ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Η αυγουστιάτικη έκπληξη του Χρηματιστηρίου και οι προσδοκίες για τη συνέχεια

Πως ο τουρισμός άλλαξε τα δεδομένα στο Χρηματιστήριο. Με άνοδο +13% ο Γενικός Δείκτης στο οκτάμηνο. Σε υψηλά 10ετίας ο Mid Cap, υστερούν οι τράπεζες.

Απρόσμενα θετικός ήταν ο μήνας Αύγουστος για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς η αγορά «έχτισε» στην αντίδραση που ξεκίνησε από τα χαμηλά 4μήνου και τις 830 μονάδες που βρέθηκε στις 19 Ιουλίου, έχοντας έκτοτε εξαιρετική εικόνα, με τους αγοραστές να είναι κυρίαρχοι.

Ο μήνας Αύγουστος μολονότι δεν χαρακτηρίζεται για μεγάλες «επενδυτικές συγκινήσεις», ήταν ένας καλός μήνας για την αγορά, καθώς ενώ απομένουν δύο συνεδριάσεις για το τέλος του, δείκτες και μετοχές έχουν καλή εικόνα. Και μόνο ότι ο Αύγουστος επανάφερε την αγορά σε τροχιά υψηλών ενάμιση και πλέον έτους είναι εξαιρετικά θετικό, ενώ ο Σεπτέμβριος πλέον θα μπει με καλύτερους οιωνούς, αρκεί να κρατηθεί το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων Δευτέρα και Τρίτη.

Τα θετικά μαντάτα από τις επιδόσεις του τουρισμού ήταν ο κύριος καταλύτης που έδωσε την πρωτοβουλία των κινήσεων στους αγοραστές και αποθάρρυνε τους πωλητές κατά το μήνα που φεύγει. Συνδυαστικά με την πορεία του τουρισμού, θετικός καταλύτης για την αγορά ήταν τα καλά αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσαν όμιλοι – οδηγοί της αγοράς, όπως ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Coca Cola HBC, Τιτάν, ενώ η ευρύτερη επιχειρηματική κινητικότητα συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα.

Θυμίζουμε ότι οι μεγάλες ανησυχίες για την τουριστική σεζόν ήταν και αυτές και είχαν εξωθήσει την αγορά σε ισχυρές πιέσεις στο δεύτερο μισό του Ιουνίου και στις αρχές Ιουλίου. Ήταν τότε που η Ελλάδα μπήκε σε πορτοκαλί ή κόκκινους δείκτες για αρκετές χώρες που τροφοδοτούν τουριστικά τη δική μας, φέρνοντας στο προσκήνιο τους πωλητές.

Στις 14 Ιουνίου ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. είχε κλείσει στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 18 μηνών και στις 927,29 μονάδες, για να ξεκινήσει ένα μπαράζ αρνητικών συνεδριάσεων με αποκορύφωμα τη Δευτέρα 19 Ιουλίου όταν ο Γ.Δ. βυθίστηκε σε ποσοστό 3,88% πέφτοντας ενδοσυνεδριακά στις 830,07 μονάδες.

Ήταν η χειρότερη συνεδρίαση από το Μάρτιο του 2020, ενώ και διεθνώς υπήρξε πολύ μεγάλη πτώση, λόγω του ισχυρού σοκ από τη μετάλλαξη Δέλτα, ενώ στην Ελλάδα υπήρξε φόβος για μπαράζ νέων κατά τόπους lockdown, άρα και πρόωρη λήξη της τουριστικής σεζόν. Εκείνες τις ημέρες, η Γερμανία που είναι η μεγαλύτερη τουριστική δεξαμενή για τη χώρα μας κατέταξε στο «κόκκινο» την Ελλάδα, κάτι που έκανε και το Ισραήλ που είναι μια ανερχόμενη και υπολογίσιμη αγορά με 750.000 επισκέπτες το 2019.

Το ευτύχημα λοιπόν για τη χώρα είναι ότι δεν επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι και παρά τα κατά τόπους μικρο-lockdown όπως στη Μύκονο, στα Χανιά και αλλού, η τουριστική σεζόν όχι μόνο άντεξε, αλλά το 2ο μισό του Ιουλίου και όλος ο Αύγουστος, πήγαν εξαιρετικά. Το momentum είναι πολύ καλό καθώς πανευρωπαϊκά η «δίψα» για διακοπές και ταξίδια είναι κυρίαρχη και φαίνεται πως υποσκελίζει και με το παραπάνω τους φόβους της μετάλλαξης Δέλτα, συνδυαστικά με την πρόοδο των εμβολιασμών σε όλες τις χώρες που τροφοδοτούν τουριστικά την Ελλάδα.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον και μολονότι οι παράγοντες του τουριστικού κλάδου προτιμούν να μην κάνουν εκτιμήσεις για την τελική συγκομιδή εσόδων, «κλειδί» θα είναι το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, που έχει όλους τους οιωνούς να κινηθεί σε υψηλά επίπεδα, υπό την αίρεση βέβαια δυσμενών εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας.

