ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
Φωτο: Shutterstock

Τι κρύβει η πρώτη σοβαρή πτώση στο ΧΑ μετά την άνοδο 21% σε τρεις μήνες

Υψηλές αποτιμήσεις και πιθανή σύσφιξη πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες φέρνουν σε σταυροδρόμι τα χρηματιστήρια. Αναγκαία, σύμφωνα με αναλυτές, μια διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Επιβεβαιώνοντας το παλιό ρητό των αγορών "sell in May and go away", ο τρέχων μήνας αποδεικνύεται διορθωτικός για τις αγορές, σε μια συγκυρία που πληθαίνουν οι φωνές για κορεσμό στις αποτιμήσεις και ανάγκη πτωτικής εξισορρόπησης, καθώς γίνεται όλο και πιθανή μια σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός.

Με τις διεθνείς αγοράς να δίνουν τον τόνο, το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε για 7η συνεδρίαση πτωτικά στις έντεκα που έχουν γίνει έως τώρα το Μάιο, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί σε ποσοστό 3,22%, τον FTSE 25 να χάνει 3,54% και τον τραπεζικό δείκτη στο -7,86%. 

Ασφαλώς, το ελληνικό χρηματιστήριο, ύστερα από ένα τρίμηνο ράλι όπου ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο +21,47% έχει κάθε λόγο διόρθωσης – αποφόρτισης, ώστε να υπάρξει ανατροφοδότηση της ρευστότητας, αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων και επαναφόρτιση της δυναμικής.

Από εκεί και πέρα, τα πάντα θα εξαρτηθούν από την πορεία των διεθνών αγορών, καθώς η μικρή, αναδυόμενη περιφερειακή ελληνική αγορά, που «απασχολεί» ένα πολύ μικρό κομμάτι από την παγκόσμια επενδυτική πίτα δύσκολα θα μπορούσε να κινηθεί κόντρα στο ρεύμα. 

«Υπεραπαραίτητη μια διόρθωση έως 840 - 830 μονάδες»

Όπως σημειώνει στο BusinessDaily.gr διευθύνων σύμβουλος ιδιωτικής χρηματιστηριακής, «ασχέτως με το διεθνές κλίμα, το Χ.Α. χρωστούσε – και χρωστά – διόρθωση, την οποία θεωρώ υπεραπαραίτητη για τη συνέχεια. Το να πηγαίνουν μόνιμα πάνω οι αγορές, είναι… άρρωστο. Το Χ.Α. λοιπόν θεωρώ ότι έχει περιθώριο να συνεχίσει τη διόρθωσή του έως τα επίπεδα των 840-830 μονάδων, ή συνολικά περίπου 10% από τα πρόσφατα υψηλά, ώστε να μπορούμε να πούμε ότι υπήρξε κανονική διόρθωση. Επίσης, θεωρώ ότι και οι διεθνείς αγορές πρέπει να διορθώσουν, ήταν θέμα χρόνου να το κάνουν αυτό, ενώ οι ενδείξεις είχαν φανεί όλο το τελευταίο διάστημα». 

Μπορεί λοιπόν το ελληνικό χρηματιστήριο να έχασε το υπερδεκαετές bull market των διεθνών αγορών λόγω της δημοσιονομικής κρίσης και των μνημονίων, όμως – σε μια συγκυρία πιθανού κορεσμού των διεθνών αγορών και αλλαγής οικονομικής πολιτικής λόγω πληθωρισμού- νομοτελειακά το Χ.Α. θα ακολουθήσει το γενικότερο κλίμα. 

Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο ενδεχόμενο και ένας ορατός κίνδυνος που έχει πολλάκις επισημανθεί από τους εγχώριους αναλυτές και τους χρηματιστές. Ασχέτως αν η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε momentum βελτίωσης, το Χ.Α. σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να κινηθεί επί μακρόν ανεξάρτητα από το διεθνές κλίμα. 

