Σε θετική πορεία κινείται η αμερικανική αγορά, η οποία μοιάζει να ξεπερνά το σοκ από το ενδεχόμενο αλλαγής της νομισματικής πολιτικής της Fed, με τον τεχνολογικό κλάδο να παρέχει στήριξη στους δείκτες, ενώ αντίθετα σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Οριακά κέρδη 0,01% για τον Dow Jones, με τον S&P 500 να ακολουθεί καλύτερη πορεία και να ενισχύεται 0,41%, ενώ διαθέσεις ράλι εμφανίζει ο Nasdaq με άνοδο 0,9%.
Κέρδη άνω του 7% για τον τίτλο της Nvidia, μετά την ανακοίνωση μεγεθών τριμήνου καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, ενώ σε θετική πορεία κινούνται και οι μετοχές των Microsoft και Netflix. Ανοδική είναι η εικόνα και για τις επονομαζόμενες αμυντικές μετοχές, με τις Procter & Gamble και Merck να ενισχύονται σχεδόν 1%.
Την ίδια ώρα μεικτά είναι τα μηνύματα από την οικονομία καθώς οι αρχικές αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας υποχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο 17 μηνών, αλλά ταυτόχρονα ο δείκτης Philadelphia Fed διαμορφώθηκε στο 19,4 δηλαδή αρκετά χαμηλότερα από το 22 που ανέμεναν οι αναλυτές. Παράλληλα η Goldman Sachs προχώρησε σε υποβάθμιση της εκτίμησής της για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας στο γ’ τρίμηνο, καθώς τοποθετεί, πλέον, τον ρυθμό επέκτασης στο 5,5% από 9% πριν.
Η δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed με ενδείξεις ότι η διοίκηση της τράπεζας εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης – φθάνει στα 120 δισ. δολάρια μηνιαίως – προκάλεσε αρκετούς κραδασμούς στη χθεσινή συνεδρίαση της αμερικανικής αγοράς, οι οποίοι, όμως, φαίνεται να μετριάζονται καθώς οι ανακοινώσεις εταιρικών μεγεθών εξακολουθούν να είναι θετικές.
Σε τροχιά ελεύθερης πτώσης κινείται η αγορά πετρελαίου, με το brent να υποχωρεί 3,05% στα 66,16 δολάρια, ενώ απώλειες 3,21% εμφανίζει το αμερικανικό αργό στα 63,12 δολάρια. Πτωτική κίνηση και για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να υποχωρεί οριακά 0,08% στα 1.783 δολάρια και τον άργυρο να αποδυναμώνεται 0,83% στα 23,2 δολάρια.
Ισχυρές πιέσεις για την Ευρώπη
«Θύμα» της Fed ήταν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να ανησυχούν για τα επίπεδα ρευστότητας αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχει στις ευρωπαϊκές εταιρείες και κατ’ επέκταση και στην οικονομία ένας περιορισμός του QΕ.
Πτώση 1,51% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 στις 467 μονάδες, με όλους τους κλαδικούς δείκτες να βρίσκονται στο κόκκινο, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες εμφάνισαν αυτοί μεταλλευτικών ομίλων και εταιρειών λιανικών πωλήσεων.
Απώλειες 1,25% για τον γερμανικό DAX 30 στις 15.765 μονάδες, με τον βρετανικό FTSE 100 να υποχωρεί 1,54% στις 7.058 μονάδες, ενώ τις υψηλότερες απώλειες εμφάνισε ο γαλλικός CAC 40 καθώς υποχώρησε 2,43% στις 6.605 μονάδες. Αρνητική πορεία για τις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, με τον ιταλικό FTSE MIB να υποχωρεί 1,63% στις 25.928 μονάδες, ενώ πτώση 0,765 είχε ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 στις 8.802 μονάδες.