Ανώμαλη προσγείωση των τιμών πετρελαίου, αρνητικές ανακοινώσεις εταιρικών μεγεθών β’ τριμήνου, ανησυχίες για την πορεία της πανδημίας αλλά και του πληθωρισμού αποτελούν τα βασικά «βαρίδια» τα οποία οδηγούν χαμηλότερα τις διεθνείς αγορές, αρκετές, όμως, εκ των οποίων υποχωρούν από ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Πτώση 0,21% για τον Dow Jones, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,67%, ενώ μεγαλύτερες είναι οι πιέσεις που δέχεται η τεχνολογία, καθώς ο Nasdaq κινείται 1,04% χαμηλότερα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές οι αγορές έχουν προεξοφλήσει, ήδη, ότι τα μεγέθη β’ τριμήνου αρκετών εταιρειών θα είναι ιδιαίτερα θετικά, με δεδομένο και το γεγονός ότι βάση σύγκρισης, δηλαδή το β’ τρίμηνο του 2020, είναι αρκετά χαμηλή και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ιδιαίτερος ενθουσιασμός ακόμη και σε περιπτώσεις όπου κάποια εταιρεία πραγματικά «συνθλίβει» τις προβλέψεις.
Παράδειγμα, σήμερα, ο τίτλος της Morgan Stanley που υποχωρεί 0,6%, παρά το γεγονός ότι τα μεγέθη β’ τριμήνου ήταν πολύ καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Ταυτόχρονα επιστρέφουν οι πιέσεις για την υψηλή τεχνολογία, με διάθεση κατοχύρωσης κερδών εκ μέρους των επενδυτών, με τους τίτλους των Apple, Amazon, Facebook και Alphabet να υποχωρούν άνω του 1%.
Ένας ακόμη παράγοντας που προβληματίζει τους επενδυτές είναι οι «βουτιά» του πετρελαίου, με το brent να υποχωρεί 1,30% στα 73,81 δολάρια και το αμερικανικό αργό να κινείται 1,48% χαμηλότερα στα 72,06 δολάρια. Ως βασική αιτία θεωρείται το γεγονός ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία στον ΟΠΕΚ για αύξηση της ημερήσιας παραγωγής, παρά την κόντρα που καταγράφηκε μεταξύ των μέχρι πρότινος στενών συμμάχων Σ. Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Παράλληλα καταγράφεται μερική στροφή των επενδυτών στα πολύτιμα μέταλλα, καθώς ο χρυσός ενισχύεται 0,21% στα 1.828,75 δολάρια και ο άργυρος κινείται 0,41% υψηλότερα στα 26,3 δολάρια.
Από την πλευρά του, πάντως, ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ έκανε ότι ήταν δυνατό για να κατευνάσει τις ανησυχίες. Στην πρόσφατη κατάθεσή του στη Γερουσία επεσήμανε ότι θεωρεί τους παράγοντες που ωθούν τον πληθωρισμό προσωρινούς. Επανέλαβε τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική για τη στήριξη της απασχόλησης.
Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να επιτευχθεί «ουσιαστική περαιτέρω πρόοδος» για την επίτευξη της πλήρους απασχόλησης, δήλωσε ο Πάουελ στην ομιλία του προς την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό «ήταν υψηλότερα από το αναμενόμενο, αλλά στην πραγματικότητα εξακολουθούν να συνάδουν με αυτό για το οποίο μιλάμε», δήλωσε ο Πάουελ. «Είναι η τέλεια καταιγίδα υψηλής ζήτησης και χαμηλής προσφοράς, και θα πρέπει να περάσει», πρόσθεσε.
«Βουτιά» άνω του 1% στην Ευρώπη
Σε κλοιό μεγάλων πιέσεων βρέθηκαν για μία ακόμη συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον ενεργειακό κλάδο να βρίσκεται στην αιχμή των ρευστοποιήσεων.
Πτώση 0,95% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 456,20 μονάδες, με τον ενεργειακό κλάδο να εμφανίζει απώλειες 2,7% ακολουθώντας την αντίστοιχη πορεία που σημειώνουν οι τιμές πετρελαίου αλλά και φυσικού αερίου. Στο -1,01% ο γερμανικός DAX 30 και τις 15.629,66 μονάδες, με τον βρετανικό FTSE 100 να υποχωρεί 1,12% στις 7.012,02 μονάδες και τον γαλλικό CAC 40 να κινείται 0,99% χαμηλότερα στις 6.493,36 μονάδες. Ανάλογη εικόνα και για τα μεγάλα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου, όπου ο ιταλικός FTSE MIB αποδυναμώθηκε 1,27% στις 24.875,50 μονάδες, με τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 να υποχωρεί 1,52% στις 8.527 μονάδες.
Στα θετικά στοιχεία της ημέρας οι εργαζόμενοι στις βρετανικές επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 94.000 θέσεις εργασίας, σε φιλοξενία και εστίαση, ενώ καταγράφονται αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις από την αύξηση των μισθών. Αυξήθηκαν επίσης κατά 72.000 οι θέσεις εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών.
Ο βρετανικός πληθωρισμός ξεπέρασε τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας τον Ιούλιο καθώς διαμορφώθηκε στο 2,5% από 2,1% που ήταν τον Ιούνιο, ενώ οι οικονομολόγοι προέβλεπαν πως θα διαμορφωνόταν στο 2,2% στο 12μηνο μέχρι τον Ιούνιο.