Θυμίζουμε ότι οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες Ευρώπης και Αμερικής πολύ πρόσφατα βρέθηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά, όμως το ελληνικό χρηματιστήριο ακόμα δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει ούτε τα περυσινά υψηλά των 950 μονάδων, όταν οι ξένες αγορές ήδη αποκατέστησαν τη ζημιά από τον Covid-19 από τα μέσα του 2020. 

Δύσκολη εξίσωση η υπέρβαση των 900 - 910 μονάδων 

Τα επίπεδα των 900 – 910 μονάδων αποδεικνύονται δύσκολη εξίσωση για την αγορά, οπότε τελευταία οι αγοραστές αποδυναμώθηκαν, ενώ υπάρχουν και στοιχεία κόπωσης. Η αγορά είναι μπλοκαρισμένη τεχνικά, καθώς δεν υπήρξε η διόρθωση που ήταν απαραίτητη ύστερα από το τρίμηνο ράλι, με αποτέλεσμα να συσσωρεύσει τις προηγούμενες ημέρες, οπότε χθες καταγράφηκε πτωτική εκτόνωση – ξεμπλοκάρισμα. 

Πλέον, μένει να δούμε –αναλόγως με το διεθνές κλίμα– αν στα επίπεδα των 880 μονάδων θα βγουν ξανά άμυνες και αναχώματα όπως έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, ή αν θα πάμε σε πιο γενναία διόρθωση, ίσως με κίνηση προς τις 860 ή 850 μονάδες. Μια καλή διόρθωση στο Χ.Α. θα επαναφόρτιζε με ρευστότητα το σύστημα και θα έδινε την ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις σε πιο προσφιλή επίπεδα. 

Χθες ο Γ.Δ. έφτασε έως το χαμηλό των 879,15 μονάδων (-2,39%) κλείνοντας στις 881,04 μονάδες με πτώση 2,18%, ενώ μετά από πολλές ημέρες κινήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης σταθερά κάτω από τις 900 μονάδες, έχοντας υψηλό στις 896,01 μονάδες. 

Μεγάλη πτώση διεθνώς 

Σε διεθνές επίπεδο οι αγορές έτσι κι αλλιώς – εδώ και τουλάχιστον μια διετία – είναι «υπερφορτωμένες» και σε υπεραγορασμένα επίπεδα, δεδομένου ότι οι πολιτικές των κεντρικών τραπεζών να απελευθερώσουν μεγάλη ρευστότητα έχουν οδηγήσει σε μια ιδιότυπη «νιρβάνα» τα χρηματιστήρια, τα οποία στην ουσία αποκόπηκαν από τα τεκταινόμενα στην πραγματική οικονομία. 

Οι αποτιμήσεις στις αγορές έχουν ανέλθει σε πολύ υψηλά επίπεδα, εν μέσω ενός ανατοφοδοτούμενου «κύκλου» συγχρονισμένης και μοχλευμένης ρευστότητας, που αναπαράγει τις… αξίες και πολλαπλασιάζει λογιστικά τις αποτιμήσεις, οδηγώντας στο πιο μακροχρόνιο, ανθεκτικό και οικουμενικό bull market όλων των εποχών. 

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, είναι σαφές ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο «εκλογίκευσης» των αποτιμήσεων και –σε πρώτη φάση– ανάγκη διόρθωσης. Ήδη τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν καταγραφεί σημαντικές αναταράξεις σε διεθνές επίπεδο.

Αφορμή για το γύρισμα των αγορών είναι η μεγάλη ανησυχία για τον πληθωρισμό και η πιθανή προεξόφληση αλλαγής πολιτικής σ’ ό,τι αφορά τα επιτόκια. Σε αυτές τις συνθήκες, πιο ευάλωτες είναι οι μετοχές του τεχνολογικού τομέα και τα κρυπτονομίσματα, που βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση τις τελευταίες ημέρες, χάνοντας συνολικά πάνω από 600 δισ. από την συλλογική τους κεφαλαιοποίηση η οποία υποχωρεί τώρα πέριξ των 1,9 τρισ. δολαρίων. Η πτώση αυτή ήταν -εν πολλοίς- αναμενόμενη και προδιαγεγραμμένη. Οφείλεται κυρίως σε θεμελιώδεις παράγοντες και δευτερευόντως σε τεχνικούς.

