Η συνεχιζόμενη αδυναμία των τεχνολογικών μετοχών, καθώς διατηρούνται οι ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, οδηγεί χαμηλότερα τους τρεις βασικούς δείκτες της Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ενώ ήπιες απώλειες εμφάνισαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Ο Dow Jones υποχωρεί 0,41%, με τον S&P 500 να έχει πτώση 0,6%, ενώ 1,23% χαμηλότερα κινείται ο Nasdaq.
Πτώση κοντά στο 1% για τους τίτλους των Apple, Facebook και Netflix, ενώ στο -0,6% διαμορφώνεται η μετοχή της Alphabet, μητρικής της Google. Οι επενδυτές συνεχίζουν να «τιμωρούν» τον τεχνολογικό κλάδο και ταυτόχρονα στρέφονται σε περισσότερο κυκλικούς τομείς, όπως αυτοί ενέργειας, χρηματοοικονομικών και πρώτων υλών.
Κέρδη 4% για τον τίτλο της AT&T μετά τις πληροφορίες ότι βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές για τη συγχώνευση του μιντιακού της ομίλου με το Discovery Inc., μία συμφωνία, η οποία στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί θα δημιουργήσει έναν γίγαντα των μέσων με εταιρική αξία 150 δισ. δολαρίων.
Ο όμιλος της AT&T που ελέγχει το CNN, το ΗΒΟ, το Cartoon Network, το TBS, το ΤΝΤ και τα στούντιο Warner Bros θα συγχωνευτούν με τον Όμιλο Discovery που κατέχει το HGTV, το Food Network, το Travel Channel και το Animal Planet και με μία τέτοια κίνηση έρχονται να κοντράρουν στα ίσια τα «βαριά χαρτιά» του χώρου του streaming, όπως τη Netflix και την Amazon Η δομή της συμφωνίας είναι ακόμα ασαφής, αλλά η AT&T, η οποία έχει αξία περίπου 230 δισ. δολάρια, αναμένεται να ελέγξει το μεγαλύτερο μέρος της νέας οντότητας. Σημειώνεται ότι το 2018, η AT&T εξαγόρασε την Time Warner την οποία μετονόμασε σε WarnerMedia έναντι του ποσού των 85,4 δισ. δολαρίων.
Αναφορικά με τη γενικότερη πορεία της αγοράς οι αναλυτές εκτιμούν ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι ρευστοποιήσεις οφείλονται και στη διαμόρφωση των αποτιμήσεων σε υψηλά επίπεδα. «Δεν είναι μοναδική αιτία το «καμπανάκι» για την πορεία του πληθωρισμού που έκρουσε την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και ο φόβος ότι τελικά η αγορά είναι υπέρ-αγορασμένη (overbought) και οι αποτιμήσεις πολύ υψηλές», αναφέρει σε έκθεσή της η JPMorgan.
Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 4,2% τον Απρίλιο, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, σκορπώντας ανησυχίες στην αγορά για πιθανή αλλαγή νομισματικής πολιτικής από τη Fed, τις οποίες δεν καθησύχασαν ούτε οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της τράπεζας, τα οποία τόνισαν ότι η Fed δεν εξετάζει να προχωρήσει, τουλάχιστον άμεσα, σε οποιαδήποτε αλλαγή της πολιτικής της.
Σε θετική πορεία κινείται η αγορά πετρελαίου, με το brent να ενισχύεται 1,06% στα 69,43 δολάρια, ενώ κέρδη 1,32% εμφανίζει το αμερικανικό αργό στα 66,22 δολάρια. Σημαντική η άνοδος για τον χρυσό στο +1,67% και τα 1.868,25 δολάρια, ενώ ράλι με κέρδη άνω του 3% εμφανίζει ο άργυρος στα 28,3 δολάρια.
Ήπια πτωτική πορεία για την Ευρώπη
Χαμηλότερα κινήθηκαν και τα κορυφαία ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω τόσο της πορείας του πληθωρισμού στις ΗΠΑ αλλά και της ανησυχίας για την πορεία της πανδημίας, κυρίως μετά την εμφάνιση της επονομαζόμενης «ινδικής μετάλλαξης».
Οριακή πτώση 0,05% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 στις 442,29 μονάδες, με τις μετοχές εταιρειών ταξιδιών και αναψυχής να υποχωρούν κατά 2,25%. Στο -0,13% και τις 15.396,62 μονάδες ο γερμανικός DAX 30, με τον βρετανικό FTSE 100 να υποχωρεί 0,15% στις 7.032,85 μονάδες και τον γαλλικό CAC 40 να αποδυναμώνεται 0,28% στις 6.367,35 μονάδες.
Αντίθετα θετικά κινήθηκαν οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, καθώς ο ιταλικός FTSE MIB είχε κέρδη 0,39% στις 24.862,68 μονάδες, με τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 να κινείται 0,11% υψηλότερα στις 9.155,60 μονάδες.