Στο... έλεος του πετρελαίου και της συνεχιζόμενης ισχυρής του υποχώρησης παραμένουν τόσο οι διεθνείς αγορές όσο και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον νέο αρνητικό παράγοντα να επιτείνει περαιτέρω το ούτως ή άλλως εύθραυστο κλίμα.
Παρά το γεγονός ότι το ελληνικό Χρηματιστήριο εμφάνισε για κάποιο διάστημα διαθέσεις... ανεξαρτητοποίησης, με την πτώση του να είναι διαχειρίσιμη, τελικά υπέκυψε και αυτό στις πιέσεις, καθώς σημειώνονται ισχυρές απώλειες άνω του 5% για τον πετρελαϊκό δείκτη και άνω του 9% για τον τραπεζικό.
Ο Γενικός Δείκτης διευρύνει τις απώλειές του στο 2,8%, χάνοντας και το στήριγμα των 600 μονάδων, με τον όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 43,85 εκατ. ευρώ, ενώ εκ των 115 μετοχών που «κινούνται», οι 44 εμφανίζουν κέρδη, 59 έχουν απώλειες ενώ 12 παραμένουν αμετάβλητες.
Ιδιαίτερα ισχυρές οι πιέσεις για τις πετρελαϊκές εταιρείες, με την Motor Oil να σημειώνει απώλειες της τάξης του 6,6%, ενώ κατά 1,5% χαμηλότερα κινούνται τα ΕΛΠΕ. Σε κλοιό ρευστοποιήσεων παραμένουν και οι τραπεζικές μετοχές με την ΕΤΕ να υποχωρεί 9,4%, την Alpha Bank να αποδυναμώνεται 10%, την Τράπεζα Πειραιώς να κινείται 10% χαμηλότερα, ενώ πτώση 9,7% σημειώνει η Eurobank.
Σταθερά σε κλοιό ισχυρών πιέσεων παραμένουν και οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον πετρελαϊκό κλάδο να έχει πτώση που ξεπερνά το 4,5%, οδηγώντας τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600 σε απώλειες της τάξης του 2,5%. Στο -3,2% ο DAX 30, ενώ 2,3% χαμηλότερα κινείται ο βρετανικός FTSE 100.
Η αγορά πετρελαίου βιώνει πρωτόγνωρες συνθήκες, καθώς όχι μόνο οι τιμές βουλιάζουν αλλά δεν υπάρχουν πλέον ούτε καν να αποθηκευθεί ο μαύρος χρυσός που έχει μείνει στα αζήτητα, με δεδομένο ότι η ζήτηση έχει καταρρακωθεί και δεν εκτιμάται ότι θα ανακάμψει τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα ή έστω πριν υπάρξει έστω και σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί ανά την υφήλιο.
Πτωτική πορεία και για τα αμερικανικά futures, με τους τρεις βασικούς δείκτες της Wall Street να εμφανίζουν απώλειες που κυμαίνονται από 0,9% έως και 2,3%.