ΓΔ: 1480.23 -0.15% Τζίρος: 72.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Πιέσεις στη Wall Street από πληθωρισμό και καταναλωτικό κλίμα

Ο Dow Jones και ο S&P 500 αν και βρέθηκαν κοντά σε νέα ιστορικά υψηλά υποχωρούν, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής μέχρι την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των τεχνολογικών κολοσσών την επόμενη εβδομάδα.

Επιφυλακτικές κινήσεις και έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street με τις μετοχές που έχουν βρεθεί σε υψηλά επίπεδα να υποχωρούν, ενώ τα κέρδη από «αμυντικές» τοπθετήσεις, δίνουν στήριξη στου δείκτες, καθώς η αγορά προσπαθεί να «διαβάσει» τα στοιχεία για την εργασία και τον πληθωρισμό.

Η αγορά παρακολουθεί την σταθερή πορεία ανόδου της αγοράς εργασίας φέτος, όμως οι ανησυχίες για υψηλότερο πληθωρισμό εξαιτίας της γρηγορότερης του αναμενομένου ανάκαμψης, έχουν πλήξει το επενδυτικό συναίσθημα με τους επενδυτές να κινούνται μεταξύ τεχνολογίας και δυνατών χαρτιών.

Στις 20:25, o Dow Jones υποχωρεί κατά 0,41% στις 34.843 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά πλησίασε σε νέο ιστορικό υψηλό, καθώς βρέθηκε στις 35.090 μονάδες. Ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,36% στις 4.344 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει 0,33% και βρίσκεται στις 14.495 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Dow Jones προσθέτει 0,3% σημειώνοντας το τέταρτο διαδοχικό 5νθήμερο κερδών, ο S&P 500 χάνει 0,2%, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 1,1%, στην πρώτη αρνητική εβδομάδα και για τους δύο δείκτες στις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Οι κλάδοι ενέργειας, τραπεζών και βιομηχανίας του S&P 500 που συνδέονται με την πορεία της οικονομίας καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες ανάμεσα στους 11 δείκτες, με τον ενεργειακό κλάδο να ξεχωρίζει με πτώση που έχει ξεπεράσει το 6% αυτή την εβδομάδα.

Οι τεχνολογικές μετοχές βρίσκονται σε καθοδική πορεία σήμερα, ενώ αμυντικές τοποθετήσεις όπως καταναλωτικά είδη και ακίνητα, που βρέθηκαν και σε ιστορικό υψηλό, είναι στους κερδισμένους της συνεδρίασης μέχρι τώρα.

Πτώση κατέγραψε τον Ιούλιο το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ με την αύξηση του πληθωρισμού να προκαλεί πιέσεις στα χαμηλά και μεσαία νοικοκυριά. Όπως αναφέρουν τα στοιχεία του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος στις ΗΠΑ τον Ιούλιο υποχώρησε στις 80,8 μονάδες, από τις 85,5 που ήταν τον Ιούνιο και βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο. Σε τελείως αντίθετη πορεία οι προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών που έκαναν λόγο ότι ο δείκτης θα βρεθεί στις 86,3 μονάδες. Σύμφωνα με έρευνα της Wall Street Journal οι καταναλωτές βρίσκονται ενόψει μιας αύξησης του κόστους ζωής κατά 4,8% που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Αύξηση που ξεπέρασε τις προσδοκίες σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου τον Ιούνιο η ζήτηση παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, με τον κλάδο των υπηρεσιών να ενισχύεται, ενισχύοντας τις προσδοκίες για επίτευξη της οικονομικής ανάπτυξης στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν τον Ιούνιο κατά 0,6%, μετά την υποχώρηση κατά 1,7% που σημείωσαν τον Μάιο, ενώ οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούσαν ότι θα σημειώσουν νέα πτώση, της τάξης του 0,4%. Ωστόσο, οι ελλείψεις αυτοκινήτων, λόγω της παγκόσμιας υστέρησης στις προμήθειες ημιαγωγών, έχουν οδηγήσει σε μείωση της παραγωγή και έχουν πλήξει τις πωλήσεις οχημάτων.