Αυτός είναι και ο λόγος που το ελληνικό χρηματιστήριο παρουσιάζει σαφώς βελτιωμένη εικόνα όλο το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα την περασμένη εβδομάδα που έφερε άνοδο 3,54% για το Γενικό Δείκτη, +3,88% για τον FTSE 25 και +4,89% για τον τραπεζικό.

Θετικός ο Αύγουστος – Σε υψηλά 10ετίας ο Mid Cap

Ο Αύγουστος και ενώ απομένουν δύο συνεδριάσεις για την ολοκλήρωσή του είναι θετικός, με το Γ.Δ. να ενισχύεται σε ποσοστό 2,94%, ο FTSE 25 κερδίζει 2,78%, ο τραπεζικός δείκτης είναι στο 2,79%, ενώ ο Mid Cap ξεχωρίζει με άνοδο 4,06%.

Έτσι, σε επίπεδο 8μήνου 2021, ο Γ.Δ. είναι στο +13,03%, ο FTSE 25 κερδίζει 13,30%, ο τραπεζικός είναι ουραγός με άνοδο 7,27%, ενώ με έμφαση ξεχωρίζει ο δείκτης Mid Cap έχοντας ράλι +34,84%. O δείκτης του μεσαίου χώρου (παρά τη μικροδιόρθωση Πέμπτης και Παρασκευής) την περασμένη Τετάρτη 25/8 έκλεισε στις 1.501,97 μονάδες, επίπεδα που είναι νέα υψηλά 10ετίας, καθώς πάνω απ’ αυτό το όριο είχε να βρεθεί από τις 13 Απριλίου του 2011. Βεβαίως, άλλη η σύνθεση του Mid Cap τότε και άλλη τώρα, όμως σε κάθε περίπτωση, οι αριθμοί και τα στατιστικά λένε την αλήθεια για το συγκεκριμένο χώρο μετοχών.

O OTE είναι κεντρικός καταλύτης που «τραβάει» το Γ.Δ. υψηλότερα, καθώς έκλεισε την Παρασκευή στα 16,70 ευρώ επίπεδα που είναι νέα υψηλά 13 ετών, καθώς σ’ αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από τις 20 Ιουνίου του 2008! Η μετοχή του οργανισμού έχει άνοδο 8,58% τον Αύγουστο, η ΔΕΗ είναι στο +10,50%, η Ελλάκτωρ +14,26% και η Alpha Bank +6,42%.

Στο μεσαίο χώρο που δεσπόζει, ξεχωρίζουν οι μετοχές του ομίλου Κόκκαλη με την Intrakat στο +33,52% και την Intracom Holdings +28,59%. Παράλληλα, η Intralot που δεν ανήκει στον Mid Cap και βρίσκεται υπό επιτήρηση, έχει ράλι +57,24% το μήνα Αύγουστο. Καλή εικόνα έχουν επίσης μετοχές όπως AVAX +8,18%, Profile +13,10%, BriQ Properties +14%, Έλτον +8,85% και Πλαστικά Θράκης +4,45%.

Με καλούς οιωνούς ο Σεπτέμβριος

Εντός όλων των παραπάνω και με το ΓΔ να έχει επανέλθει στη ζώνη των 910 - 920 μονάδων, εξυπακούεται ότι ο Σεπτέμβριος μπαίνει με καλούς οιωνούς. Πρόκειται για μήνα που έχει αρκετές σημαντικές εξελίξεις που σε κάθε περίπτωση δύνανται να συντηρήσουν και να αυξήσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «ο Σεπτέμβριος εκτός από την ολοκλήρωση των δημοσιεύσεων των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου έχει γεγονότα σημαντικού ειδικού βάρους (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΕΠ β’ τριμήνου, αξιολογήσεις και Γερμανικές εκλογές) που θα κρατήσουν ψηλά το ενδιαφέρον ανανεώνοντας την προεξοφλητική διάθεση των επενδυτών.

Από οικονομικής άποψης η δέσμευση της κυβέρνησης να κρατήσει την οικονομία ανοικτή στο σύνολο της τους επόμενους μήνες, επιδιώκοντας παράλληλα την πρόληψη των κρουσμάτων με μέτρα για τους ανεμβολίαστους, είχε θετική υποδοχή στην αγορά και ειδικά στο λιανεμπόριο, τον τουρισμό και την εστίαση, κλάδοι οι οποίοι είχαν υποστεί και τις σοβαρότερες επιπτώσεις από το κλείσιμο της οικονομίας.

