ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Pixabay

Πώς η Wall Street κατόρθωσε να διαψεύσει και τους πιο αισιόδοξους αναλυτές

Η αμερικανική αγορά όχι μόνο διέγραψε τις απώλειές λόγω της πανδημίας αλλά συνεχίζει να «τρέχει» με νέα ρεκόρ, δυσκολεύοντας τους αναλυτές να εξηγήσουν την πορεία της. Ο ρόλος των νέων επενδυτών.

Η Wall Street κατόρθωσε κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μηνου να διαψεύσει ακόμη και τους πλέον αισιόδοξους αναλυτές και ενώ όλοι θεωρούσαν ότι μετά την επέλαση του πρώτου κύματος της πανδημίας δεν θα κατορθώσει  να ανασάνει, αυτή συνεχίζει να καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο νέα ρεκόρ. 

«Εάν κάποιος που είχε πει τον Μάρτιο του 2020, όταν ο κορονοϊός ήταν τόσο απειλητικός, ότι 18 μήνες αργότερα όχι μόνο η αγορά θα είχε κέρδη αλλά θα είχε διπλασιαστεί το πιθανότερο είναι ότι θα τον… κορόιδευα», υποστηρίζει ο Στηβ Κιαβαρόνε, διαχειριστής κεφαλαίων στη Federated Hermes. Ποιο είναι το βασικό του συμπέρασμα από αυτήν την πορεία; «Καλύτερα να μην προσπαθείς, καν, να προβλέψεις τι θα κάνει η αγορά. Το πιθανότερο είναι ότι θα σε διαψεύσει». 

Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο διαχειριστής κεφαλαίων μάλλον έχει δίκιο. Συνήθως στο πρώτο ζήτημα που διαψεύδονται οι αναλυτές είναι στις εκτιμήσεις τους για την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Οι εισηγμένες στον S&P 500 κατόρθωσαν να ξεπεράσουν κατά μέσο όρο κατά 19% τις εκτιμήσεις των αναλυτών κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε τριμήνων. Πριν από την πανδημία το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 3%

Αυτό είχε και μία ακόμη επιπλοκή, καθώς το P/E διαπραγμάτευσης αρκετών μετοχών, εν των μέσω της bear market τον Μάρτιο του 2020 ήταν ιδιαίτερα υψηλό, παραπλανώντας ουσιαστικά και δείχνοντας λανθασμένα ότι οι μετοχές ήταν υπερτιμημένες. 

Ίσως και γι’ αυτό οι επενδυτές να συνέχισαν να αγοράζουν μετοχές και να τις οδηγούν ακόμη υψηλότερα. Ταυτόχρονα, όμως, οι επενδυτές δυσκολεύονται αρκετά με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Για παράδειγμα, βάσει έρευνας του Bloomberg, οι εκτιμήσεις των στρατηγικών αναλυτών της Wall Street για το επίπεδο στο οποίο θα κλείσει το 2021 ο S&P 500 κυμαίνονται από 3.800 έως 4.825 μονάδες, δηλαδή υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ τους. 

Ακόμη και οι βετεράνοι των αγορών που έχουν ζήσει σειρά κρίσεων από αυτή των dot.com έως τη χρηματοπιστωτική κρίση δηλώνουν ότι δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να «διαβάσουν» την αγορά. Όπως σημειώνει ο Τζούλιαν Εμάνουελ, επικεφαλής επενδύσεων στη BTIG και δραστήριος στη Wall Street εδώ και 30 χρόνια, πλέον θεωρεί ότι κινείται σε αχαρτογράφητα νερά και αυτό δεν ισχύει μόνο για τις μετοχές αλλά και για την αγορά ομολόγων, καθώς καμία από τις δύο επενδύσεις δεν κάνει αυτό που υποτίθεται ότι έπρεπε βάσει του… εγχειριδίου χρήσης των αγορών. 

Κλασσικό παράδειγμα για τον βετεράνο της Wall Street αποτελεί η αγορά ομολόγων. Ο πληθωρισμός έχει φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο 13 ετών και η οικονομία εκτιμάται ότι θα τρέξει με ρυθμό άνω του 6% για το σύνολο του 2021. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον θα έπρεπε να υπάρχει πραγματικό ξεπούλημα ομολόγων, αλλά κάτι τέτοιο δεν καταγράφεται. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έχει ενισχυθεί αλλά σε καμία περίπτωση σε επίπεδα τέτοια όπως θα δικαιολογούσε η εικόνα της οικονομίας. 

Η επέλαση των νέων επενδυτών 

Υπάρχει, όμως και μία εξέλιξη που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, η εμφάνιση του όχι και τόσο έμπειρου ιδιώτη επενδυτή, αλλά και ο πόλεμος τιμών μεταξύ των χρηματιστηριακών εταιρειών που οδήγησε στο να μειωθεί σημαντικά το ποσό που χρειάζονταν κάποιος για να «μπει» στην αγορά. 

Ο αριθμός των μετοχών που διαχειρίζονταν οι εταιρείες retail brokerage έφθασε στα 2,9 δισ. ημερησίως από μόλις 700 εκατ. πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, φθάνοντας να αντιστοιχεί σχεδόν στο 25% της αξίας συναλλαγών. Σε αυτήν την εξέλιξη βοήθησε και η εμφάνισε των ερασιτεχνών επενδυτών οι οποίες μέσω εταιρειών όπως η Reddit φρόντισαν να στείλουν στη… στρατόσφαιρα μετοχές εταιρειών που βρίσκονταν ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία, σε μία προσπάθεια, υποτίθεται, να «νικήσουν» τον καπιταλισμό των αγορών. 

Φυσικά κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνά τον ρόλο της Fed και το γεγονός ότι έχει ρίξει αρκετά τρισεκατομμύρια δολάρια στην αγορά, βοηθώντας να στηριχθούν τα αμερικανικά ομόλογα και διατηρώντας μηδενικά τα επιτόκια κάτι που καθιστά πιο ελκυστικές τις μετοχές. 

Μία ακόμη αιτία για την έκρηξη αποδίδεται στα μέτρα στήριξης της αμερικανικής κυβέρνησης με την παροχή επιταγών σχεδόν σε όλους τους Αμερικανούς. Όπως σημειώνει ο Πίτερ Μαλούκ, επικεφαλής της εταιρείας Creative Planning με υπό διαχείριση κεφάλαια 90 δισ. δολαρίων, «μεγάλη μερίδα των Αμερικανών που έλαβαν χρηματική βοήθεια από το κράτος λόγω της πανδημίας αποφάσισαν να επενδύσουν σε ό,τι εύρισκαν από μετοχές έως κρυπτονομίσματα»

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Γενικευμένες πιέσεις σε τράπεζες - blue chips έφεραν «βουτιά» του Δείκτη

Εν μέσω σημαντικής πτώσης των ευρωπαϊκών μετοχών, οι πωλητές κυριάρχησαν απόλυτα στο ΧΑ και πίεσαν τον Δείκτη στις 1.381 μονάδες. Με απώλειες πάνω από 1% έκλεισαν 15 τίτλοι της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.