Μετά τις δημοσιεύσεις οικονομικών αποτελεσμάτων από τις μεγάλες τράπεζες αυτή την εβδομάδα, οι επενδυτές επικεντρώνονται στις ανακοινώσεις των κολοσσών της τεχνολογίας. Η μετοχή της IBM βρίσκεται χαμηλότερα κατά 0,81%, ενώ η Netflix είναι στο -1,07%. Μικρές απώλειες 0,30% σημειώνει η Intel, με την Snap να χάνει 2,61% και το Twitter 1,82%. Σε θετικό έδαφος οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών με την Verizon να ανεβαίνει κατά 0,27% και η AT&T 0,21%.

«Υπάρχει πολύ αισιοδοξία για τα αποτελέσματα, όμως μετά θα πρέπει να ανησυχείς για τον πληθωρισμό και αυτό είναι που κάνει την αγορά να αμφιταλαντεύεται» αναφέρει ο Ντένις Ντικ της Bright Trading και προσθέτει ότι «τα αποτελέσματα των τεχνολογικών μετοχών από την επόμενη εβδομάδα μπορεί να κάνουν να ξεχαστούν οι φόβοι για τον πληθωρισμό».

Η μετοχή της Moderna πραγματοποιεί άλμα 8% και βρίσκεται σε νέα υψηλά, μετά την ανακοίνωση ότι η φαρμακοβιομηχανία θα μπει στον S&P500 από τις 21 Ιουλίου, αντικαθιστώντας την Alexion Pharmaceuticals.

Στην Ευρώπη οι αγορές έκλεισαν με απώλειες, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τα μακροοικονομικά στοιχεία και τα εταιρικά αποτελέσματα που θα δώσουν μια εικόνα για την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας ενώ παράλληλα προβληματίζει η εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα».

Στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε μετά από την άνοδο που κατέγραψε τους πρώτους μήνες του 2021, με το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης να συρρικνώνεται τον Μάρτιο εξαιτίας της πτώσης των εξαγωγών. Όπως ανακοίνωσε η Eurostat ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,9% τον Ιούνιο σημειώνοντας οριακή πτώση από το 2% του Μαΐου και είναι η πρώτη επιβράδυνση από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,32% στις 454,74 μονάδες, καταγράφοντας εβδομαδιαία πτώση περίπου 0,7%. Ο Eurostoxx 50 σημείωσε πτώση 0,51% κλείνοντας στις 4.035 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 0,57% στις 15.540  μονάδες, και ο FTSE 100 στο Λονδίνο παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος καταγράφοντας οριακές απώλειες 0,06% στις 7.008 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έχασε 0,51% στις 6.460,08 μονάδες 

Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 0,33% στις 24.792 μονάδες και ο IBEX στη Μαδρίτη βρέθηκε χαμηλότερα κατά 0,24% κλείνοντας στις 8.506 μονάδες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Προσεκτικές κινήσεις στις αγορές μετά τις αναταράξεις της Wall Street

Διατηρείται η ανοδική τάση στις ευρωπαϊκές αγορές που ανακάμπτουν μετά τις εκλογές σε Βρετανία και Γαλλία, και τις ελπίδες που παραμένουν για μείωση των επιτοκίων από τη Fed τον Σεπτέμβριο.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Συνεχίζουν ανοδικά οι διεθνείς αγορές μετά τα ρεκόρ S&P 500 και Nikkei

Για πρώτη φορά ο S&P 500 έσπασε το φράγμα των 5.000 μονάδων και ο Nikkei ανέβηκε πάνω από τις 42.000 μονάδες με ώθηση από την τεχνολογία. Την σκυτάλη πήραν οι ευρωπαϊκές αγορές που συνεχίζουν ανοδικά μετά και τις δηλώσεις Πάουελ στο Κογκρέσο.