Μεικτές τάσεις επικράτησαν στο κλείσιμο του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης με τον S&P 500 και τον NASDAQ να κλείνουν τελικά με μικρή άνοδο μετά από μια συνεδρίαση έντονων διακυμάνσεων, στον απόηχο της δημοσίευσης χθες των πρακτικών της FED. Αντίθετα νέες μικρές απώλειες σημείωσε ο Dow Jones.
Αναλυτικότερα ο Dow Jones έκλεισε στις 34.894,12 μονάδες σημειώνοντας πτώση -0,19% ενώ με κέρδη +0,13% έκλεισε ο δείκτης S&P 500 στις 4.405,80 μονάδες. Σε υψηλότερα επίπεδα έκλεισε και ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας NASDAQ ο οποίος ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με μικρή άνοδο +0,11%.
Υπό πίεση βρέθηκαν τα εμπορεύματα με την τιμή του πετρελαίου να υποχωρεί κατά -2,40% λόγω των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία.
Μεικτά ήταν τα μηνύματα από την οικονομία καθώς οι αρχικές αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας υποχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο 17 μηνών, αλλά ταυτόχρονα ο δείκτης Philadelphia Fed διαμορφώθηκε στο 19,4 δηλαδή αρκετά χαμηλότερα από το 22 που ανέμεναν οι αναλυτές. Παράλληλα η Goldman Sachs προχώρησε σε υποβάθμιση της εκτίμησής της για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας στο γ’ τρίμηνο, καθώς τοποθετεί, πλέον, τον ρυθμό επέκτασης στο 5,5% από 9% πριν.
Η δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed με ενδείξεις ότι η διοίκηση της τράπεζας εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης – φθάνει στα 120 δισ. δολάρια μηνιαίως – προκάλεσε αρκετούς κραδασμούς στη χθεσινή συνεδρίαση της αμερικανικής αγοράς, οι οποίοι, όμως, φαίνεται να μετριάζονται καθώς οι ανακοινώσεις εταιρικών μεγεθών εξακολουθούν να είναι θετικές.
Στη Λεωφόρο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,85% στις 881,95 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 878,33 μονάδων και 894,09 μονάδων. Συνεχίστηκε η «χαμηλη πτήση» για την αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στα 42,61 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν μόλις 19,9 εκατ.7 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 2,02%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,12%. Απόλυτη επικράτηση των πτωτικών μετοχών που έφθασαν στις 117, έναντι 14 ανοδικών και 9 που διατηρήθηκαν σταθερές.
Μεγάλες πιέσεις για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος υποχώρησε 3,2%, καθώς και στις διεθνείς αγορές οι τραπεζικές μετοχές είναι αυτές που εμφανίζουν τις μεγαλύτερες απώλειες, καθώς μία μείωση του QE της Fed θα περιορίσει σημαντικά τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος. Απώλειες 2,96% για την Alpha Bank, με την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί 2,78%, τη Eurobank να εμφανίζει τη μεγαλύτερη πτώση η οποία έφθασε στο 4,15%, ενώ 2,74% χαμηλότερα κινήθηκε ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς.