Διεύρυνση απωλειών και μεγάλες πιέσεις για όλους τους κλάδους σημειώνεται στις ευρωπαϊκές αγορές, στον απόηχο αντίστοιχης κίνησης στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street, με τις ανησυχίες για ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων να επιστρέφουν.
Στις 12:14 ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 2,1%, με τον τομέα ταξιδιών και ψυχαγωγίας να σημειώνει απώλειες που ξεπερνούν το 4%, ενώ όλοι οι κλαδικοί δείκτες βρίσκονται στο «κόκκινο». Απώλειες 1,95% για τον γερμανικό DAX 30, με τον βρετανικό FTSE 100 να αποδυναμώνεται 2,05% και τον γαλλικό CAC 40 να κινείται 1,82% χαμηλότερα. Στο ίδιο μήκος κύματος τα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου, με τον ιταλικό FTSE MIB να έχει πτώση 1,31% και τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 να κινείται 1,26% χαμηλότερα.
Στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαρτίου οι τεχνολογικές μετοχές, ενώ ρευστοποιήσεις καταγράφονται και στον τομέα των πρώτων υλών μετά το χθεσινό ράλι.
Πτώση άνω του 5% για τη γερμανική ThyssenKrupp, καθώς ανακοίνωσε ζημίες για το β’ τρίμηνο του έτους χρήσης αν και προχώρησε σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για τα ετήσια μεγέθη της. Στο 1,1% οι απώλειες για την Ε.ΟΝ, παρά το ότι τα λειτουργικά κέρδη της ενισχύθηκαν 14% στο α’ τρίμηνο.
Στο -3,5% ο τίτλος της βρετανικής NatWest, καθώς το βρετανικό δημόσιο προχώρησε σε πώληση μετοχών ύψους 1,1 δισ. στερλινών, μειώνοντας το μερίδιό του στο 55%, καθώς η τράπεζα ήταν μεταξύ αυτών που είχαν στηριχθεί με δημόσιο χρήμα κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης που ξεκίνησε το 2008.
Ο φόβος για ενίσχυση του πληθωρισμού έχει επανέλθει στο προσκήνιο, με την Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ να τονίζει σε δηλώσεις της ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει το 3% στη Γερμανία, καθώς η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης ανακάμπτει από το πλήγμα της πανδημίας.
Στα αρνητικά για τις αγορές και η οριακή αύξηση μόλις 0,1% για τη βιομηχανική παραγωγή στην Ιταλία τον Μάρτιο, ενώ υπήρχε εκτίμηση ότι θα ενισχύονται 0,4%.
Σε τροχιά πιέσεων διατηρείται και η αγορά πετρελαίου με το brent να υποχωρεί 1,1% στα 67,58 δολάρια, ενώ ανάλογη πτώση εμφανίζει το αμερικανικό αργό στα 64,19 δολάρια, με την αγορά να μην επηρεάζεται ιδιαίτερα από τη διακοπή λειτουργίας αγωγού στις ΗΠΑ μετά από