Αδύναμη να ανταγωνιστεί ΗΠΑ και Κίνα στις αρχικές δημόσιες εγγραφές (IPO) startups εμφανίζεται η Ευρώπη κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, γεγονός το οποίο, πέραν όλων των άλλων, δημιουργεί «σκιές» στις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου, ενώ μοιάζει να αποτελεί καμπανάκι κινδύνου υπενθυμίζοντας ότι η Ευρώπη μπορεί να χάσει σημαντικό μερίδιο του ρόλου της στο παγκόσμιο επιχειρείν.
Βάσει στοιχείων της εταιρείας ερευνών PitchBook, η αξία των αρχικών δημόσιων εγγραφών από την αρχή του 2020 τις οποίες έχουν στηρίξει εταιρείες venture capital και αφορούν κατά κύριο λόγο startups έχει φθάσει στις ΗΠΑ στα 118,19 δισ. δολάρια, στην Κίνα τα 72,8 δισ. δολάρια, ενώ στην Ευρώπη μόλις στα 6,7 δισ. δολάρια. Μάλιστα αρκετά ευρωπαϊκά startups προτιμούν να αναζητήσουν την τύχη τους στην αγορά της Wall Street, βρίσκονταν εκεί επενδυτές που θα στηρίξουν τις δημόσιες εγγραφές τους και γυρίζουν την πλάτη στις ευρωπαϊκές αγορές.
Δημόσιες εγγραφές που στήριξαν venture capitals
Ποιοι, όμως, είναι οι λόγοι που η Ευρώπη μετατρέπεται σε ουραγό των δημόσιων εγγραφών startups, ενός πολλά υποσχόμενου εξ όλων των απόψεων επιχειρηματικού τομέα; Σύμφωνα με την McKinsey υπάρχει ένα δίπολο που δημιουργεί αυτό το κενό για τις ευρωπαϊκές αγορές και εταιρείες.
Η πρώτη αιτία είναι το γεγονός ότι ενώ η Ευρώπη «δημιουργεί» το 1/3 των startups παγκοσμίως, έχει μείνει πολύ πίσω στο να μπορέσουν αυτές οι εταιρείες να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους και να μετατραπούν στις επονομαζόμενες «unicorns», δηλαδή εταιρείες που η κεφαλαιοποίησή τους ξεπερνά το ένα δισ. δολάρια.
Μία δεύτερη αιτία είναι το γεγονός ότι οι κανόνες που ισχύουν στην Ευρώπη, κυρίως σε ό,τι αφορά την παροχή stock options στους υπαλλήλους των εταιρειών είναι πολύ πιο αυστηρή σε σύγκριση με αυτούς σε ΗΠΑ και Κίνα, ενώ συχνά απαγορεύεται μέρος των αποδοχών ενός εργαζόμενου σε startup να είναι και μετοχές της ίδιας της εταιρείας.
Η αξία των δημόσιων εγγραφών που στήριξαν venture capitals
Η δυσκολία, όμως, χρηματοδότησης από τις αγορές – με τα IPOs να αποτελούν ένα πολύ βασικό μέσο προς αυτόν τον σκοπό- οδηγεί αρκετά ευρωπαϊκά startups σε μαρασμό, παρά το γεγονός ότι η Γηραιά Ήπειρος θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες πηγές ταλέντων σε αυτόν τον κλάδο.
Την ίδια ώρα η έλλειψη τεχνολογικών IPOs πλήττει όχι μόνο τις εταιρείες που αναζητούν κεφάλαια μέσω των αγορών αλλά και τους καθιερωμένους τεχνολογικούς ομίλους της Ευρώπης, με το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών να μειώνεται και να στρέφεται σε ΗΠΑ και Κίνα προς αναζήτηση νέων ευκαιριών.