Στη «σκιά» της απειλής του πληθωρισμού βρέθηκε σήμερα η Wall Street, καθώς παρά τα θετικά νέα από την αγορά εργασίας, οι δείκτες έκλεισαν τη συνεδρίαση με απώλειες. Το βλέμμα στρέφεται στην έκθεση για την πορεία της απασχόλησης τον Μάιο, τα στοιχεία της οποίας θα γνωστοποιηθούν αύριο.
Συγκεκριμένα, ο Dow Jones υποχώρησε 0,07% στις 34.577 μονάδες, ο Nasdaq κινήθηκε 1,03% χαμηλότερα στις 13.614 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 0,3412% στις 4.193 μονάδες.
Στο μέτωπο της απασχόλησης, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 29 Μαΐου, ανήλθαν μόλις σε 385.000. Χαρακτηριστικό είναι ότι κινήθηκαν κάτω από τις 400.000 για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού. Σημειώνεται ότι στις 14 Μαρτίου του 2020, 256.000 πολίτες είχαν αιτηθεί επιδόματα ανεργίας, ενώ μία εβδομάδα αργότερα αυτά εκτινάχθηκαν στα 3 εκατ. Οι αναλυτές, μετά τα σημερινά αποτελέσματα, διαπιστώνουν ότι η αγορά εργασίας συνεχίζει να ανακάμπτει σταδιακά, ενώ ανέμεναν ότι οι αιτήσεις θα ήταν 393.000.
Παράλληλα, ο δείκτης των υπηρεσιών ISM κατέγραψε «άλμα» τον Μάιο στις 64 μονάδες, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό. Οποιαδήποτε τιμή πάνω από τις 50 μονάδες ισοδυναμεί με επέκταση του τομέα των υπηρεσιών, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση στις 63 μονάδες.
«Η αμερικανική οικονομία ανέβασε ταχύτητα τον περασμένο μήνα, με την παραγωγή στους κλάδους της μεταποίησης και των υπηρεσιών να σπάει κάθε ρεκόρ. Η στενή σχέση του δείκτη PMI με το ΑΕΠ σημαίνει ότι η οικονομία οδεύει προς ισχυρή - και μάλλον διψήφια - ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο», ανέφερε ο Κρις Γουίλιαμσον, οικονομολόγος της IHS Markit.
Επιπλέον αίσθηση έχει προκαλέσει η πρόθεση του προέδρου, Τζο Μπάιντεν να ακυρώσει την πρόταση για αύξηση του εταιρικού φόρου, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους Ρεπουμπλικάνους. Πηγές του πρακτορείου Reuters αναφέρουν ότι ο κ. Μπάιντεν πρότεινε να καθιερωθεί ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στο 15%, αντί του σχεδίου που υπήρχε για αύξηση φόρων στις εταιρίες κατά 28%.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Beige Book της Fed που δημοσιεύθηκε χθες, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με μέτριο ρυθμό το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου, ωστόσο συγκριτικά με την προηγούμενη περίοδο αναφοράς ήταν ταχύτερος. Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η έκθεση διαπίστωσε ότι οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται, ενώ η επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος, σύμφωνα με την έκθεση, οδήγησε στην αύξηση των καταναλωτικών δαπανών.
Μερίδα αναλυτών, ωστόσο, εκφράζει φόβους ότι υπάρχει το ενδεχόμενο η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ να αλλάζει τη νομισματική της πολιτική, νωρίτερα από το αναμενόμενο. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του επικεφαλής της Fed στη Φιλαδέλφεια, Πάτρικ Χάρκερ, ο οποίος ανέφερε ότι η τράπεζα ίσως επιβραδύνει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων, καθώς η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει από την πανδημία και ενώ η κατάσταση στην αγορά εργασίας βελτιώνεται.
Εντωμεταξύ, πτωτική πορεία συνεχίζουν να έχουν τα ημερήσια νέα κρούσματα κορονοϊού αλλά και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, κάτι που γεμίζει με αέρα αισιοδοξίας την αγορά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 41% του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει εμβολιαστεί.
Στο ταμπλό, απώλειες κατέγραψαν οι τεχνολογικές μετοχές με τις Apple, Amazon, Microsoft και Google. Αντίθετα, κέρδη σημείωσε η General Motors καθώς τα εξαμηνιαία αποτελέσματα της εταιρείας αναμένεται να είναι καλύτερα από τις προβλέψεις της. Η μετοχή της AMC υποχώρησε κατά 17,95% και ενώ χθες τα κέρδη της ξεπέρασαν ενδοσυνεδριακά ακόμα και το 110%
Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 1,63%.
Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,12% στις 45 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο είχε απώλειες 0,61% στις 7.064 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε κέρδη 0,19% στις 15.632 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κινήθηκε 0,21% χαμηλότερα στις 6.507 μονάδες.