ΓΔ: 1480.23 -0.15% Τζίρος: 72.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η «απογείωση» της μικρής βρετανικής φαρμακευτικής λόγω... κορονοϊου

Η μικρή φαρμακευτική εταιρεία από την Βρετανία βλέπει την χρηματιστηριακή της αξία να ξεπερνά πλέον τα 371 εκατ. λίρες μετά την ανακοίνωση της για μια πιθανή θεραπεία κατά του κορονοϊού.

Θεαματική άνοδο σημειώνει η μετοχή της μικρής φαρμακευτικής εταιρείας από την Βρετανία Synairgen, μετά την ανακοίνωση της πως το πειραματικό εισπνεόμενο φάρμακο που αναπτύσσει, μειώνει τον κίνδυνο για τους ασθενείς από κορονοϊό.

Η μετοχή της φαρμακευτικής εταιρείας έχει πραγματοποιήσει ένα εντυπωσιακό «άλμα» 4.124% από την αρχή του έτους όταν και η μετοχή της διαπραγματευόταν στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου στις 5,875 πένες. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές στις 19 Αυγούστου, η μετοχή της Synairgen ήταν στις 248 πένες με την χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας να ξεπερνά τα 371 εκατ. λίρες.

Όταν η Synairgen ανακοίνωσε τα θετικά αποτελέσματα του αντιικού φαρμάκου της στη κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία, στις 20 Ιουλίου, η μετοχή της από τις 36,5 πένες που βρισκόταν έκλεισε εκείνη την ημέρα στις 213 πένες σημειώνοντας αύξηση 483% σε μια ημέρα.

Η Synairgen είναι μαι φαρμακοβιομηχανία που ιδρύθηκε από τους καθηγητές του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, Στέφεν Χολγκειτ (Stephen Holgate), Ντόνα Ντέιβις (Donna Davies) και Ράτκο Τζουκάνοβιτς (Ratko Djukanovic), με τις έρευνες της να επικεντρώνονται κυρίως γύρω από τα προβλήματα του αναπνευστικού.

Στα προτερήματα του εισπνεόμενου φαρμάκου της Synairgen, εκτός της σημαντικής μείωσης των φαινομένων δύσπνοιας και της μείωσης του χρόνου νοσηλείας που έχουν καταγραφεί, είναι και το γεγονός πως η θεραπεία αυτή θα μπορεί να δοθεί και εκτός νοσοκομείου, καθιστώντας την προσβάσιμη σε ακόμα μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Η θεραπεία που εκτόξευσε την Synairgen

Η θεραπεία με προσωρινή ονομασία SNG001, βασίζεται στην αντιϊκή πρωτεΐνη ιντερφερόνη β-1α (IFN-β). Η IFN-β παράγεται στους πνεύμονες κατά τη διάρκεια ιογενών πνευμονικών λοιμώξεων αλλά έχει αποδειχθεί ότι οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με κάποιες χρόνιες ασθένειες έχουν ανεπάρκεια της παραγωγής της ιντερφερόνης-β.

Πολλοί ιοί αναστέλλουν την ιντερφερόνη-β ως μέρος της στρατηγικής τους για να ξεφύγουν από την επιτήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Έχει φανεί ότι η προσθήκη ιντερφερόνης-β in vitro προστατεύει τα πνευμονικά κύτταρα από ιογενείς λοιμώξεις ενώ προστατεύει τα κύτταρα από τους ιούς MERS και SARS (στενούς συγγενείς του SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την COVID-19). Το SNG001 της Synairgen βρίσκεται επίσης σε κλινικές δοκιμές Φάσης II για ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

H IFN-β χορηγείται κατευθείαν στους πνεύμονες, καθώς οι ασθενείς την εισπνέουν χρησιμοποιώντας έναν νεφελοποιητή. Η χορήγησης της IFN-β στους πνεύμονες πιστεύεται ότι θα μπορούσε να διεγείρει μια έντονη απόκριση του ανοσοποιητικού.

Τα αρχικά ευρήματα που ανακοινώθηκαν, δείχνουν ότι η θεραπεία μείωσε κατά 79% την πιθανότητα των ασθενών με COVID-19 που απαιτούσαν νοσηλεία στο νοσοκομείο να εμφανίσουν σοβαρή πνευμονική νόσο που να απαιτεί μεταφορά στη ΜΕΘ και διασωλήνωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Synairgen, οι ασθενείς είχαν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να ανακάμψουν σε σημείο που να μην επηρεάζονται οι καθημερινές τους δραστηριότητες, ενώ ανέφερε ότι η κλινική δοκιμή έδειξε επίσης «πολύ σημαντική» μείωση στη δύσπνοια μεταξύ των ασθενών που έλαβαν τη θεραπεία. Επιπλέον, ο μέσος χρόνος που οι ασθενείς έμειναν στο νοσοκομείο μειώθηκε κατά ένα τρίτο, για όσους έλαβαν το νέο φάρμακο - από κατά μέσο όρο εννέα ημέρες σε έξι ημέρες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

nosokomeio, koronoios, covid-19
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιατί έπεσε χαμηλά η Ελλάδα στο δείκτη του Bloomberg για την πανδημία

Το γεγονός ότι επιβλήθηκε το αυστηρότερο lockdown στον κόσμο και το πολύ υψηλό ποσοστό της θνησιμότητας έριξαν την Ελλάδα στην 50η θέση ανάμεσα σε 53 χώρες με βάση την ανθεκτικότητα στην πανδημία.