Η υλοποίηση επενδύσεων μέσω του ταμείου ανάκαμψης και η έναρξη μεγάλων ιδιωτικών και δημοσίων επιχειρηματικών πλάνων φαίνεται να παίρνει σειρά στην χρηματιστηριακή ατζέντα με πιο άμεση το καζίνο του Ελληνικού μέσα στο Σεπτέμβριο».

Τα τεχνικά δεδομένα

Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά δεδομένα, ο κ. Χατζηδάκης τονίζει πως «η διαγραμματική εικόνα έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά καθώς οι ταλαντωτές έχουν αρκετό περιθώριο πριν εισέλθουν σε υποτιμημένες ζώνες τιμών ενώ όλοι μεσοπρόθεσμοι τεχνικοί δείκτες είτε έχουν αναιρέσει (MACD) σήματα πωλήσεων μετά την διάσπαση και διαφυγή πάνω από τις 900 μονάδες είτε επιβεβαίωσαν (ΚΜΟ 30, 50 ημερών) το επίπεδο στήριξης των 880 μονάδων.

Οι δυνάμεις της αγοράς ακόμα δεν έχουν φθάσει στο όριο των δυνατοτήτων τους καθώς οι μέσοι ημερήσιοι τζίροι κινούνται σε χαμηλά επίπεδα για τα δεδομένα διαπραγμάτευσης του Γενικού Δείκτη, καθιστώντας ενδεχομένως το εγχείρημα των νέων υψηλών εύθραυστο στην παρούσα φάση. Ωστόσο οι πιθανότητες έχουν γυρίσει πλέον με τους αισιόδοξους, αφού όλη η μεγάλη συσσώρευση από τις αρχές Απριλίου δείχνει να φθάνει πολύ κοντά στην εκτόνωση της.

Επίσης σε αυτή την νέα διαδρομή προς τα υψηλά έτους υπάρχουν εφεδρείες τίτλων στην υψηλή κεφαλαιοποίηση που μπορούν να δώσουν δύναμη στην Αγορά, μετατοπίζοντας και διαχέοντας το ενδιαφέρον στους υστερήσαντες τίτλους των καλοκαιρινών μηνών (Jumbo, Τιτάνας, Εθνική Τράπεζα κ.λπ.)».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Κυνήγι ευκαιριών μετά τη διόρθωση στο ΧΑ, πέρασε το τεστ στις 1.400 μονάδες

Επέστρεψε η διάθεση ανάληψης ρίσκου στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές στο ΧΑ αναζήτησαν επενδυτικές ευκαιρίες μετά τη διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων, που είχε φτάσει και σε διψήφια ποσοστά για ορισμένες μετοχές.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σκληρή δοκιμασία για τις αγορές της Ευρώπης, σε δίνη πιέσεων και το ΧΑ

Κλιμακώνονται οι ανησυχίες των επενδυτών με επίκεντρο τη Γαλλία, «βουτιά» πάνω από 12% για την κορυφαία τράπεζα BNP Paribas. Έχει υποχωρήσει 3,50% ο Γενικός Δείκτης στο 5θήμερο και δοκιμάζονται τα επίπεδα των 1.400 μονάδων.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς απέφυγαν τον πανικό οι αγορές στην Ευρώπη, γιατί ξεχώρισε θετικά το ΧΑ

Έπεσε το ευρώ, εκτινάχτηκε το spread γαλλικών - γερμανικών ομολόγων, πιέστηκαν τα χρηματιστήρια, αλλά στο τέλος της συνεδρίασης οι απώλειες ήταν μικρές. Πώς αξιολογείται το στοίχημα Μακρόν. Υπεραπόδοση από το ΧΑ.
ΑΓΟΡΕΣ

Η αιχμηρή διόρθωση στο ΧΑ, η ΕΚΤ και η νευρικότητα ενόψει των εκλογών

Εντός πλαισίου η διόρθωση από τα υψηλά των 1.500 μονάδων, τονίζει στο BD ο Ν. Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής. Νευρική αναμονή για τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ και τις ευρωεκλογές.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Πήραν πάλι τα ηνία οι τράπεζες στο ΧΑ και οδηγούν την ανοδική αντίδραση

Η αγορά βρίσκει πάλι ρυθμό μετά τη διόρθωση του Μαΐου, κλειδί για τη συνέχεια η πορεία των τραπεζικών μετοχών και η εισροή φρέσκων κεφαλαίων. Ο ρόλος των εκλογών στους υπολογισμούς των ξένων θεσμικών.
ΑΓΟΡΕΣ

Το αίνιγμα του Ιουνίου στο χρηματιστήριο: Οι προσδοκίες και τα βαρίδια

Η σημαντική διόρθωση μέσα στον Μάιο δημιουργεί προσδοκίες για αντίδραση. Ικανοποιητικά τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Παραδοσιακά δύσκολος μήνας ο Ιούνιος, επιβαρύνεται και από τις αποκοπές μερισμάτων.