Ενδείξεις υπερβολών στις αγορές βλέπει η ΕΚΤ 

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποιεί ότι η υπερτίμηση στις χρηματιστηριακές αγορές μπορεί να κρύβει απειλές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Μάλιστα, η ΕΚΤ, για να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στα χρηματιστήρια, χρησιμοποίησε τη λέξη "exuberance", παραπέμποντας με αυτό τον τρόπο στην ιστορική προειδοποίηση του πρώην διοικητή της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν περί «παράλογης ευφορίας» ("irrational exuberance"), οποίος στα τέλη της δεκαετίας του '90, όταν κέρδιζαν έδαφος οι μετοχές της τεχνολογίας, προειδοποιούσε ότι η αγορά ήταν υπερτιμημένη.

«Εάν συνεχιστούν οι ανοδικές τάσεις στον πληθωρισμό των ΗΠΑ, είναι πιθανό να υπάρξει πρόωρη νομισματική σύσφιξη, οδηγώντας σε άνοδο τις αποδόσεις των ομολόγων χωρίς αυτή να συνοδεύεται από βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης. Παράλληλα οι επιπτώσεις στην ευρωζώνη από μια ανατιμολόγηση (σ.σ.: πτώση) των αμερικανικών μετοχών θα μπορούσαν να είναι σημαντικές», αναφέρει η ΕΚΤ στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Κυνήγι ευκαιριών μετά τη διόρθωση στο ΧΑ, πέρασε το τεστ στις 1.400 μονάδες

Επέστρεψε η διάθεση ανάληψης ρίσκου στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές στο ΧΑ αναζήτησαν επενδυτικές ευκαιρίες μετά τη διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων, που είχε φτάσει και σε διψήφια ποσοστά για ορισμένες μετοχές.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σκληρή δοκιμασία για τις αγορές της Ευρώπης, σε δίνη πιέσεων και το ΧΑ

Κλιμακώνονται οι ανησυχίες των επενδυτών με επίκεντρο τη Γαλλία, «βουτιά» πάνω από 12% για την κορυφαία τράπεζα BNP Paribas. Έχει υποχωρήσει 3,50% ο Γενικός Δείκτης στο 5θήμερο και δοκιμάζονται τα επίπεδα των 1.400 μονάδων.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς απέφυγαν τον πανικό οι αγορές στην Ευρώπη, γιατί ξεχώρισε θετικά το ΧΑ

Έπεσε το ευρώ, εκτινάχτηκε το spread γαλλικών - γερμανικών ομολόγων, πιέστηκαν τα χρηματιστήρια, αλλά στο τέλος της συνεδρίασης οι απώλειες ήταν μικρές. Πώς αξιολογείται το στοίχημα Μακρόν. Υπεραπόδοση από το ΧΑ.
ΑΓΟΡΕΣ

Η αιχμηρή διόρθωση στο ΧΑ, η ΕΚΤ και η νευρικότητα ενόψει των εκλογών

Εντός πλαισίου η διόρθωση από τα υψηλά των 1.500 μονάδων, τονίζει στο BD ο Ν. Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής. Νευρική αναμονή για τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ και τις ευρωεκλογές.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Πήραν πάλι τα ηνία οι τράπεζες στο ΧΑ και οδηγούν την ανοδική αντίδραση

Η αγορά βρίσκει πάλι ρυθμό μετά τη διόρθωση του Μαΐου, κλειδί για τη συνέχεια η πορεία των τραπεζικών μετοχών και η εισροή φρέσκων κεφαλαίων. Ο ρόλος των εκλογών στους υπολογισμούς των ξένων θεσμικών.
ΑΓΟΡΕΣ

Το αίνιγμα του Ιουνίου στο χρηματιστήριο: Οι προσδοκίες και τα βαρίδια

Η σημαντική διόρθωση μέσα στον Μάιο δημιουργεί προσδοκίες για αντίδραση. Ικανοποιητικά τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Παραδοσιακά δύσκολος μήνας ο Ιούνιος, επιβαρύνεται και από τις αποκοπές μερισμάτων.