Επιστροφή σε ανοδική πορεία για τις ευρωπαϊκές αγορές και τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street, καθώς οι χθεσινές μεγάλες πιέσεις που ασκήθηκαν, πέραν όλων των άλλων, δημιουργούν και αρκετές αγοραστικές ευκαιρίες για τους επενδυτές. Σημαντική συμβολή στην αντιστροφή των τάσεων έχουν και ανακοινώσεις καλύτερων των αναμενόμενων μεγεθών τριμήνου κορυφαίων επιχειρηματικών ομίλων.
Κέρδη 1,01% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, με τον κλάδο πρώτων υλών να ενισχύεται 1,7%, ενώ όλοι οι κλαδικοί δείκτες κινούνται με θετικό πρόσημο. Στο +0,97% ο γερμανικός DAX 30, με τον βρετανικό FTSE 100 να εμφανίζει κέρδη 1,11%, ενώ καλύτερη πορεία ακολουθεί ο γαλλικός CAC 40 ο οποίος ενισχύεται 1,28%. Σε θετική πορεία και τα μεγάλα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς ο ιταλικός FTSE MIB κινείται 0,78% υψηλότερα και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 βρίσκεται στο +0,82%.
Οι αγορές προσπαθούν να ξεπεράσουν το σοκ που δημιουργεί η ταχύτατη εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού, με την Ευρώπη να είναι η περιοχή που έχει δεχθεί τη μεγαλύτερη επιθετικότητα του ιού και τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τα 50 εκατ. Η εν λόγω πορεία επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων, κάτι το οποίο απεύχονται όλες οι κυβερνήσεις, ακόμη και χωρών με ιδιαίτερα ισχυρές οικονομίες όπως η Γερμανία.
Η ανακοίνωση, όμως, την ίδια στιγμή εταιρικών μεγεθών β' τριμήνου πολύ καλύτερων των εκτιμήσεων δίνει το σήμα ότι οι επιχειρήσεις έχουν κατορθώσει να ξεπεράσουν τα όποια προβλήματα τους δημιούργησε η πανδημία και να επιστρέψουν σε θετική πορεία. Τελευταίο παράδειγμα ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος UBS, ο οποίος ανακοίνωσε αύξηση 63% στα καθαρά του κέρδη, χάρη στη μονάδα wealth management, με αποτέλεσμα η μετοχή του να ενισχύεται 4,6%.
Θετική στροφή και για τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να ενισχύεται 0,65%, τον S&P 500 να βρίσκεται στο +0,48% και τον Nasdaq να κινείται 0,45% υψηλότερα. Στη χθεσινή συνεδρίαση οι τρεις βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς βρέθηκαν αντιμέτωποι με επιθετικές ρευστοποιήσεις, με τους αναλυτές να τονίζουν ότι είναι πολλά τα στοιχεία που δημιουργούν πλέον αβεβαιότητα: η εξάπλωση της πανδημίας, ο πληθωρισμός και το μέλλον της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, η κερδοφορία των εταιρειών και οι γεωπολιτικές εντάσεις, καθώς κλιμακώνεται η αντιπαράθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους με την Κίνα.
Ανοδικές τάσεις καταγράφονται και στην αγορά πετρελαίου, στον απόηχο της απόφασης του ΟΠΕΚ+ για αύξηση της ημερήσιας παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια έως το τέλος του 2021, με το brent να ενισχύεται 0,74% στα 69,13 δολάρια και το αμερικανικό αργό να έχει κέρδη 0,68% στα 66,80 δολάρια. Μεικτές τάσεις για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, καθώς ο χρυσός έχει άνοδο 0,27% στα 1.814,05 δολάρια, ενώ ο άργυρος υποχωρεί οριακά στα 25,1 δολάρια.
Πιέσεις, αντίθετα, ασκήθηκαν στις ασιατικές αγορές, εξαιτίας και του sell off σε Ευρώπη και Wall Street, με τον ιαπωνικό Nikkei να υποχωρεί 0,96%, τον Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ να αποδυναμώνεται 0,89%, ενώ οριακές απώλειες 0,07% εμφάνισε ο κινεζικός Shanghai Composite.