ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Wall Street, Metoxes, Agores
Φωτο: Shutterstock

Ισχυρές πιέσεις στη Wall λόγω πληθωρισμού, «βουτιά» 2,2% για Nasdaq

Μεγάλες απώλειες για τους δείκτες, καθώς ο πληθωρισμός των ΗΠΑ εκτινάχθηκε στο 4,2%. Στα ομόλογα, η απόδοση του 10ετούς τίτλους διαμορφώνεται στο 1,67%.

Ισχυρές απώλειες καταγράφουν οι αμερικανικοί δείκτες, σήμερα Τετάρτη, στον απόηχο των στοιχείων που ανακοινώθηκαν σχετικά με τον πληθωρισμό για τον Απρίλιο. Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός έκανε «άλμα» 4,2% έναντι πρόβλεψης για άνοδο 3,6%. Τον Μάρτιο είχε καταγράψει αύξηση σε ετήσια βάση κατά 2,6%.

Συγκεκριμένα, o Dow Jones κινείται 1,40% χαμηλότερα στις 33.791 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει πτώση 2,29% στις 13.082 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει απώλειες 1,71% στις 4.080 μονάδες.

Οι φόβοι για τον πληθωρισμό και την πιθανή επίδρασή του στη νομισματική πολιτική είναι ένα θέμα που επανέρχεται στη συζήτηση, μετά τα «καμπανάκια» που ήχησαν στην αγορά λόγω της πολύ μεγάλης ανόδου του δείκτη πληθωριστικών προσδοκιών, ο οποίος αντανακλά τις εκτιμήσεις της αγοράς ομολόγων για τον πληθωρισμό σε βάθος πενταετίας (προκύπτει ως διαφορά των αποδόσεων ανάμεσα στα πενταετή ομόλογα με ρήτρα πληθωρισμού και στα απλά ομόλογα ίδιας διάρκειας). Ο δείκτης αυτός αυξήθηκε κατά 3,4 μονάδες βάσης, στο 2,73%, που είναι και η υψηλότερη καταγραφή από το 2006, πάνω από το τελευταίο ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2008.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 4,2%, πολύ πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγο πως θα διαμορφωθεί στο 3,6%. Ωστόσο, η αύξηση των τιμών κατά 0,8% τον Απρίλιο και μόνο κατέστησε σαφές ότι η άνοδος δεν ήταν εξ ολοκλήρου αποτέλεσμα στρεβλώσεων από πέρυσι στην αγορά πετρελαίου όταν οι τιμές του αργού πετρελαίου έπεσαν για λίγο κάτω από το μηδέν ενάντια σε μια κατάρρευση της ζήτησης που οφείλεται στο Covid-19.

Ακόμα και όταν απογυμνώθηκαν από ορισμένα από τα πιο ασταθή στοιχεία τους, τα δεδομένα ήταν άσχημα: ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε 0,9% τον μήνα, η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Αυτό άφησε τον κεντρικό πληθωρισμό να τρέχει με ρυθμό 3,0%.

«Με τους αριθμούς πληθωρισμού να είναι ακόμη υψηλότεροι από το αναμενόμενο - ακόμη και λαμβάνοντας υπόψη τις βασικές επιπτώσεις - θα κάνει την αγορά να επανεκτιμήσει την άποψή της σχετικά με τα επιτόκια», δήλωσε ο Κρις Ζακαρέλι, επικεφαλής των επενδύσεων της Independent Advisor Alliance«Η αγορά ομολόγων ήταν εκπληκτικά αληθινή σχετικά με την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων και τελικά θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι τα τρέχοντα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά».

Στην αγορά εντείνεται η συζήτηση για το κατά πόσον ο πληθωρισμός θα επιμείνει αρκετά για να αναγκάσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να σφίξει την χαλαρή  νομισματική πολιτική της νωρίτερα από ό, τι υποδηλώνει η τρέχουσα καθοδήγηση, ενώ τα μεγάλα πακέτα στήριξης έχουν πυροδοτήσει ένα ράλι τιμών στις παγκόσμιες αγορές αυξάνοντας τις ανησυχίες πως οι αποτιμήσεις των μετοχών βρίσκονται ψηλά. Η ετήσια σύγκριση του πληθωρισμού ενισχύθηκε επίσης από το σοκ της διακοπής παραγωγής που προκάλεσε η πανδημία το 2020.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της Fed διαβεβαιώνουν τους επενδυτές ότι η ανάκαμψη των ΗΠΑ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κινδύνους και είναι πρόωρο να συζητήσουμε την απόσυρση της νομισματικής στήριξης. Παράλληλα είχαν δείξει ότι η Fed είναι έτοιμη να ανεχθούν υπερβάσεις του πληθωρισμού με στόχο να δοθεί ώθηση στην ανάκαμψη μετά την πανδημία, όπου η δημιουργία θέσεων εργασίας θα είναι καθοριστική. Και σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα σχετικά με την αύξηση του εργατικού δυναμικού που υποβαθμίζουν σημαντικά τις προβλέψεις.

Ο χαλκός και το σίδηρος βρίσκονται σε πορεία για νέα ιστορικά υψηλά εν μέσω μιας διευρυνόμενης έκρηξης των εμπορευμάτων. Το πετρέλαιο ήταν σταθερό πάνω από 65 δολάρια ανά βαρέλι. Ο μεγαλύτερος αγωγός των ΗΠΑ παραμένει κλειστός μετά από μια επίθεση στον κυβερνοχώρο, οδηγώντας σε οξείες ελλείψεις καυσίμων σε ορισμένα μέρη του έθνους.

Στο ταμπλό, Οι μετοχές της τεχνολογίας, οδηγήθηκαν σε πτώση  καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν. Οι μετοχές των Alphabet, Microsoft, Facebook, Amazon και Apple μειώθηκαν περισσότερο από 2%, ενώ οι μετοχές των Nvidia και AMD καταγράφουν επίσης απώλειες. Η Tesla υποχωρεί περίπου 3%. Η JPMorgan σημειώνει άνοδο περίπου στο 1%, ενώ η Occidental Petroleum έχει κέρδη 6,5%. Η Chevron κινείται 2% υψηλότερα.

Στα ομόλογα, η απόδοση του 10ετούς τίτλους διαμορφώνεται στο 1,67%.

Στη Γηραιά Ήπειρο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,3% στις 437 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο είχε κέρδη 0,91% στις 7.011 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κατέγραψε άνοδο 0,2% στις 15.150 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κινήθηκε 0,19% υψηλότερα στις 6.279 μονάδες.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Stock Exchanges, Xrimatistiria, Stocks, Metoxes, Xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Τοποθετήσεις σε αμυντικούς κλάδους προτείνει η Πειραιώς για το δ' τρίμηνο

Επενδύσεις σε τομείς όπως αυτοί ενέργειας, υγείας και τράπεζες στις μετοχικές αγορές συστήνει η Πειραιώς, ενώ εκτιμά ότι τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα έχουν καλύτερες προοπτικές από τα αντίστοιχα αμερικανικά.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Βαριές απώλειες για ευρωαγορές, στο «κόκκινο» και πάλι η Wall Street

Οι ανησυχίες για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας έχουν προκαλέσει ένα παγκόσμιο sell off και τις ευρωπαϊκές αγορές να κλείνουν σε χαμηλά εξαμήνου. «Βαρίδι» για τη Wall Street οι τεχνολογικές μετοχές.