ΓΔ: 2129.07 -0.06% Τζίρος: 111.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:09:41
Φωτο: Shutterstock

Ήπια άνοδος στην Ευρώπη, με τα βλέμματα στραμμένα στο Brexit

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε σήμερα το πρωί, πως «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια», καθώς τα εμπόδια ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία παραμένουν μεγάλα.

Με ήπια κέρδη διαπραγματεύονται οι ευρωπαϊκοί δείκτες, παρά το πτωτικό άνοιγμα, εν μέσω αμφιβολιών για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας για το Brexit και καθώς ο χρόνος για την επίτευξη της συμφωνίας εξαντλείται. 

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε σήμερα το πρωί, πως «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια», καθώς τα εμπόδια ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία παραμένουν μεγάλα και απομένουν μόλις λίγες ώρες για τις διαπραγματεύσεις που κινούνται σε ένα «στενό μονοπάτι». 

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον ανέφερε την Πέμπτη ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε μια «σοβαρή κατάσταση» και μια συμφωνία δεν είναι πιθανή εκτός και εάν η ΕΕ είναι πρόθυμη να αλλάξει τη στάση της στο θέμα της αλιείας. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική του επικοινωνία με την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία εκτίμησε ότι η επίτευξη συμφωνία είναι «πολύ δύσκολη» μέσα στις δύο εβδομάδες που απομένουν μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας.

Στο μέτωπο της πανδημίας, παρά τα νέα ρεκόρ κρουσμάτων σε Ευρώπη και ΗΠΑ και τις σκέψεις για αυστηρότερα lockdown, οι εξελίξεις στα εμβόλια προκαλούν αισιοδοξία. Ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου εναντίον του νέου κορονοϊού που κατασκευάζει η αμερικανική εταιρεία Moderna, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα επισπεύσει τη συνεδρίασή του για τη γνωμοδότηση και την πιθανή έγκριση του εμβολίου της Moderna κατά της Covid-19 για τις 6 Ιανουαρίου. Εξάλλου, εχθές η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ξεκινήσουν τον εμβολιασμό των πολιτών τους κατά του κορονοϊού στις 27 Δεκεμβρίου.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,1%, υποχωρώντας από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών περίπου στο οποίο ανήλθε εχθές. 

Ο DAX στη Γερμανία καταγράφει κέρδη 0,36%, ο CAC 40 στη Γαλλία ενισχύεται 0,27%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,6%. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει πτώση 0,24%, ενώ ο FTSE MIB στην Ιταλία κερδίζει 0,39%.

Νωρίτερα, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,16%, εξαιτίας της ανησυχίας μετά το ρεκόρ 822 κρουσμάτων μέσα σε μια ημέρα στην ιαπωνική πρωτεύουσα, το οποίο καταγράφηκε την Πέμπτη, ενώ ο Topix έκλεισε με οριακή άνοδο 0,04%. Στην Κίνα, ο Shanghai υποχώρησε 0,29% και στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng έκλεισε με πτώση 0,93%. 

Οριακές μεταβολές για τα futures, όπου του Dow σημειώνουν πτώση 0,01%, του S&P 500 άνοδο 0,05%, ενώ του Nasdaq κινούνται στο -0,01%.

Oι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, κατέκτησαν εχθές νέα ιστορικά υψηλά, με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν ότι έφθασε τελικά η στιγμή Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι να συμφωνήσουν σε ένα νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής στήριξης. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι επικεφαλής Βουλής των Αντιπροσώπων και Γερουσίας είναι πολύ κοντά στο να συμφωνήσουν για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης ύψους 900 δισ. δολαρίων, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και άμεσα επιδόματα σε μετρητά για τους Αμερικανούς πολίτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της πανδημίας. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και υψηλή μεταβλητότητα

Με συγκρατημένη αισιοδοξία λόγω της πτώσης των τιμών πετρελαίου, αλλά και με έντονη αβεβαιότητα λόγω της σύγκρουσης στο Ιράν, κινούνται οι αγορές. Στο επίκεντρο τα Στενά του Ορμούζ και οι αποφάσεις για το πετρέλαιο.
Χρηματιστήριο πόλης νύχτα
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Σε κλίμα αισιοδοξίας οι αγορές μετά τις δηλώσεις Τράμπ

Οι αγορές ανακάμπτουν μετά τις δηλώσεις Τραμπ για πιθανό τέλος της σύγκρουσης με το Ιράν που ενισχύουν το επενδυτικό κλίμα σε Ευρώπη, Ασία και Wall Street. Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου.
Γραφικά μετοχών και παράγωγα
ΑΓΟΡΕΣ

Τρομάζει τις αγορές ο γρίφος της διάρκειας του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Ισχυρές πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών και νέες απώλειες στις διεθνείς αγορές. Τρομάζει το κόστος του πολέμου. Ο γρίφος της διάρκειας των συγκρούσεων και οι επιπτώσεις σε ενέργεια - εμπόριο.