Μεγάλες πιέσεις δέχονται στη σημερινή συνεδρίαση οι διεθνείς αγορές, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η Fed θα προχωρήσει σε περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο διαμορφώνεται σε αγορές ομολόγων 120 δισ. δολαρίων μηνιαίως, γεγονός το οποίο θα στερήσει σημαντική ρευστότητα όχι μόνο από τις αγορές ομολόγων αλλά και από αυτές μετοχών.
Πτώση 1,41% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, με όλους τους κλαδικούς δείκτες να κινούνται με απώλειες, ενώ τη μεγαλύτερη αποδυνάμωσηγ εμφγανίζουν οι τομείς πρώτων υλών, ενέργειας, ψυχαγωγίας και ταξιδιών. Απώλειες 1,45% για τον γερμανικό DAX 30, με τον βρετανικό FTSE 100 να αποδυναμώνεται 1,81%, ενώ στο -2,34% βρίσκεται ο CAC 40. Ανάλογη είναι η εικόνα και στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας με τον ιταλικό FTSE MIB να υποχωρεί 1,62%, ενώ 1,01% χαμηλότερα κινείται ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35.
Βάσει των πρακτικών από τη συνεδρίαση της Fed στα τέλη Ιουλίου κατέστη σαφές ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ είναι έτοιμη να αλλάξει στάση, ενώ παράλληλα οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν τώρα μπροστά τους δύσκολες αποφάσεις, αφού η σημαντική άνοδος του πληθωρισμού στο 3,5% τον Ιούλιο, ακόμη και αν είναι πρόσκαιρη, όπως εκτιμά η Fed, δεν παύει να ασκεί πίεση για το «σφίξιμο» της νομισματικής πολιτικής. Από την άλλη, η αγορά εργασίας, παρότι οι συνθήκες συνεχώς βελτιώνονται, δεν παύει να έχει 5,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας λιγότερες από την προ πανδημίας εποχή. Έτσι, το ερώτημα είναι πότε θα κρίνει η Fed ότι έχει εκπληρωθεί ο στόχος για την απασχόληση, ώστε να αρχίσει το tapering, δηλαδή τη σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων.
Σημαντικές είναι οι πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές, με αυτές των HSBC, BBVA και BNP Paribas να υποχωρούν από 1,5% έως και 3,3%, ενώ ο δείκτης ταξιδίων και αναψυχής σημειώνει απώλειες 2,1%.
Πάντως από πλευράς ανακοινώσεων εταιρικών μεγεθών α' εξαμήνου τα μηνύματα είναι θετικά, καθώς εκτιμάται ότι τα κέρδη των εταιρειών που είναι εισηγμένες στον Stoxx 600 έχουν ενισχυθεί 150%, εμφανίζοντας την καλύτερη πορεία τους από το 2012.
Πτωτικές τάσεις εμφανίζουν και τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,78%, τον S&P 500 να κινείται 0,75% χαμηλότερα ενώ στο -0,67% διαμορφώνεται ο Nasdaq.
Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων η αγορά πετρελαίου, με το προθεσμιακό συμβόλαιο για το brent να υποχωρεί 2,58% στα 66,46 δολάρια, ενώ 3% χαμηλότερα κινείται το αμερικανικό αργό στα 63,24 δολάρια. Πτώση και για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να υποχωρεί 0,13% στα 1.782 δολάρια και τον άργυρο να έχει απώλειες 0,92% στα 23,2 δολάρια.
Σημαντικές οι απώλεις για τις ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikkei να υποχωρεί 1,10%, τον Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ να κινείται 2,1% χαμηλότερα και τον κινεζικό Shanghai Composite να έχει απώλειες 0,57%.