Μια πολύ δύσκολη ημέρα στα διεθνή χρηματιστήρια έκλεισε με τους αμερικανικούς δείκτες «στο κόκκινο», καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις του τέταρτου κύματος της πανδημίας. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν σήμερα οι μετοχές των τραπεζών και των εταιρειών του ενεργειακού τομέα.
Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,6%, ο Nasdaq υποχώρησε κατά 1,1%, ενώ τις σοβαρότερες απώλειες είχε οβιομηχανικός δείκτης Dow Jones, που σημείωσε πτώση 2,1%, ή 726 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να χάνει έως 953 μονάδες.
Αναλυτές τονίζουν ότι είναι πολλά τα στοιχεία που δημιουργούν πλέον αβεβαιότητα: η εξάπλωση της πανδημίας, ο πληθωρισμός και το μέλλον της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, η κερδοφορία των εταιρειών και οι γεωπολιτικές εντάσεις, καθώς κλιμακώνεται η αντιπαράθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους με την Κίνα.
Τα νέα κρούσματα κορονοϊού αυξήθηκαν και στις 50 πολιτείες την Κυριακή για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, αύξηση που δεν έχει παρατηρηθεί από την άνοιξη του 2020, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Η αύξηση στις ΗΠΑ ακολουθεί τις αυξανόμενες λοιμώξεις παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Η παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού έχει πλέον εξαπλωθεί σε περισσότερες από εκατό χώρες. Ο τρόπος με τον οποίο εξαπλώνεται, οδηγεί αυτή η παραλλαγή να γίνει σύντομα το κυρίαρχο στέλεχος παγκοσμίως», δήλωσε ο δρ. Πούναμ Κέτραπαλ Σινγκ, περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη Νοτιοανατολική Ασία.
Αυτό το πλαίσιο ανησυχιών έχει θολώσει τις προοπτικές ανάπτυξης, προκαλώντας απότομη πτώση των αποδόσεων των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου και πιέζοντας τις κυκλικές μετοχές, συμπεριλαμβανομένων των κλάδων των τραπεζών και της ενέργειας.
Η ενέργεια έχασε περισσότερο από 3% καθώς οι τιμές του αμερικανικού πετρελαίου μειώθηκαν 7,5%, υποχωρώντας κάτω από το επίπεδο των 70 δολαρίων, μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ για αύξηση της παραγωγής, τη στιγμή που η παραλλαγή Δέλτα θέτει υπό αμφισβήτηση την παγκόσμια ζήτηση.
Οι φόβοι στη Wall Street υπογραμμίζονται από το άλμα του VIX –του δείκτη τεκμαρτής μεταβλητότητας ή δείκτη φόβου– σε υψηλό δύο μηνών.
Οι τράπεζες, εν τω μεταξύ, πιέστηκαν από την πτώση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, με το 10ετές Treasury να πέφτει κάτω από το 1,2% για να φτάσει σε νέα χαμηλά από τον Φεβρουάριο. Οι JPMorgan, Goldman Sachs και Bank of America έκλεισαν με πτώση.
Τα χαμηλότερα επιτόκια βλάπτουν το καθαρό περιθώριο επιτοκίου των τραπεζών –τη διαφορά μεταξύ των εσόδων από τόκους που παράγουν οι τράπεζες και του ποσού των τόκων που καταβάλλουν στους δανειστές τους.
Η μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης του τεχνολογικού τομέα δεν αποτέλεσαν εξαίρεση στο ξεπούλημα, αν και τα πήγαν κάπως καλύτερα σε σχέση με τις κυκλικές μετοχές. Facebook, Alphabet, Apple, Microsoft και Amazon.com έχασαν περισσότερο από 1%.
Με απώλειες έκλεισαν οι μετοχές που σχετίζονται με τον τουρισμό, με τις αεροπορικές εταιρείες και τις εταιρείες κρουαζιέρας να είναι σημαντικά χαμηλότερα εν μέσω φόβων ότι οι αυξανόμενες μολύνσεις απειλούν τη ζήτηση για ταξίδια.
Η United Airlines Holdings, η American Airlines και η Boeing επλήγησαν σκληρά, με την τελευταία να χάνει περισσότερο από 5%. Η Carnival Cruises έπεσε κατά 6%.
Ωστόσο, οι φόβοι ότι ορισμένοι περιορισμοί ενδέχεται να επιστρέψουν αποδείχθηκαν ευεργετικοί για τις μετοχές που σχετίζονται με την παραμονή στο σπίτι. Η Teladoc Inc σημείωσε άνοδο 3%, ενώ οι Peloton και DoorDash αυξήθηκαν κατά 7% και 5%. Η Zoom Video Communications αποδείχθηκε εξαίρεση, ωστόσο, κλείνοντας με πτώση περίπου 2% μετά την εξαγορά της εταιρείας cloud Five9 σε μια συναλλαγή με μετοχές που αποτίμησε την αξία της εταιρείας σε 14,7 δισ. δολάρια.