Σε μια συνεδρίαση πολλαπλών αναταράξεων, που άρχισε με την επιρροή της είδησης για την ασθένεια Τραμπ και τελείωσε με παρέμβαση της προέδρου της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, υπέρ της λήψης νέων μέτρων στήριξης, η Wall Street κατάφερε να συγκρατήσει τελικά τις απώλειες των βασικών δεικτών, ενώ σοβαρότερη ήταν η πτώση του τεχνολογικού Nasdaq.
Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας αναμενόταν δύσκολη, καθώς η είδηση πως ο πρόεδρος Τραμπ είναι θετικός σε κορονοϊό και τα απογοητευτικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ προκάλεσαν ανησυχία στους επενδυτές.
Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,48% στις 27.682 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,95% στις 3.348 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε τις βαρύτερες απώλειες, 2,22% στις 11.075 μονάδες.
Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι δήλωσε πως θα υπάρξει βοήθεια για τις αεροπορικές εταιρείες είτε μέσω ενός ευρύτερου πλαισίου στήριξης της οικονομίας ή με μια διακομματική συμφωνία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων σε ξεχωριστό νομοσχέδιο, όπως ανέφερε το Bloomberg.
Παράλληλα η Πελόζι κάλεσε τις αεροπορικές, συμπεριλαμβανομένων των American Airlines και United Airlines, να καθυστερήσουν τις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων που έχουν ανακοινώσει σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις απώλειες από την αδύναμη ταξιδιωτική κίνηση λόγω της πανδημίας.
Μετά τις δηλώσεις Πελόζι, ο κλάδος των αεροπορικών σημείωσε άνοδο και συνέβαλε στον περιορισμό των απωλειών για τους δείκτες, με την Delta Airlines να κερδίζει 2,09%, ενώ η United Airlines ενισχύθηκε κατά 2,3% και η American Airlines βρέθηκε ψηλότερα κατά 3,4%.
Ο τεχνολογικός κλάδος επηρέασε αρνητικά την ευρύτερη αγορά με την Apple να καταγράφει απώλειες 3,24%, την Amazon 2,96%, τη Microsoft 2,97%, τη Facebook 2,54% και την Alphabet 2,22%.
Από την πλευρά της η Tesla, αν και ανακοίνωσε πως στο τρίτο τρίμηνο παρέδωσε 139.300 οχήματα, περισσότερα από τα 137.000 που προβλεπόταν, είδε την μετοχή της να σημειώνει πτώση 7,3%.
Η πρόοδος που καταγράφεται για το πακέτο οικονομικής στήριξης δείχνει πως καθησυχάζει τους επενδυτές για την εκλογική αβεβαιότητα που δημιούργησε η είδηση πως ο πρόεδρος Τραμπ και η σύζυγος του βρέθηκαν θετικοί σε τεστ για τον κορονοϊού και θα παραμείνουν σε καραντίνα.
Αναλυτές σημειώνουν ότι το μεγάλο άμεσο ερώτημα είναι αν ο 74χρονος Τραμπ θα έχει ήπια ή σοβαρή εξέλιξη της νόσου και, κυρίως, αν θα χρειασθεί να διασωληνωθεί, καθώς, σύμφωνα με το αμερικανικό Σύνταγμα, εάν ο πρόεδρος δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του αναπληρώνεται από τον αντιπρόεδρο, εν προκειμένω από τον Μάικ Πενς.
Τους επενδυτές προβληματίζουν επίσης τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο προστέθηκαν 661.000 νέες θέσεις εργασίας με το ποσοστό ανεργίας να υποχωρεί στο 7,9%, ωστόσο ήταν λιγότερες από τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για 800.000 νέες θέσεις εργασίας, εντείνοντας και πάλι τους φόβους πως θα αργήσει περισσότερο η ανάκαμψη της οικονομίας.