Παρά το γεγονός ότι δεν είναι η πιο προφανής επιλογή σε έναν κόσμο ευαισθητοποιημένο πλέον στο ESG αλλά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι μετοχές ευρωπαϊκών πετρελαϊκών ομίλων διατηρούν αμείωτη την αίγλη τους, με κορυφαίους διαχειριστές κεφαλαίων να συμβουλεύουν τους επενδυτές να τις εντάξουν στα χαρτοφυλάκιά τους.
Άλλωστε είναι φθηνές, καταβάλουν υψηλά μερίσματα και έχουν ωφεληθεί από την πρόσφατη άνοδο στις τιμές του μαύρου χρυσού. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα ελκυστικό συνδυασμό ιδιαίτερα για όσους επενδυτές θεωρούν ότι οι μετοχικές αποτιμήσεις είναι υπερβολικές, μετά το συνεχές ανοδικό ξέσπασμα των αγορών που ακολούθησε τη «βουτιά» στην πρώτη περίοδο της πανδημίας.
Επενδύσεις 8 δισ. σε ΑΠΕ από τις ευρωπαϊκές πετρελαϊκές εταιρείες
Την ίδια ώρα αρκετοί πετρελαϊκοί όμιλοι φροντίζουν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τόσο για να προλάβουν τις εξελίξεις όσο και για να μειώσουν αυτούς που τους κατηγορούν ότι ρυπαίνουν το περιβάλλον και συμβάλουν στην επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής.
«Θεωρούμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να τοποθετηθεί κάποιος σε πετρελαϊκές μετοχές λόγω του ότι είναι πολύ φθηνές, αποτελούν μηχανές παραγωγής ρευστότητας και έχουν προοπτικές ισχυρής κερδοφορίας. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να επενδύσει κάποιος στον κλάδο», εξηγεί, μιλώντας στο Bloomberg, ο Νίαλ Γκάλαχερ, επικεφαλής ευρωπαϊκών επενδύσεων στη GAM Investments. Παράλληλα τα επενδυτικά κεφάλαια GAM Star European Equity και GAM Star Continental European Equity έχουν τοποθετήσεις στις Equinor, BP και Royal Dutch Shell.
Φθηνές οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών πετρελαϊκών μετοχών
Παρά το γεγονός ότι προχωρούν σε επενδύσεις σε ΑΠΕ, εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας και ηλεκτρική ενέργεια, οι πετρελαϊκοί όμιλοι συνεχίζουν να αυξάνουν τις τοποθετήσεις τους και σε ορυκτά καύσιμα, κάτι το οποίο μειώνει τη βαθμολογία του στην κλίμακα του ESG αλλά αυξάνει τα κέρδη τους.
Ο κλάδος δέχθηκε σημαντικό πλήγμα από την πανδημία με τους ομίλους να προχωρούν σε μείωση των μερισμάτων τους προκειμένου να διατηρήσουν υψηλά τη ρευστότητά τους, λόγω και της μείωσης της ζήτησης που υπήρξε κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Όμως πλέον οι περισσότερες οικονομίες έχουν ανοίξει εκ νέου, η ανάπτυξη ακολουθεί ανοδική πορεία και η τιμή του μαύρου χρυσού επιστρέφει ανοδικά, με τους ενεργειακούς ομίλους να αυξάνουν εκ νέου τα μερίσματα αλλά και τις δαπάνες τους για επαναγορά ιδίων μετοχών.
Ο πετρελαϊκός κλάδος παραμένει, όμως, αυτός με τη χειρότερη πορεία στην ευρωπαϊκή αγορά, με τους επενδυτές να υποστηρίζουν ότι αυτό συμβαίνει τόσο γιατί έχουν επανακάμψει οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα όσο και εξαιτίας της «αφύπνισης» όλων για την κλιματική αλλαγή.
Όλοι, όμως, γνωρίζουν ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες θα συνεχίσουν να είναι κερδοφόρες. Μπορεί η στροφή στις ΑΠΕ να έχει επιταχυνθεί αλλά τα ορυκτά καύσιμα θα παραμείνουν μεταξύ των βασικών πηγών ενέργειας για τα επόμενα 30 ή 40 χρόνια, ενώ η ζήτηση για πλαστικά συνεχίζει να είναι υψηλή, όπως τονίζει ο Άλισταιρ ΜακΚίνον, επικεφαλής του Scottish Investment Trust, το οποίο έχει επενδύσει σε Exxon Mobil, BP, Shell καιTotalEnergies, με τις πετρελαϊκές εταιρείες να αποτελούν το 15% του χαρτοφυλακίου του.
Σύμφωνα με τον ΜακΚίνον μπορεί αρκετοί επενδυτές να κατακρίνουν τις πετρελαϊκές εταιρείες λόγω του αρνητικού περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος αλλά είναι πολύ νωρίς για να τις ξεγράψουν από το χαρτοφυλάκιό τους. «Άλλωστε οι περισσότεροι όμιλοι βρίσκονται σε μία μεταβατική περίοδο, όπου αλλάζουν τη βασική τους στόχευση και γίνονται πιο «πράσινοι». Ταυτόχρονα είναι τόσο χαμηλές οι αποτιμήσεις και τόσο υψηλά τα μερίσματα που θα ήταν λάθος κάποιος να τις ξεχάσει», συμπληρώνει ο διαχειριστής κεφαλαίων.