Παραμένουν σε τροχιά υποχώρησης οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, αν και έχουν περιορίσει αρκετά την αρχική τους πτώση, ενώ σημαντικές είναι οι απώλειες που σημείωσαν οι κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς υποχωρεί η διάθεση ανάληψης ρίσκου και οι επενδυτές φροντίζουν να ρευστοποιήσουν τοποθετήσεις που θεωρούνται ριψοκίνδυνες, όπως οι μετοχές αλλά και τα κρυπτονομίσματα.
Πτώση 0,7% για τον Dow Jones, ο οποίος, όμως, ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί έως και 1,5%, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα που ακολούθησαν S&P 500 και Nasdaq με τις απώλειές τους να διαμορφώνονται στο 0,5% και 0,19% αντίστοιχα.
Το sell-off ξεκίνησε από τις τεχνολογικές μετοχές αλλά διευρύνθηκε σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων, με εξαίρεση τις μετοχές ορισμένων ομίλων λιανικών πωλήσεων οι οποίοι ανακοίνωσαν μεγέθη καλύτερα των εκτιμήσεων.
Αρνητική επίδραση και η νέα «βουτιά» για τα κρυπτονομίσματα και κυρίως για το bitcoin, το οποίο υποχώρησε 30% διαμορφούμενο λίγο υψηλότερα από τα 30.000 δολάρια, έχοντας χάση άνω του 50% της αξίας του από τα μέσα Απριλίου όπου είχε βρεθεί άνω των 64.000 δολαρίων.
Η βουτιά του bitcoin συμπαρασύρει και τη μετοχή της Tesla, η οποία υποχωρεί 4%, καθώς η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι έχει ανοίξει θέσεις στο κρυπτονόμισμα ενώ εξετάζει και το ενδεχόμενο να το δεχθεί ως μέσο πληρωμής για την αγορά των μοντέλων της.
«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το bitcoin είναι ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι των αγορών. Μπορεί να θεωρηθεί ως βαρόμετρο για τις διαθέσεις των επενδυτών. Αυτή τη στιγμή είναι φανερή η διάθεση αποφυγής του ρίσκου», τονίζει ο Peter Boockvar, επικεφαλής επενδύσεων στην Bleakley Advisory Group, μιλώντας στο CNBC.
Στήριξη στην ευρύτερη αγορά προσφέρουν ορισμένες μετοχές «παραδοσιακής οικονομίας» με τον τίτλο του ομίλου λιανικών πωλήσεων Target να ενισχύεται 3,8%, μετά την ανακοίνωση ότι οι πωλήσεις του αυξήθηκαν 23% κατά το τελευταίο τρίμηνο.
Προειδοποιήσεις για την πορεία της Wall Street έστειλε και η ΕΚΤ, η οποία σε έκθεσή της τονίζει ότι «Εάν συνεχιστούν οι ανοδικές τάσεις στον πληθωρισμό των ΗΠΑ, είναι πιθανό να υπάρξει πρόωρη νομισματική σύσφιξη, οδηγώντας σε άνοδο τις αποδόσεις των ομολόγων χωρίς αυτή να συνοδεύεται από βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης. Παράλληλα οι επιπτώσεις στην ευρωζώνη από μια ανατιμολόγηση (σ.σ.: πτώση) των αμερικανικών μετοχών θα μπορούσαν να είναι σημαντικές» και προσθέτει ότι «μία διόρθωση της τάξης του 10% στη Wall Street θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών πολιτικών της ευρωζώνης, όμοια με περίπου το ένα τρίτο της σύσφιξης που παρατηρήθηκε μετά την εμφάνιση της πανδημίας κορονοϊού, τον Μάρτιο του 2020».
Σε ελεύθερη πτώση και η αγορά πετρελαίου με το brent να υποχωρεί 2,5% στα 66,97 δολάρια και το αμερικανικό αργό να αποδυναμώνεται 2,8% στα 63,66 δολάρια.
Μεικτές τάσεις για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να έχει κέρδη 0,77% στα 1.882,45 δολάρια και τον άργυρο να υποχωρεί 0,85% στα 28 δολάρια.
Μεγάλες πιέσεις και για την Ευρώπη
Πορεία ανάλογη με αυτήν της Wall Street ακολούθησαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον φόβο της αύξησης του πληθωρισμού να παραμένει ο υπ’ αριθμόν ένας κίνδυνος.
Απώλειες 1,5% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 στις 436,34 μονάδες, με τον κλάδο πρώτων υλών να υποχωρεί 4,1%, ενώ όλοι οι κλαδικοί δείκτες βρέθηκαν στο «κόκκινο».
Ανάλογη η εικόνα για τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς ο γερμανικός DAX 30 αποδυναμώθηκε 1,77% στις 15.113,56 μονάδες, με τον βρετανικό FTSE 100 να υποχωρεί 1,19% στις 6.950,20 μονάδες και τον γαλλικό CAC 40 να έχει απώλειες 1,43% στις 6.262,55 μονάδες.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι μεγάλες αγορές της Νότιας Ευρώπης, με τον ιταλικό FTSE MIB να υποχωρεί 1,58% στις 24.486,69 μονάδες και τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 να κινείται 1,23% χαμηλότερα στις 9.070,70 μονάδες.