ΓΔ: 2107.88 0.41% Τζίρος: 224.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φωτο: Shutterstock

Οι ανησυχίες για την πανδημία «ρίχνουν» Ευρώπη, αμερικανικά futures

Η αύξηση των θανάτων στις ΗΠΑ αλλά και η επιβολή καραντίνας σε περιοχή του Βερολίνου επαναφέρει στο προσκήνιο τους φόβους για ένα δεύτερο «κύμα» της πανδημίας. 

Πτωτικές τάσεις για τις ευρωπαϊκές μετοχές δημιουργεί η νέα αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στις ΗΠΑ αλλά και η επιβολή καραντίνας σε περιοχές της Γερμανίας, γεγονός που επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες των επενδυτών για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας και φυσικά λήψη νέων μέτρων περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας. 

Πτώση 0,4% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600, με σχεδόν όλους τους κλαδικούς δείκτες να εμφανίζουν απώλειες. Στο -0,71% η αποδυνάμωση για τον DAX 30, με τον FTSE 100 να υποχωρεί 0,76% και τον CAC 40 να κινείται 0,56% χαμηλότερα. Απώλειες 0,30% για τον ΙΒΕΧ 35, ενώ πρακτικά αμετάβλητος με κέρδη μόλις 0,03% εμφανίζεται ο FTSE MIB

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στις ΗΠΑ καταγράφηκαν σχεδόν  επιπλέον 800 θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 τις προηγούμενες 24 ώρες, ενώ διαγνώστηκαν πάνω από 32.000 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ως χθες Τρίτη στις 20:30 (τοπική ώρα· στις 03:30 σήμερα Τετάρτη ώρα Ελλάδας) είχαν υποκύψει στην ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορονοϊός συνολικά 121.176 άνθρωποι, ενώ είχαν προσβληθεί 2.342.739, κατά τα στοιχεία αυτής της σχολής ιατρικής της Βαλτιμόρης.

Την ίδια ώρα σε καραντίνα τέθηκαν άνω των 200 ενοίκων  κτιριακού συγκροτήματος στο Φρίντριχσχαϊν του ανατολικού Βερολίνου, μετά τον εντοπισμό τουλάχιστον 44 κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό σε αυτό.

Σαφώς η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη και στις σημερινές ανακοινώσεις του ΔΝΤ αναφορικά με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, με το Ταμείο να δίνει στη δημοσιότητα το επικαιροποιημένο World Economic Outlook. Όπως έχουν προειδοποιήσει κορυφαία στελέχη του ΔΝΤ οι νέες προβλέψεις θα είναι πολύ πιο δυσοίωνες, με σαφώς αναθεώρηση επί τα χείρω της εκτίμησης για συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 3% το 2020, όπως είχε ανακοινωθεί τον Απρίλιο του 2020. 

Σε τροχιά απωλειών κινούνται και τα futures της Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να υποχωρούν από 0,3% έως και 0,5%. 

«Μεικτές» τάσεις στις ασιατικές αγορές, με τον Nikkei να υποχωρεί 0,07%, τον Hang Seng να αποδυναμώνεται 0,46%, ενώ αντίθετα κέρδη 0,3% σημείωσε ο Shanghai Composite.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Με καλό τζίρο επανήλθε πάνω από τις 2.100 μονάδες ο ΓΔ

Στις 2.107,88 μονάδες με άνοδο 0,41% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης. Το road show της Morgan Stanley αφύπνισε αρκετές μετοχές και σήμερα παρατηρήθηκαν επιλεκτικές τοποθετήσεις, οδηγώντας τον Δείκτη ξανά πάνω από τις 2.100 μονάδες.
Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΔΕΗ δίνουν ώθηση στο ΧΑ, με τον ΓΔ σε ήπια άνοδο

Με ήπια άνοδο κινούνται οι μετοχές στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, με τον Γενικό Δείκτη στις 2.106,82 μονάδες (+0,36%) και τζίρο στα 15,77 εκατ. ευρώ, ενώ η αγορά ξεπερνά τις 2.100 μονάδες
Χρηματιστήριο μετοχές γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

Άνοδος κόντρα στο διεθνές κλίμα με ώθηση από το road show στο Λονδίνο

Προς το τέλος της συνεδρίασης πύκνωσαν οι εντολές αγοράς, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει υψηλότερα κατά 0,78% και στις 2.099,35 μονάδες. Ισχυρή άνοδο 4% από Motor Oil και ιστορικά υψηλά. Κέρδη πάνω από 3% για Eurobank.