ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φωτο: Shutterstock

Δεν άγγιξε τα ελληνικά ομόλογα η αναμενόμενη υποβάθμιση από την Moody's

Οι επενδυτές «γυρίζουν την πλάτη» στους οίκους αξιολόγησης, από θέση ασφάλειας, γνωρίζοντας ότι η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αγοράζει τα ομόλογα ανεξάρτητα απο την πιστοληπτική τους διαβάθμιση.

«Δεν άγγιξε» την εγχώρια δευτερογενή αγορά ομολόγων το ενδεχόμενο υποβάθμισης της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Moodys. Oι αποδόσεις των περισσοτέρων τίτλων κινήθηκαν σταθεροποιητικά. Στην γειτονική Ιταλία δε, όπου προεξοφλείται η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας (και όχι μόνο της προοπτικής της στην κατηγορία "αρνητική") οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν.

Αποδεικνύεται ότι οι επενδυτές "γυρίζουν" την πλάτη στους οίκους αξιολόγησης, από θέση ασφάλειας, γνωρίζοντας ότι η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αγοράζει τα ομόλογα ανεξάρτητα απο την πιστοληπτική τους διαβάθμιση.

Έτσι, στην εγχώρια δευτερογενή αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν σήμερα στο 2,16% - 2,19% από 2,17% χθες, στο 2,64% από 2,62% κυμάνθηκε η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, ενώ του 15ετούς διατηρήθηκε στο 2,16%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 9 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 2 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 2,19% από 2,20% έναντι-0,53% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,74% από 2,77%.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ομόλογα και χρήματα
ΑΓΟΡΕΣ

Τα ομόλογα ανακάμπτουν παγκοσμίως μετά την παρέμβαση του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ

Ανάκαμψη καταγράφουν οι παγκόσμιες αγορές ομολόγων μετά την απόφαση του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ να διπλασιάσει τις επαναγορές μακροπρόθεσμων τίτλων, περιορίζοντας την άνοδο των αποδόσεων.
Γραφήματα χρηματιστηρίου οθόνη
MARKET MAKER

Τα ομόλογα έριξαν τις μετοχές, τα κέρδη της Motor Oil και υψηλά για Εβροφάρμα

Κάποιες κινήσεις σε συγκεκριμένες τραπεζικές μετοχές στο τέλος περιόρισαν τις απώλειες. Σορτάρει η Qube ξανά τη Bally’s Intralot, διατηρεί την καλή της πορεία η Allwyn και εξαγορά στο Μαρόκο από την Πλαστικά Κρήτης.