κλαδικούς δείκτες να κινούνται με απώλειες. Στο -1,31% ο γερμανικός DAX 30, εξαιτίας ορισμένων αρνητικών μακροοικονομικών δεδομένων τις προηγούμενες ημέρες αλλά και λόγω της εν εξελίξει προεκλογικής περιόδου στη χώρα, με τον βρετανικό FTSE 100 να υποχωρεί 0,79%, ενώ 1,10% χαμηλότερα κινείται ο γαλλικός CAC 40. Σε ανάλογο κλίμα και τα μεγάλα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου, με τον ιταλικό FTSE MIB να αποδυναμώνεται 1,08% και τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 να έχει απώλειες 1,2%.
Η συνεχιζόμενη επέλαση της μετάλλαξης «Δέλτα» επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες των επενδυτών και όχι μόνο για την επίπτωση που μπορεί να έχει στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και τις πιέσεις που ενδέχεται να προκαλέσει στην, ήδη, πιεσμένη εφοδιαστική αλυσίδα, γεγονός που θα έχει ως επακόλουθο νέες καθυστερήσεις στις παραδόσεις αγαθών και ως εκ τούτου νέες αυξήσεις τιμών και ενίσχυση του πληθωρισμού.
Η αυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαδραματίζει και αυτή τον ρόλο της για την αρνητική πορεία των αγορών, με μεγάλη μερίδα των αναλυτών να εκτιμούν ότι η διοίκησή της θα ανακοινώσει αύριο το ακριβές χρονοδιάγραμμα μείωσης του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων ΡΕΡΡ, το οποίο τυπικά ολοκληρώνεται στο α' τρίμηνο του 2022. Επιπρόσθετα η ΕΚΤ θα δημοσιοποιήσει και τις νέες εκτιμήσεις της για την πορεία ανάπτυξης και πληθωρισμού στην ευρωζώνη έως το 2023. Πάντως θεωρείται απόλυτα βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στο επίπεδο των επιτοκίων τα οποία θα διατηρηθούν στο 0%.
Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι παραδοσιακά ο Σεπτέμβριος αποτελεί έναν δύσκολο μήνα για τις αγορές, όπως δείχνει το ιστορικό προηγούμενο, με τις συνεδριάσεις να χαρακτηρίζονται από έντονη μεταβλητότητα και τους θεσμικούς επενδυτές να προχωρούν σε αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων προκειμένου να προετοιμαστούν για το φώτο φίνις της χρονιάς.
Πτωτική κίνηση και για τα futures της Wall Street, μετά τις χθεσινές σημαντικές απώλειες, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,49%, τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 0,38%, ενώ ανάλογη πτώση εμφανίζει και ο Nasdaq.
Ανοδικά κινούνται τόσο η αγορά πετρελαίου όσο και αυτή πολυτίμων μετάλλων, με το brent να ενισχύεται 0,38% στα 71,96 δολάρια και το αμερικανικό αργό να έχει κέρδη 0,56% στα 68,75 δολάρια. Κέρδη 0,18% για τον χρυσό στα 1.801,75 δολάρια και ενίσχυση 0,27% για τον άργυρο στα 24,4 δολάρια.
Μεικτές τάσεις για τις ασιατικές αγορές με τον ιαπωνικό Nikkei να «σκαρφαλώνει» σε υψηλό έξι μηνών και να ενισχύεται 0,89%, ενώ αντίθετα απώλειες 0,59% εμφάνισε ο Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ και οριακή πτώση 0,04% ο κινεζικός Shanghai Composite.